ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας ενημερώνουμε ότι οι αποστολές μέσω εταιρειών courier παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις, ειδικά για τις περιοχές εκτός Αττικής.
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γιατί ο espressο σερβίρεται συχνά με μεταλλικό νερό;

29/09/2020
από coffees.gr

Καφές και ανθρακούχο νερό, μια ιστορία αγάπης!

Ένας άγραφος νόμος αναφέρει πως ο σωστός espresso δεν χρειάζεται συνοδευτικά, προκειμένου να αναδείξει τα μοναδικά του αρώματα με τον ιδανικότερο τρόπο. Στα espresso bars της Ιταλίας, το μοναδικό συνοδευτικό που επιτρέπεται είναι ένα ή δύο cantucci – και φυσικά, ένα ποτήρι μεταλλικό νερό.

Το μεταλλικό νερό, ιδιαίτερα στην ανθρακούχα, fizzy εκδοχή του, έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες ως ένα ιδανικό συνοδευτικό για τον espresso, όμως πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση, σε τι εξυπηρετεί και ποιο είναι το μέλλον της;

 

Γιατί πολλές φορές ο espresso σερβίρεται με μεταλλικό νερό;

Ο Espresso είναι ένας καφές με εξαιρετικά πυκνή, έντονη γεύση. Σε έναν σωστά εκχυλισμένο espresso, τα αρώματα που ξεδιπλώνονται έχουν όχι μόνο πολύ μεγάλο εύρος, αλλά και εξαιρετικό βάθος. Ωστόσο, για να απολαύσουμε πλήρως έναν espresso, χρειάζεται ο ουρανίσκος μας και το στόμα μας να είναι καθαρό από άλλες μυρωδιές και γεύσεις, ιδιαίτερα αν αυτές είναι έντονες (μπαχαρικά, φαγητό, τσιγάρο κλπ). Με τον ίδιο τρόπο που ένας οινογνώστης «καθαρίζει» το στόμα του πριν γευτεί ένα ακριβό κρασί, έτσι και όποιος επιθυμεί να απολαύσει πραγματικά έναν espresso στο maximum, είναι καλό να έχει καθαρό στόμα, έτοιμο να δεχτεί τα πλούσια αρώματα του καφέ.

Αυτό τον ρόλο παίζει ακριβώς το μεταλλικό νερό, ιδιαίτερα όταν έχει φυσαλίδες: καθαρίζει τον ουρανίσκο, «ξεπλένει» το στόμα και φρεσκάρει τους γευστικούς κάλυκες, προκειμένου να υποδεχτούν την γευστική έκρηξη του espresso. Ακόμα, αν και η επίγευση του καφέ είναι εν πολλοίς επιθυμητή, δεν είναι λίγοι όσοι επιθυμούν να καθαρίσουν τη γεύση τους και μετά τον espresso – κι ένα ποτήρι μεταλλικό νερό αποτελεί το καλύτερο συνοδευτικό για αυτή τη διαδικασία.

 

Πώς ξεκίνησε η «παράδοση» του μεταλλικού νερού με τον espresso;

Σχετικά με την «παράδοση» του σερβιρίσματος ενός ποτηριού με μεταλλικό νερό πλάι στον espresso, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ξεκίνησε στην πατρίδα του espresso, την Ιταλία. Ωστόσο, παρόλο που οι ρίζες αυτής της κίνησης εντοπίζονται σίγουρα στα espresso bars της Ιταλίας, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί θέσφατο ούτε γενικό κανόνα. Ενώ είναι μια κίνηση που σίγουρα συνηθίζεται, ιδιαίτερα στα πιο παραδοσιακά espresso bars, δεν είναι λίγοι και οι baristi που δεν δίνουν καθόλου σημασία σε αυτό το «έθιμο», σερβίροντας τον espresso χωρίς κανένα συνοδευτικό.

Παρόλο λοιπόν που η παράδοση είναι σίγουρα Ιταλική, ενδέχεται τη σημερινή της δημοφηλία και διάδοση να τη χρωστά στο «Τρίτο Κύμα του Καφέ». Με τον όρο αυτό, εννοούμε τα σύγχρονα coffee shops, που αντιμετωπίζουν τον καφέ ως gourmet και delicatessen προϊόν και όχι ως συνήθεια της καθημερινότητας. Αν και τα Third Wave καφέ έχουν ταυτιστεί στο μυαλό αρκετών με εξεζητημένες εκχυλίσεις και specialty, μονοποικιλιακούς καφέδες, η αλήθεια είναι πως  τα περισσότερα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον espresso και την σωστή εκχύλισή του.

Ιδιαίτερα σε ένα μονοποικιλιακό καφέ, σωστή εκχύλιση, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα έντονα. Για να απολαύσεις κανείς έναν τέτοιο καφέ στο μέγιστο, είναι απαραίτητη κάποια εμπειρία στις λεπτές γευστικές αποχρώσεις, ενώ είναι απαραίτητος και ο καθαρός ουρανίσκος.  Σε αυτού του είδους τις καφετέριες, το σερβίρισμα του μεταλλικού νερού τονίζει τον gourmet χαρακτήρα του εγχειρήματος, δίνει όμως και την αίσθηση του σεβασμού της παράδοσης και δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία.

 

Espresso και ανθρακούχο νερό – μια ιστορία αγάπης

Η σχέση του espresso με το ανθρακούχο νερό δεν περιορίζεται φυσικά μοναχά σε αυτή τη vintage αλλά όμορφη συνήθεια. Στο «Τρίτο Κύμα» του καφέ δεν είναι λίγες οι συνταγές που συνδυάζουν την φρεσκάδα που δίνουν τα ανθρακούχα ποτά, με την ένταση και την στιβαρότητα του espresso. Ο Espresso Tonic είναι ίσως το πιο γνωστό και διαδεδομένο παράδειγμα τέτοιας συνταγής, όντας ένας από του πιο hip καφέδες αυτή τη στιγμή, εκμεταλλευόμενος την πιπεράτη γεύση του Tonic, το πλούσιο άρωμα του espresso αλλά και το εντυπωσιακό του σερβίρισμα. Παρομοίως, ο Mazagran είναι μια παλιά πορτογαλική συνταγή που συνδυάζει λεμόνι, πολλές φορές ανθρακούχο νερό και δυνατό καφέ και η ζήτηση για τέτοιου είδους ροφήματα τον ανέσυρε από τη λήθη τα τελευταία χρόνια.

 

Ο καλός espresso δε χρειάζεται πολλά για να αναδειχθεί. Αρκεί να έχουμε καλούς κόκκους, καλή μηχανή, καλό «χέρι» κι ένα ποτηράκι δροσερό μεταλλικό νερό δίπλα του!