Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε παράξενες καφεμόδες από την προηγούμενη δεκαετία.

28/06/2021
από coffees.gr

Mια ματιά στα πιο παράξενα coffee trends των χρόνων που πέρασαν.

Έχουμε συνηθίσει πως ο κόσμος του καφέ είναι γεμάτος... παραξενιές. Από πανάκριβους και σπάνιους καφέδες ιδιαίτερης προέλευσης, μέχρι ethnic συνταγές γεμάτες άρωμα και από εξεζητημένες εκχυλίσεις μέχρι παράξενες συνταγές, όσοι αγαπούν τον καφέ δεν βαριούνται σχεδόν ποτέ. Τι γίνεται όμως με τις μόδες στο χώρο του καφέ που, όπως και οπουδήποτε αλλού, έρχονται και φεύγουν;

Θα δοκιμάζατε καφέ με πατζάρι ή μπρόκολο; Θα βάζατε δυο μεγάλες κουταλιές της σούπας βούτυρο στο πρωινό σας καφεδάκι; Πώς θα αντιδρούσατε αν αντί για ένα Freddo, ο σερβιτόρος σας έφερνε espresso, γάλα και πάγο; Κι όμως, όλα τα παραπάνω περιγράφουν μερικά trends που χαρακτήρισαν τον χώρο του καφέ την προηγούμενη δεκατία, κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού κυκλοφόρησαν στην Αμερική και την Αυστραλία. Αυτός είναι και ο λόγος που στη χώρα μας ίσως ακούμε αυτούς τους παράξενους καφέδες για πρώτη φορά – όμως, καθώς όλα φτάνουν και σε μας, έστω και με λίγη καθυστέρηση, ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δε θα μας σερβίρουν κάποια στιγμή ένα κατακόκκινο πατζαροκαφεδάκι.

 

Πέντε παράξενες καφεμόδες από την προηγούμενη δεκαετία.

Bulletproof Coffee: Ο Bulletproof Coffee, ο «αλεξίσφαιρος» καφές, γεννήθηκε από έναν Αμερικανό επιχειρηματία, και έγινε γρήγορα έγινε δημοφιλής ανάμεσα σε όσους ακολουθούν την δίαιτα Keto, που είναι πλούσια σε λιπαρά και ταυτόχρονα χαμηλή σε σάκχαρα και υδατάνθρακες. Ο Bulletproof Coffee δεν είναι παρά ένας καφές φίλτρου που εμπλουτίζεται με βούτυρο και φυτικά έλαια, όπως είναι το λάδι καρύδας . Ο εφευρέτης του Bulletproof διατηρεί εταιρεία που εμπορεύεται τα σχετικά πρόσθετα διατροφής, όπως τα φυτικά έλαια, όμως ο καφές μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα και με βούτυρο. Πολυθέρμιδος και βαρύς σε γεύση, δε συνίσταται για καθημερινή χρήση, αν όμως θέλετε οπωσδήποτε να τον δοκιμάσετε, μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ.

Mushroom Coffee: Χαρακτηριστικός της τάσης για συμπληρώματα διατροφής και υγεινό lifestyle που παρατηρήθηκε την δεκαετία του 2000, ο μανιταροκαφές δεν είναι παρά καφές φίλτρου στον οποίο έχει προστεθεί αποξηραμένο μανιτάρι σε σκόνη (συνήθως γανόδερμα). Ο μύκητας είναι σχετικά άγευστος, κι έτσι το χαρμάνι δεν έχει γεύση μανιταριού, παρά μόνο λίγο πιο «γαιώδεις»τόνους. Αν και απέκτησε κακό όνομα, καθώς για πολλούς έγινε συνώνυμο του αλληλενεργού εμπορίου και των πυραμίδων,  ο μανιταροκαφές είχε όντως οφέλη για την υγεία, κάτι που ίσχυε κατά κύριο λόγο για τις ποιοτικότερες μάρκες.

Broccoli Coffee: Μαζί με τον Avocado Latte, πρωταγωνίστησε σε memes που σκοπό είχαν να γελοιοποιήσουν την hipster κουλτούρα, καθώς ο Broccoli Latte (ο οποίος περιέχει espresso, αφρόγαλα και μπρόκολο σε σκόνη) ήταν ένα βραχύβιο trend που ξεκίνησε από την Αυστραλία και διαδόθηκε γρήγορα ανάμεσα στους hipsters. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγειινά λαχανικά που υπάρχουν, οι πολέμιοι του συμφωνούν, αλλά επισημαίνουν ότι θέλουν να το κρατήσουν μακριά από το φλιτζάνι τους. Όπως και να έχει, ο brocolatte έχει σχεδόν εξαφανιστεί πια, κάτι που δείχνει πως ίσως δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα.

Aποδομημένος καφές: Ακολουθώντας μια τάση του fine dining που ήθελε κάθε πιάτο να σερβίρεται με τα συστατικά του χωριστά, προκειμένου ο diner να συνθέσει μόνος του το φαγητό του, δεν ήταν λίγα τα hip στέκια, κυρίως στις ΗΠΑ, που άρχισαν να σερβίρουν «αποδομημένο καφέ». Φυσικά, στην περίπτωση ενός καφέ, που αποτελείτα από espresso, γάλα και πάγο, το concept της αποδόμησης καταλήγει λίγο κωμικό, και αυτός ήταν μάλλον και  ο λόγος που αυτή η τάση (ευτυχώς) δεν ευδοκίμησε.

Beet Latte: Ο Beet Latte πιθανότατα εκμεταλλεύτηκε την φωτογένεια του και την ζήτηση για instragrammable ποτά, με παρόμοιο τρόπο που το σχεδόν ξεχασμένο Red Velvet Cake έγινε το απόλυτο επιδόρπιο για την γενιά των Social Media. Πρόκειται για έναν Latte με σκόνη πατζαριού (ή με χρώμα ζαχαροπλαστικής, στη φτηνή εκδοχή του)που του δίνει ένα υπέροχο, φωτεινό κόκκινο χρώμα, κάνοντας τον μάλιστα ιδανικό καμβά για την δημιουργία πρωτότυπων σχεδίων Latte Art.

Έχει γίνει σχεδόν κλισέ, αλλά θα το ξαναπούμε: ο κόσμος του καφέ δε σταματά να μας εκπλήσσει ποτέ.