Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Δώστε μια διαφορετική νότα στο πρωινό σας, με το βούτυρο καφέ!

21/03/2019
από coffees.gr

Ο καφές είναι το απαραίτητο συστατικό κάθε καλού πρωινού – εξίσου αγαπημένο και απαραίτητο στο πρωινό είναι και το βούτυρο. Άραγε, υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν; 

Όταν σκεφτόμαστε «πρωινό στο σπίτι», το μυαλό μας πάει συνήθως σε στιγμές οικογενειακής χαλάρωσης και ένα τραπέζι (ή ένα δίσκο στο κρεβάτι, φυσικά) γεμάτο με λογής καλούδια: χυμό, κρουασάν, αυγά, γάλα με δημητριακά, και φυσικά, καφέ, αλλά και βούτυρο, το οποίο μπορεί να αλειφθεί σε ψωμί, να ζωντανέψει τηγανίτες ή κρουασάν, και γενικά να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Παρόλο που έχει αρκετές θερμίδες και παρόλο που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε χοληστερίνη, το βούτυρο σε φυσιολογικές δόσεις είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής μας – αρκεί φυσικά να μην κάνουμε κατάχρηση. Μπορούμε, άραγε, να συνδυάσουμε την αγάπη μας για τον καφέ, με τη νοστιμιά και την αγαπημένη υφή του βουτύρου; Με μια πανεύκολη συνταγή, μπορούμε να ετοιμάσουμε βούτυρο με γεύση καφέ, που θα δώσει άλλη διάσταση στο πρωινό μας!

Το βούτυρο καφέ είναι μια ιδιαίτερα απλή παρασκευή, που δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ή περίεργα υλικά. Μπορεί να διατηρηθεί εύκολα στο ψυγείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους: αν συνηθίζουμε να αλείφουμε τις φέτες μας με βούτυρο, το βούτυρο καφέ θα τους δώσει μια γεύση που θα θυμίζει σχεδόν μόκα, ενώ φυσικά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν ετοιμάζουμε γλυκά, όπως κέικ ή μπισκότα, που χρειάζονται βούτυρο – αν φυσικά, ταιριάζει η γεύση του καφέ.  Ακόμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο καφέ στο ψήσιμο της αγαπημένης μας μπριζόλας: τα λιπαρά από το βούτυρο και η αίσθηση καπνιστού που θα αφήσει ο καφές θα απογειώσουν γευστικά το κρέας μας!

 

Τι χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε βούτυρο καφέ;

  • 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 45 gr αλεσμένο εσπρέσο
  • 240 gr ανάλατο βούτυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Πως ετοιμάζουμε το βούτυρο καφέ;  

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά
  • Σουρώνουμε σε ένα τουλπάνι, κρατώντας το σχετικά διαυγές υγρό
  • Την αφήνουμε να κρυώσει
  • Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε το αλάτι, τον εσπρέσο, το υγρό που προέκυψε από την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο.

 

Συμβουλές για την παρασκευή και τη χρήση του βουτύρου καφέ

  • Το βούτυρο καφέ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, αρκεί να μπει σε αποστειρωμένα βάζα.
  • Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εκλεκτό, αρωματικό χαρμάνι καφέ για αυτή την παρασκευή, καθώς όλα τα χαρμάνια θα δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
  • Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε καφέ που μας έχει ξεμείνει καιρό και φοβόμαστε πως έχει χάσει τα αρώματά του.
  • Προσοχή στις θερμίδες και στην πρόσληψη χοληστερόλης: όσο νόστιμο και θρεπτικό κι αν είναι το βούτυρο, είναι καλό να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Το κατάλληλο άλεσμα καφέ για αυτή τη συνταγή είναι το άλεσμα για εσπρέσο: αν αλέσουμε τον καφέ μας πιο χοντρό, θα «βρίσκει» στο δόντι και θα πικρίζει, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε πιο λεπτοαλεσμένο καφέ, το αποτέλεσμα θα χάνει σε γεύση.
  • Προσοχή στα παιδιά: το βούτυρο καφέ είναι νόστιμο και θυμίζει γλυκό, ενώ γενικά τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα τα αλείμματα που μοιάζουν με πραλίνα. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως περιέχει καφεΐνη, και άρα δεν είναι κατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας.
  • Το αλάτι μπορεί να φαντάζει περίεργο, αλλά αφενός κοντράρει ευχάριστα τη λιπαρότητα του βουτύρου και τη γεύση του καφέ, και αφετέρου βοηθά στη συντήρηση του μείγματος.

 

 

Είναι πραγματικά αναρίθμητα όσα μπορούμε να ετοιμάσουμε, βασιζόμενοι στον αγαπημένο μας καφέ. Στο επόμενο πρωινό, δίπλα στον εσπρέσο σας, μπορείτε να έχετε έτοιμο ένα νόστιμο και αρωματικό βούτυρο, που θα δώσει άλλη νότα στο ψωμί του πρωινού!