Sale icons are gone, prices remain low as usual! Complied with FEK 35935/2023.
FREE shipping for purchases over 69 €
PHONE ORDERS 210 88 10 717
0

Affogato Cocktail: από Ιταλικό επιδόρπιο, γευστικό ποτό

09/11/2022
by coffees.gr

Ένα cocktail που βασίζεται σε μια παραδοσιακή Ιταλική λιχουδιά, με την υπογραφή του Simon Difford.

Οι Ιταλοί ξέρουν να απολαμβάνουν τον espresso τους με πάρα πολλούς τρόπους, κι ένας από τους πιο λαχταριστούς και εντυπωσιακούς είναι ο espresso affogato. Ο «πνιγμένος» espresso είναι ένας espresso που σερβίρεται με μια μπάλα παγωτό, δικαιολογώντας έτσι το όνομά του. Παρόλο που οι Ιταλοί διαφωνούν μεταξύ τους για το αν ο affogato είναι καφές ή επιδόρπιο, δεν είναι λίγοι που πήγαν το σερβίρισμα του ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας μια σταλιά αλκοόλ – συνήθως, ένα κλασικό ιταλικό απεριτίφ, όπως ή grappa ή το amaretto ή ένα λικέρ σοκολάτας.

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο δαιμόνιος bartender και συγγραφέας σχετικών οδηγών Simon Difford, όταν αποφάσισε να μετουσιώσει αυτή την αγαπημένη Ιταλική συνταγή σε ένα Cocktail που να μπορεί να σταθεί στην μπάρα ενός μπαρ. Έτσι προέκυψε το Affogato Cocktail, που παντρεύει Ιταλική Grappa, λικέρ καφέ και σοκολάτας, εσπρέσο και φυσικά… παγωτό! Το αποτέλεσμα είναι κρεμώδες, με απολαυστική υφή, απίστευτα νόστιμο και με ένα βασικό μειονέκτημα: δύσκολα σταματά κανείς μόνο στο ένα!

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα Affogato Cocktail;

  • 45ml Grappa
  • 15ml Λικέρ Καφέ
  • 15ml Λικέρ Σοκολάτα
  • 30ml Εσπρέσο
  • 1 μπάλα παγωτό βανίλια

Πως ετοιμάζουμε το Affogato Coktail;

  • Χτυπάμε όλα τα συστατικά σε ένα blender, έχοντας προσθέσει τρία παγάκια
  • Σερβίρουμε σε πλατύ γυάλινο ποτήρι με ποδαράκι
  • Διακοσμούμε, αν θέλουμε, με 1-2 κόκκους καφέ

 

Συμβουλές για λαχταριστά Affogato Cocktails

  • Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει λικέρ Dark Crème de Cacao, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι λικέρ σοκολάτα έχουμε διαθέσιμο
  • Διαλέγουμε ένα δυνατό χαρμάνι καφέ, προκειμένου η γεύση του να μην χαθεί από τα υπόλοιπα συστατικά.
  • Για εντονότερη γεύση καφέ, προσθέτουμε λίγο ακόμα espresso (αν δε μας βγει όσο κρεμώδες θέλουμε, 1-2 κουταλιές της σούπας παγωτό είναι η λύση)
  • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε παγωτό βανίλια: θα μας δώσει την επιθυμητή υφή, χωρίς να προσθέσουμε μία ακόμα γεύση που θα κάνει το τελικό αποτέλεσμα «μπερδεμένο»
  • Σερβίρουμε χωρίς καλαμάκι, σε γυάλινο πλατύ ποτήρι με ποδαράκι
  • Καταναλώνουμε υπεύθυνα και δεν οδηγούμε ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ!
  • Είναι ιδανικό για απόγευμα, όμως κάποιοι τολμηροί ίσως το βρίσκουν ταιριαστό και σε ένα brunch

 

Ο espresso είναι το μάλλον το πιο ευέλικτο ρόφημα του κόσμου: από καφές έγινε επιδόρπιο, και από επιδόρπιο, γευστικό cocktail!