0
Το καλάθι είναι άδειο

Το πιο αγαπημένο Ιταλικό γλυκό: ανακαλύψτε τη συνταγή για αυθεντικό Τιραμισού!

22/02/2019
από γιωργοσ θανοσ

Είναι γνωστή η αγάπη των Ιταλών για τον καφέ – όπως εξάλλου είναι γνωστή και η συνήθεια τους να κλείνουν κάθε δείπνο με έναν μικρό εσπρέσο! Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός πως ακόμα και το πιο κλασικό ίσως Ιταλικό επιδόρπιο, που αποτελεί άλλωστε τον επίλογο για τα περισσότερα Ιταλικά δείπνα, είτε γίνονται σε σπίτι είτε σε κάποιο εστιατόριο, είναι ένα γλυκό με έντονη γεύση καφέ : το Τιραμισού!

Το Τιραμισού, αν και πλέον θεωρείται, και είναι, ένα κλασικό, παραδοσιακό Ιταλικό επιδόρπιο, έχει ιδιαίτερα σύντομη ιστορία, αφού στην μορφή που το γνωρίζουμε εμφανίζεται στη Βόρεια Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1960, με την κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητας του να έρχεται μόλις 20 χρόνια αργότερα. Για την πατρότητα του ερίζουν ακόμα η Βενετία, η Τεργέστη κα το Τρεβίζο, αλλά είναι γνωστό πως αν μια ιδέα είναι καλή, εμφανίζεται ταυτόχρονα σε πολλά μέρη, και πιθανότατα αυτό συνέβη και με το Τιραμισού. Ουσιαστικά, το Τιραμισού πάτησε πάνω σε παρασκευές άλλων, δημοφιλών Ιταλικών γλυκών, ελαχιστοποίησε τα υλικά που απαιτούνται και έδωσε το απαραίτητο γευστικό τουίστ με την προσθήκη του εσπρέσο – με αποτέλεσμα να κερδίσει της καρδιές όχι μόνο των Ιταλών, αλλά και όλων των καλοφαγάδων και καφελατρών παγκοσμίως.

Το αυθεντικό ιταλικό τιραμισού είναι ένα μανιφέστο απλότητας, καθώς αποτελείται από μετρημένα στα δάχτυλα υλικά: κρόκους αυγών, τυρί μασκαρπόνε, ζάχαρη, μπισκότα σαβαγιάρ, κακάο και φυσικά, εσπρέσο. Δυστυχώς, οι εκδοχές που συναντάμε σε εμπορικά ζαχαροπλαστεία ή, ακόμα χειρότερα, στα σούπερμαρκετ, συνήθως δανείζονται από το τιραμισού μόνο το όνομά του – και μια ελαφριά, αναιμική γεύση καφέ. Στο αυθεντικό τιραμισού, η γεύση του καφέ οφείλει να είναι κυρίαρχη. Εξάλλου, το όνομα του Τιραμισού μπορεί να μεταφραστεί ως «ξύπνησέ με», κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη για το πόσο έντονος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του εσπρέσο στο γλυκό.

Μπορεί να φτιάξει φυσικά κανείς γλυκά βασισμένα στο τιραμισού πειραματιζόμενος με διάφορα υλικά – οι πιο διαδεδομένες παραλλαγές αντικαθιστούν τον εσπρέσο με λικέρ καφέ ή την κρέμα που γίνεται από το πάντρεμα μασκαρπόνε και αυγών με απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής. Αν όμως κάποιος δοκιμάσει αυθεντικό τιραμισού, μάλλον δεν υπάρχει… επιστροφή!

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα αυθεντικό τιραμισού; 

  • 4 αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 εσπρέσο
  • 2 κουταλιές της σούπας κρασί μαρσάλα (προαιρετικά)
  • 250 gr τυρί μασκαρπόνε
  • 30 μπισκότα σαβαγιάρ
  • Πικρό κακάο για το σερβίρισμα

 

Πως ετοιμάζουμε το αυθεντικό τιραμισού;

  • Ετοιμάζουμε τους εσπρέσο. Αν χρησιμοποιούμε μαρσάλα, το ανακατεύουμε με τους καφέδες και τους αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
  • Διαχωρίζουμε πολύ προσεκτικά τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα
  • Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, ώσπου να ομογενοποιηθούν (περίπου 4-5 λεπτά, ανάλογα με το μίξερ μας)
  • Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και συνεχίζουμε με το μίξερ, ώσπου να ομογενοποιηθούν
  • Κατόπιν, προσθέτουμε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα κρόκων – μασκαρπόνε.
  • Βαπτίζουμε τα σαβαγιάρ στον καφέ για λίγα δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να απορροφήσουν τη γεύση του καφέ, αλλά όχι να μουλιάσουν, γιατί θα καταστραφεί η υφή του γλυκού
  • Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα φαρδύ πυρέξ, ως εξής: μια στρώση σαβαγιάρ, μία στρώση κρέμα, άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, ακόμα μια στρώση κρέμα.
  • Γαρνίρουμε με κακάο κοσκινιστό
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες
  • Σερβίρουμε με έναν εσπρέσο ριστρέτο ή με ένα σφηνάκι γκράπα

 

Συμβουλές για το πιο νόστιμο Τιραμισού

  • Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει ωμά αυγά. Χρησιμοποιούμε μόνο αυγά για τα οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι τόσο για την ποιότητά τους, όσο και για την φρεσκάδα τους, αλλιώς είναι καλύτερο να τα αποφύγουμε.
  • Το κρασί μαρσάλα προσφέρει ένα μικρό, ευχάριστο τουίστ στη γεύση και συνηθίζεται σε πολλά Ιταλικά εστιατόρια. Αν επιθυμούμε εντονότερη γεύση καφέ, το παραλείπουμε.
  • Είναι καλύτερο να μην αντικαταστήσουμε το κρασί μαρσάλα με «βαριά» οινοπνευματώδη, όπως ρούμι, ουίσκι ή λικέρ καφέ, γιατί το γλυκό μας θα βαρύνει αρκετά.
  • Η παραδοσιακή συνταγή προστάζει οι στρώσεις του γλυκού να τοποθετηθούν σε διάφανο στρογγυλό μπολ, ή σε σαλατιέρα. Καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί ένα βαθμό δεξιοτεχνίας και εμπειρίας, μπορούμε εύκολα να το φτιάξουμε χωρίς διαφορά σε ορθογώνιο πυρέξ.
  • Μεγάλη προσοχή απαιτεί το μούλιασμα των μπισκότων. Τα σαβαγιάρ πρέπει να απορροφήσουν καφέ, ώστε να είναι εύγεστα, αλλά όχι να μουλιάσουν, καθώς θα τριφτούν και θα καταστραφεί η υφή του τιραμισού. Εμβαπτίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε καφέ που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν δεν μπορούμε να βρούμε μασκαρπόνε, μπορούμε να το αντικασταστήσουμε με ένα συνδυασμό τυριού κρέμα με ρικότα – αλλά το αποτέλεσμά μας θα είναι γευστικά κατώτερο.

 

Έχετε καλέσει φίλους για δείπνο; Δώστε στη βραδιά Ιταλικό χρώμα. Αρχίστε με ένα ζεστό ή κρύο antipasti, συνεχίστε με μια λαχταριστή μακαρονάδα και κλείστε τη βραδιά με ένα λαχταριστό, σπιτικό Τιραμισού – και μερικά, εσπρεσάκια, φυσικά!

 

 

 

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση