Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Black Russian: προσθέτοντας κι άλλο καφέ σε ένα κλασικό cocktail

28/07/2021
από coffees.gr

"Πειράζοντας" μια εμβληματική συνταγή με ιστορία 70 ετών!

Το Black Russian δημιουργήθηκε το 1949 από τον Gustave Tops, μπαρτέντερ στο ξενοδοχείο Μετροπόλ στις Βρυξέλλες. Το κλασσικό cocktail αποτελείται από δύο μέρη βότκα και ένα μέρος λικέρ καφέ, συνήθως Καλούα. Στα ποτά αυτά οφείλει και το όνομά του, αφού η Βότκα είναι το χαρακτηριστκότερο ρώσικο απόσταγμα και το cocktail είναι σκουρόχρωμο λόγο του καφέ. Το Black Russian σερβίρεται πάντοτε με μπόλικο πάγο, σε χαμηλό ποτήρι, ακολουθώντας τη σειρά πάγος – βότκα – λικέρ καφέ.

Στα χρόνια που πέρασαν, εμφανίστηκαν διάφορες παραλλαγές του (απλούστατου, είναι η αλήθεια) Black Russian, που επιστράτευσαν μια πληθώρα υλικών, όπως κόκα κόλα, λεμόνι, μπαχαρικά, bitters και triple sec, γάλα και κρέμα γάλακτος και ουκ έστιν τέλος. Η αλήθεια είναι όμως πως τίποτε δεν τονίζει περισσότερο τη γεύση ενός Black Russian, από έναν espresso.

Η ανάμειξη καφέ με αλκοόλ υπήρχε πάντα και έχει δώσει πολύ γευστικά cocktails, όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πραγματική τάση ανάμεσα στους bartenders, οι οποίοι σκαρφίζονται ευφάνταστες συνταγές ή επανεφευρίσκουν κλασικά cocktail προσθέτοντας καφέ, όπως το «ενισχυμένο» Black Russian!

 

Tι χρειαζόμαστε για ένα Blacker Russian;

  • 60 ml λικέρ καφέ
  • 30 ml βότκα
  • Έναν Lungo Espresso
  • Πάγο

Πώς ετοιμάζουμε το Blacker Russian;

  • Εκχυλίζουμε τον espresso
  • Τον χτυπάμε με πάγο, ώστε να κρυώσει και σουρώνουμε, διατηρώντας όμως τον αφρό
  • Σε χαμηλό ποτήρι, βάζουμε πάγο
  • Ρίχνουμε τη βότκα, το λικέρ καφέ και ύστερα τον παγωμένο espresso
  • Προαιρετικά σερβίρουμε με ελάχιστη σαντιγί.

 

Συμβουλές για πεντανόστιμα Blacker Russian

  • Χρησιμοποιούμε όποιο λικέρ καφέ έχουμε διαθέσιμο, ακόμα και σπιτικό, αν και η αυθεντική Black Russian συνταγή αναφέρει το Kalhua ως καταλληλότερη λύση
  • Σουρώνουμε τον παραπανίσιο πάγο από τον κρύο espresso μας, όμως προσέχουμε να διατηρήσουμε τον αφρό του, καθώς θα δώσει ωραία, κρεμώδη υφή στο ποτό μας.
  • Λίγο σιρόπι σοκολάτας θα απογειώσει κι άλλο της γεύσεις!
  • Δεν προβλέπεται η προσθήκη ζάχαρης, αλλά αν μας παραφαίνεται πικρό, μπορούμε να φτιάξουμε τον κρύο espresso γλυκό ή να προσθέσουμε μια δόση απλό σιρόπι
  • Καταλανώνουμε υπεύθυνα κι αφήνουμε το τιμόνι στην άκρη: το ποτό μας έχει καφέ, αλλά έχει και δυνατό αλκοόλ.
  • Άλλοι προτιμούν αρωματικό Arabica για αυτή τη συνταγή, άλλοι υποστηρίζουν πως ο δυνατός Robusta δίνει πιο στιβαρό χαρακτήρα. Πειραματίζομαστε για να δούμε τι μας ταιριάζει περισσότερο.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον espresso και με Cold Brew (ιδανικά, με Cold Brew Concentrate, που έχει εντονότερη γεύση)
  • Τέτοιου είδους συνταγές είναι ιδανικές για την αξιοποίηση καφέ που έχει "μπαγιατέψει" και δεν θα αποδώσει τα μέγιστα σε συνηθισμένη, ζεστή εκχύλιση.
  • Μεγαλώνοντας τις ποσότητες, το φτιάχνουμε και σε κανάτα, ιδανική για πάρτυ.

 

Όλα τα κλασικά, δε φοβούνται τις αλλαγές – έτσι κι ένα εμβληματικό cocktail εναρμονίζεται με τα σύγχρονα trends και από Black γίνεται... Blacker!