ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 88 10 717
0

Γιατί να επιλέξουμε τον καφέ μας σε κόκκους;

29/07/2020
από coffees.gr

Όταν μιλάμε για πραγματικά καλό καφέ, η επιλογή είναι μονόδρομος.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως ένας από τους τρόπους για να καταλάβεις αν κάποιος είναι φανατικός λάτρης του καφέ ή όχι, είναι να εξετάσεις αν αγοράζει τον καφέ του σε κόκκους. Αν και αυτός ο αφορισμός παραείναι γενικόλογος, είναι γεγονός πως όσο κανείς προχωρά στον κόσμο του καφέ, στρέφεται (σχεδόν αποκλειστικά) προς τον καφέ σε κόκκους, παραγκωνίζοντας τις άλλες μορφές στις οποίες ο καφές είναι διαθέσιμος.

Άσχετα αν κάποιος αγαπά τον espresso ή τον καφέ φίλτρου, αν προτιμά τα χαρμάνια ή τους μονοποικιλιακούς καφέδες, αν επιλέγει κρύο ή ζεστό καφέ, όλοι θα συμφωνήσουν πως το άρωμα και η γεύση του καφέ σε κόκκους δε συγκρίνεται.

Συγκεντρώσαμε τους βασικούς λόγους που αξίζει να επιλέξουμε τον καφέ μας σε κόκκους, ώστε να απολαμβάνουμε πάντα τον καφέ που μας αξίζει.

 

Γιατί να επιλέξουμε τον καφέ μας σε κόκκους;

 

Μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών: Παρόλο που οι περισσότερες εταιρίες καφέ κυκλοφορούν αρκετά χαρμάνια τους και σε μορφή αλεσμένου καφέ, είναι γεγονός πως όταν αγοράζουμε καφέ σε κόκκο, οι επιλογές μας είναι σαφώς περισσότερες. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που επιλέγουν να διαθέσουν αλεσμένα μόνο τα γνωστότερα, best seller χαρμάνια τους, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται καθόλου σε αυτό τον τομέα, καθώς επιλέγουν να πουλούν τα χαρμάνια τους μόνο σε μορφή κόκκων.

Αν χρησιμοποιούμε καφέ σε κόκκους, η ποικιλία που ανοίγεται μπροστά μας είναι κυριολεκτικά ατελείωτη, καθώς όλες οι εταιρίες, μικρές ή μεγαλύτερες, διαθέτουν όλα τους τα blends σίγουρα σε κόκκους, κάνοντας μας να… πονοκεφαλιάζουμε για να διαλέξουμε.

 

Μεγαλύτερη ευελιξία: Ο αλεσμένος καφές, είτε espresso είτε φίλτρου, μπορεί να ετοιμαστεί με έναν μόνο τρόπο, στη σχετική μηχανή. Επιλέγοντας ωστόσο καφέ σε κόκκους, και διαθέτοντας τον δικό μας μύλο άλεσης, οι επιλογές είναι αμέτρητες, αφού ο ίδιος καφές μπορεί να δοκιμαστεί σε όποια εκχύλιση διαλέξουμε, espresso, φίλτρου, ψυχρής εκχύλισης, ή ακόμα και σε πιο πειραματικές και εξεζητημένες μηχανές, όπως είναι τα dripper ή οι καφετιέρες Pour Over.

 

Ακόμα κι αν είμαστε φανατικοί του espresso, γνωρίζουμε ότι η εκχύλιση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, ο χρόνος και βέβαια ο βαθμός άλεσης. Καθώς διαφορετικά χαρμάνια ενδέχεται να συνεργάζονται διαφορετικά με κάθε μηχανή, ο μύλος άλεσης και ο καφές σε κόκκους μας δίνει τη δυνατότητα να «διορθώσουμε» ελαφρά την άλεση του καφέ μας, καταλήγοντας στο αποτέλεσμα που θέλουμε, κάθε φορά.

 

Ευκολότερη αποθήκευση και μεγαλύτερη φρεσκάδα: Με την άλεση του καφέ, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την απώλεια των αρωμάτων του. Αν και οι καφέδες του εμπορίου διατίθενται σε αεροστεγή σακουλάκια, που διατηρούν το άρωμα αναλλοίωτο, το πρόβλημα ξεκινά με το άνοιγμα της συσκευασίας. Αυτό συμβαίνει λόγω του πολύ μικρότερου εμβαδού των σωματιδίων του αλεσμένου καφέ, σε σχέση με το αντίστοιχο του κόκκου, που επιτρέπει στα αρώματα να δραπετεύουν πιο εύκολα.

Αντίθετα, οι κόκκοι του καφέ αποθηκεύονται ευκολότερα, χωρίς να χάνουν τη φρεσκάδα τους και το άρωμά τους, και αν φυλαχθούν σε αεροστεγές δοχείο, μακριά από οσμές και υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να μείνουν αναλλοίωτοι για πολύ, πολύ καιρό, ώστε να αλέθουμε κάθε φορά την ποσότητα που χρειαζόμαστε και να απολαμβάνουμε πάντοτε φρεσκοαλεσμένο, αρωματικό καφέ.

 

Μεγαλύτερη οικονομία: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο καφές σε κόκκους είναι η οικονομικότερη επιλογή όταν μιλάμε για καφέ. Οι κάψουλες καφέ (πέραν του μεγάλου οικολογικού τους αποτυπώματος και του όγκου των απορριμμάτων που δημιουργούν) είναι σημαντικά ακριβότερες από τον καφέ σε κόκκους, ενώ ακριβότερος βγαίνει (ανά κιλό) και ο αλεσμένος καφές. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω του κόστους της άλεσης, μα κυρίως λόγω του γεγονότος πως ο αλεσμένος καφές συνήθως διατίθεται σε συσκευασίες των 250gr, κάτι που σημαίνει αυξημένα κόστη συσκευασίας, διανομής κλπ, που φυσικά μετακυλιούνται στον τελικό καταναλωτή.

Η διαφορά στην τιμή, ιδιαίτερα αν είμαστε φανατικοί λάτρεις του καφέ, είναι τόσο σημαντική, που αποσβένει γρήγορα το κόστος αγορά του μύλου άλεσης και των όποιων άλλων αξεσουάρ χρειαστούμε.

 

 

O καλός καφές ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, και πάντα προσπαθούμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα ακόμα προς το ιδανικό φλιτζάνι. Αγοράζοντας τον καφές μας σε κόκκους, ο καφές που μας αξίζει έρχεται σίγουρα πιο κοντά.