Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γιατί αγαπάμε τον καφέ; Την απάντηση δίνει η γενετική, αλλά και η ψυχολογία!

01/11/2019
από coffees.gr

 Κι όμως, όσο πιο πολύ νιώθουμε το πικρό, τόσο πιο πολύ αγαπάμε τον καφέ!

Η πικρή γεύση, όσο και αν είναι απολαυστική σε πολλές κατηγορίες φαγητών, και φυσικά στον καφέ, είναι μια γεύση την οποία ο άνθρωπος είναι γενετικά σχεδιασμένος να αποφεύγει. Αρκετές φορές στη φύση, η έντονα πικρή γεύση υποδηλώνει την παρουσία δηλητηρίου ή τοξικότητας – αυτός είναι και ο λόγος που το πικρό είναι σε γενικές γραμμές δυσάρεστο σαν αίσθηση. Άλλωστε, η πικράδα της καφεΐνης είναι γνωστό πως απομακρύνει τα έντομα και τα παράσιτα από τα καφεόδεντρα, για αυτό και τα φυτά της ποικιλίας Robusta, τα οποία έχουν πολλαπλάσια καφεΐνη από τα αντίστοιχα Arabica,  είναι πιο ανθεκτικά απέναντι στους εισβολείς.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως οι πικρές τροφές είναι επικίνδυνες, ωστόσο οι άνθρωποι γενικά παρουσιάζουν απέχθεια προς το πικρό. Μάλιστα, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο έντονα ανεπτυγμένο το γευστικό αισθητήριο του πικρού, καθώς αυτό είναι κάτι που καθορίζεται από τα γονίδια που κουβαλούμε. Θα περίμενε κανείς, ότι όσο πιο έντονη είναι η αίσθηση του πικρού σε έναν άνθρωπο, τόσο πιο μεγάλη να ήταν η απέχθειά του για τις πικρές τροφές. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία απέδειξε πως οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση του πικρού καταναλώνουν πολύ περισσότερο καφέ από όσους δεν αναγνωρίζουν την πικρή γεύση με την ίδια ένταση.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Brisbane, στην Αυστραλία, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την πικρή γεύση. Σε ένα μεγάλο δείγμα εθελοντών, και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά ιδρύματα, δόθηκαν προς κατανάλωση πικρά χόρτα, τόνικ, τσάι και φυσικά καφές. Οι αρχικές μετρήσεις είχαν σκοπό να χαρτογραφήσουν το πόσο έντονα αντιληπτή γίνεται η πικράδα των τροφών από τους λήπτες τους. Τα αποτελέσματα των δεύτερων μετρήσεων ήταν, ωστόσο, εντυπωσιακά.

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, οι άνθρωποι που έχουν αυξημένη αίσθηση του πικρού, τείνουν να πίνουν περισσότερο καφέ (αλλά και τσάι) από όσους εμφάνισαν μειωμένες επιδόσεις στις πρώτες μετρήσεις τις έρευνας. Ο μηχανισμός πίσω από αυτή την παραδοξότητα ονομάζεται από τους ψυχολόγους «θετική ενίσχυση (positive reinforcement)». Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα είναι δεδομένο πως είχαν συνδέσει τον καφέ με ευχάριστες καταστάσεις: έξοδο, παρέες, συζητήσεις κλπ, δηλαδή το πλέγμα κοινωνικών συμπεριφορών που σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ. Το βασικό αντανακλαστικό για την επίκληση αυτών των αναμνήσεων κρύβεται στην πικράδα του καφέ, οπότε όσο εντονότερη είναι η πρόσληψη της συγκεκριμένης γεύσης, τόσο μεγαλύτερη είναι – εν τέλει – και η λαχτάρα και η απόλαυση του καφέ.

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται, πέραν της ευχάριστης γεύσης του, και με ένα σύνολο κοινωνικών συμπεριφορών – δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο καφές είναι το κατεξοχήν «κοινωνικό» ρόφημα, που μορφοποιεί ένα πλαίσιο κανόνων, γνωστών με την συνοπτική ονομασία «κουλτούρα του καφέ». Έτσι, ο καφές είναι κατεξοχήν συνδεδεμένος με ευχάριστες αναμνήσεις και με την όμορφη πλευρά της ζωής – και η γενετική μας προδιάθεση να νιώθουμε πιο έντονα τη γεύση του απλά τονίζει αυτή ακριβώς την πτυχή του. Eξίσου εντυπωσιακό, και εξηγήσιμο με τον παραπάνω μηχανισμό, είναι το γεγονός πως όσοι έχουν έντονη αίσθηση του πικρού έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσθέτουν ζάχαρη ή γάλα στον καφέ τους!

Φυσικά, όταν απολαμβάνουμε τον espresso μας, λίγη σημασία έχουν τα παραπάνω. Το καφεδάκι μας είναι πάντα απολαυστικό, με ή χωρίς την επιστήμη που κρύβεται πίσω του. Αρκεί να έχουμε πάντα στο φλιτζάνι μας καλό καφέ – τον καφέ που μας αξίζει!