Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Βολιβία: μια από τις σπανιότερες προελεύσεις καφέ του κόσμου

16/11/2023
από coffees.gr

Περιορισμένη και ποιοτική παραγωγή καφέ σε υψηλό υψόμετρο.

Η Βολιβία είναι μια περίκλειστη χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Νότιας Αμερικής, συνορεύοντας με την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη τη Χιλή και το Περού. Το ανάγλυφο της χώρας είναι ορεινό, με την πρωτεύουσα La Paz να βρίσκεται στα 3.500 μέτρα, όντας η υψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Τα 12 εκατομμύρια των κατοίκων της ανήκουν σε ένα μωσαϊκό πληθυσμών, καθώς αποτελούνται από αυτόχθονες, μιγάδες, απογόνους των Ισπανών κατακτητών και μετανάστες από άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Βρισκόμενη εντός της «ζώνης του καφέ» και με ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια του καφέ, η Βολιβία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καφεοπαραγωγούς χώρες, παρόλο που σίγουρα δεν αποτελεί «δυνατό παίκτη» στην αγορά. Ποιοτικός, σπάνιος και περιζήτητος στους γνώστες, ο Βολιβιανός καφές αξίζει την προσοχή μας.

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στη Βολιβία

Όπως και πολλές άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, η Βολιβία υπήρξε επί σειρά ετών ισπανική αποικία, αφού η ανεξαρτησία της κερδήθηκε το 1825. Ο καφές σαν καλλιέργεια εισήχθη στη χώρα στα τέλη του 18ου αιώνα από τους Ισπανούς αποικιοκράτες στην περιοχή Yungas, ένα εύφορο, τροπικό οροπέδιο στις ανατολικές πλαγιές των βολιβιανών Άνδεων.

Παρόλο το ιδανικό κλίμα της περιοχής, η καλλιέργεια του καφέ στην χώρα δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα η μικρή παραγωγή να διατίθεται κυρίως στα ανώτερα οικονομικά στρώματα της χώρας και λιγότερο στις εξαγωγές. Οι πρώτες ουσιαστικές αλλαγές θα γίνουν στις αρχές και κυρίως στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με μια σειρά αγροτικών μεταρρυθμίσεων που προσπάθησαν να τονώσουν τον τομέα της παραγωγής καφέ, καθώς έδωσε το δικαίωμα σε ακτήμονες ιθαγενείς να καλλιεργήσουν για πρώτη φορά τα δικά τους κτήματα, φυτεύοντας καφεόδεντρα.

Σιγά σιγά, και ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση, το Βολιβιανό κράτος συνέχισε να αναπτύσσει την παραγωγή καφέ και σε νέες περιοχές εκτός από το Yungas, όπως το Caranavi, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάπτυξη των εξαγωγών.

Σήμερα, η παραγωγή καφέ στη Βολιβία παραμένει περιορισμένη, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί (είτε αυτόχθονες Βολιβιανοί είτε συνεταιρισμοί αυτοχθόνων) έχουν δώσει το βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, με αποτέλεσμα ο Βολιβιανός καφές να είναι περιζήτητος στην αγορά του specialty καφέ, ενώ η περιορισμένη του παραγωγή τον κάνει ακόμα πιο περιζήτητο. Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις, όπως την αστάθεια των τιμών, το ορεινό ανάγλυφο της χώρας που δυσχεραίνει τις μεταφορές, τις τοπικές κοινωνίες που στρέφονται στην πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια κόκας, όμως σίγουρα η κατάσταση πλέον εμπνέει σταθερότητα και αισιοδοξία.

Τι γεύση έχει ο Βολιβιανός καφές;

O καφές της Βολιβίας συγγενεύει με τους Arabica καφέδες των γειτονικών χωρών. Όντας μια χωρά με υψηλό υψόμετρο, τροπικά δάση και έντονες βροχοπτώσεις, η Βολιβία έχει ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια καφέ. Συνήθως, οι καφέδες της Βολιβίας έχουν φρουτώδη χαρακτήρα, με νότες σοκολάτας και ξηρών καρπών, χωρίς να αποκλείονται τα αρώματα καραμέλας και μελιού.

Συνήθως, οι περισσότεροι βολιβιανοί καφέδες διατίθενται στην αγορά σαν μονοποικιλιακές επιλογές, καθώς η παραγωγή είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα η διάθεσή τους στην αγορά του specialty καφέ να συμφέρει περισσότερο τους παραγωγούς. Δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς και micro-lot επιλογές σε Βολιβιανό καφέ, που μας είναι η καλύτερη ευκαιρία για γνωριμία με τις γεύσεις και τα αρώματα του Βολιβιανού καφέ.

 

Μια πρόταση αγοράς για αυθεντικό Βολιβιανό Καφέ!

Ingagi Bolivia El Paraiso 250g σε κόκκους: Moνοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές από την Βολιβία, από την φάρμα El Paraiso στα 1600 μέτρα. Η El Paraiso είναι μια φάρμα με εξαιρετικά περιορισμένη και γι' αυτό ασύγκριτα ποιοτική παραγωγή. Τα καφεόδεντρα ανήκουν στην μοναδική ποικιλία Red Caturra και δίνουν έναν πολύπλοκο, πολυεπίπεδο καφέ με φρουτώδη χαρακτήρα και ισορροπημένη οξύτητα. Ένας πραγματικά σπάνιος και Limited espresso για όσους αναζητούν το διαφορετικό. 

 

Αν θεωρείτε κι εσείς ότι ο καφές μάς ταξιδεύει, τότε ο καφές τη Βολιβίας μας πάει στα ουράνια – στα 3500 μέτρα, στις πλαγιές των Άνδεων!