ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Καμερούν: ένας ανερχόμενος παίκτης στην αγορά του Robusta

27/07/2021
από coffees.gr

Δυνατός, απολαυστικός Robusta από μια χώρα με παράδοση 140 χρόνων στον καφέ.

Το Καμερούν είναι μια χώρα της Δυτικής Αφρικής, που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι στρατηγτικά τοποθετημένη σε ένα εμπορικό σταυροδρόμι της Μαύρης Ηπείρου. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι κατακτητές ήταν οι Πορτογάλοι, η οποία έδωσαν στη χώρα το όνομά της, το οποίο σημαίνει «Ποτάμι της Γαρίδας». Οι αποικιακές περιπέτειες της χώρας θα την μοιράσουν ανάμεσα στη Γερμανία, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, μέχρι την ανεξαρτησία της την δεκαετία του ’70.

Η «μικρογραφία της Αφρικής» όπως είναι γνωστό το Καμερούν, λόγω της γλωσσικής, γεωλογικής και πολιτιστικής πολυμορφίας του, είναι κυρίως μια αγροτική – κτηνοτροφική οικονομία, με το 70% σχεδόν των Καμερουνέζων να απασχολούνται σε έναν από τους δύο κλάδους. Κορωνίδα φυσικά αυτής της παραγωγής είναι το κακάο, και ο καφές!

 

Σύντομη Ιστορία του Καφέ στο Καμερούν

Η καλλιέργεια του καφέ στο Καμερούν ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα, παράλληλα με την διάδοση του καφέ σε όλη την ήπειρο, κατά την περίοδο που η χώρα ήταν ακόμα αποικία των Γερμανών. Οι Γερμανοί αποικιοκράτες δημιούργησαν τους πρώτους «κήπους» με καφεόδεντρα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όμως γρήγορα η καλλιέργεια διαδόθηκε σε ακόμα περισσότερα μέρη, και μέχρι το μεσοπόλεμο το Καμερούν κατέληξε να είναι ένας δυνατός «παίκτης» στις εξαγωγές του καφέ. Κατά τη δεκαετία του ’90, η παραγωγή έφτασε σε μεγάλα ύψη, για να παρακμάσει λίγο αργότερα εξαιτίας ενός πλήθους παραγόντων, όμως μια επιτροπή Βραζιλιάνων εμπειρογνωμόμων κατάφερε να τη βάλει ξανά σε στέρεο δρόμο.

Σήμερα, η καλλιέργεια του καφέ είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας του Καμερούν, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες βασίζονται στην καλλιέργεια και την εξαγωγή προϊόντων όπως το κακάο και ο καφές για την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Το Καμερούν συγκατελέγεται ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες διεθνώς και ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες στην αφρικανική ήπειρο.

Τι γεύση έχει ο καφές του Καμερούν;

Ο καφές καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την χώρα, με τον ανθεκτικό Robusta να πρωταγωνιστεί στις παράκτιες περιοχές και τον Arabica να περιορίζεται σε ορεινές περιοχές, κυρίως στα Δυτικά της αφρικανικής χώρας. Οι ρίζες του καμερουνέζικου Arabica προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Τζαμάικα και την Ιάβα της Ινδονησίας, με τη δεύτερη να κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω της ανθεκτικότητας της στους μύκητες του καφέ, που αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τους αφρικανούς καφεοπαραγωγούς. Σε γενικές γραμμές, το Καμερούν είναι περισσότερο γνωστό για τον Robusta του, ο οποίος αν και κατά το παρελθόν διοχετεύονταν στην παραγωγή στιγμιαίου καφέ, τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αξιοσημείωτες σοδειές, εξαιρετικά ποιοτικές που δε θυμίζουν το «αμαρτωλό» παρελθόν.

Σήμερα, ο Robusta του Καμερούν χαρακτηρίζεται από πλούσιο σώμα, δυνατή επίγευση και αρώματα που διαφέρουν από το μέσο Robusta που βρίσκει κανείς στην αγορά. Η γευστική του παλέτα θυμίζει σοκολάτα, ξηρούς καρπούς όπως φουντούκι και ενίοτε καραμέλα, και χρησιμοποείται κατά κόρον σε ιταλικά espresso blends που απαιτούν ένταση και πυκνή κρέμα, ενώ οι τολμηροί δε διστάζουν να τον απολαύσουν και σαν μονοποικιλιακή επιλογή, χάρη στον εξαιρετικό του χαρακτήρα.

Μια γευστική πρόταση για απολαυστικό espresso με άρωμα από το Καμερούν

Καφές Espresso New York Monorigini Camerun 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από τo Kαμερούν, που καλλιεργείται σε φάρμες με εύφορο ηφαιστειακό έδαφος, στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Ακόμα και όσοι είναι καχύποπτοι απέναντι στον Robusta θα εκπλαγούν με αυτό τον καφέ, αφού στο φλιτζάνι εμφανίζει δυνατό αλλά ταυτόχρονο ντελικάτο και αρωματικό espresso, με έντονες νότες πικρής σοκολάτας και φουντουκιών. Η πλούσια βουτυράτη επίγευση θα σας ξετρελάνει, ενώ ιδιαίτερα απολαυστική είναι και η πυκνή του κρέμα, όπως και το δυνατό του σώμα.

 

Mε ένα απλό φλιτζάνι espresso, μπορούμε από την πολυθρόνα μας να γυρίσουμε όλο τον κόσμο, από την Βραζιλία και την Ινδία ως το μακρινό και μυστηριώδες Καμερούν!