Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Επιταχύνοντας την εκχύλιση του Cold Brew με υπερήχους

13/05/2024
από coffees.gr

Cold Brew σε λίγα λεπτά; Κι όμως, γίνεται!

Όσοι αγαπούν τον Cold Brew, τον καφέ που εκχυλίζεται απευθείας σε κρύο νερό, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, όταν θελήσουν να τον ετοιμάσουν στο σπίτι. Αφού ξεπεράσει κανείς τους σκοπέλους της σωστής άλεσης, της σωστής αναλογίας νερού προς καφέ και το αποτελεσματικό φιλτράρισμα, εμφανίζεται το μεγαλύτερο και πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα: ο χρόνος!

Ο καφές ψυχρής εκχύλισης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς για τη σωστή εκχύλιση του καφέ απαιτούνται, λόγω της θερμοκρασίας του νερού, χρόνοι που κυμαίνονται από τις οκτώ, τις δώδεκα, ως και τις εικοσιτέσσερις ώρες! Οι λάτρεις του Cold Brew οφείλουν να είναι προνοητικοί και να φροντίζουν συνεχώς για τα «αποθέματα» τους, καθώς αν ξεμείνουν χωρίς καφέ, θα πρέπει να περιμένουν… ή μήπως όχι;

Μια νέα μέθοδος μπορεί να συντομεύσει το χρόνο της ψυχρής εκχύλισης στα λίγα λεπτά, με τη χρήση υπερήχων!

 

Μια επαναστατική μέθοδος για γρηγορότερο και πιο νόστιμο καφέ

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μια μηχανή espresso, στην οποία προσάρμοσαν ένα ηχητικό σύστημα δικής τους ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει ένα μεταλλικό ηχείο που συνδέεται στο καλάθι του κλείστρου της μηχανής, μετατρέποντάς της σε πανίσχυρο αντιδραστήρα υπερήχων.

Ο ηχητικός αντιδραστήρας δέχεται συχνότητες 38.8 Hz σε διάφορα σημεία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση εκχύλισης, μεγαλύτερη συγκέντρωση καφεϊνης και γρηγορότερη εκχύλιση. O δόκτωρ Trujillo, χημικός μηχανικός και μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξηγεί: «Οι υπέρηχοι επιταχύνουν την διαδικασία εκχύλισης, καθώς όταν οι ακουστικές «φυσαλίδες» σκάνε στον αλεσμένο καφέ, δημιουργούν μικρό – εκρήξεις ικανές να σπάσουν περαιτέρω τον αλεσμένο καφέ, κάνοντας την εκχύλιση αρκετά πιο έντονη και το άρωμα επίσης».

Ωστόσο, επειδή το χρονικό διάστημα της εκχύλισης ενός espresso μετριέται ήδη σε δευτερόλεπτα, αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι η δραματική μείωση του χρόνου της εκχύλισης. Ο δόκτωρ Trujillo προσθέτει πως «η επιτάχυνση της εκχύλισης είναι ασύλληπτη – μειώνουμε μια διαδικασία που συνήθως κυμαίνεται από 12 ως 24 ώρες σε λιγότερα από τρία λεπτά.»

Καθώς η μέθοδος έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που μπορεί, κατόπιν άδειας, να χρησιμοποιηθεί από κατασκευαστές μηχανών καφέ, η μέρα που θα έχουμε Cold Brew στο σπίτι σε μερικά λεπτά από την μηχανή μας ίσως δεν είναι μακριά.

 

Μειώνοντας τον χρόνο εκχύλισης χωρίς παράπλευρες απώλειες

Στα πλαίσια της έρευνάς της, η ομάδα έστειλε σε εξειδικευμένος οργανισμούς δείγματα Cold Brew για ανάλυση γεύσης και αρώματος, προκειμένου να είναι σίγουρη πως η μέθοδός τους δεν επηρεάζει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο δείγμα είχε υποστεί την «υπερηχητική» επεξεργασία σε θερμοκρασία δωματίου για ένα λεπτό, το δεύτερο για τρία λεπτά, και το τρίτο είχε εκχυλιστεί με την συμβατική ψυχρή εκχύλιση, χωρίς την πειραματική μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μελετήθηκαν το άρωμα, η υφή, η γεύση και η επίγευση των τριών δειγμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας «υπερηχτικός» Cold Brew για ένα διάστημα ανάμεσα στα 2 και στα τρία λεπτά, μπορεί να παράξει έναν Cold Brew που δε θα έχει πρακτικά καμία διαφορά από τον Cold Brew που γνωρίζουμε. Κατά περίπτωση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ελάχιστα πιο πικρό, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης καφεΐνης, όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να παραμετροποιηθεί με ευκολία.

 

Αν είστε από αυτούς που αγαπούν τον Cold Brew, η ώρα που θα τον πίνετε όποτε τον θελήσετε, χωρίς καμία προεργασία και χωρίς την ανάγκη για υπομονή, είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε.