Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πόσο «κακός» είναι ο καφές με άδειο στομάχι;

01/11/2021
από coffees.gr

Eίναι όντως τόσο βλαβερή συνήθεια η κατανάλωση καφές χωρίς κάποιο σνακ;

O καφές δεν είναι μόνο το πιο δημοφιλές ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά είναι κι ένα ρόφημα με πολλά και πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλο που ο καφές αντενδείκνυται μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων (όπως οι έφηβοι και τα παιδιά και οι έγγυες γυναίκες), δεν είναι λίγοι όσοι συνεχίζουν να τον συσχετίζουν με δυσάρεσετες καταστάσεις, όπως η αυπνία, το άγχος και φυσικά οι στομαχικές ενοχλήσεις.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως πρέπει να αποφεύγουμε οπωσδήποτε την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, καθώς μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Πόσα κοντά στην αλήθεια βρίσκεται αυτός ο ισχυρισμός; Εξετάζουμε τρεις δημοφιλείς φήμες σχετικά με την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, που όλοι κατά καιρούς έχουμε ακούσει.

 

Πόσο «κακός» είναι ο καφές με άδειο στομάχι;

Ο καφές προκαλεί υπερπαραγωγή στομαχικών οξέων: Είναι γεγονός πως η χημική σύσταση του καφέ προκαλεί έντονη παραγωγή στομαχικών οξέων σε σχέση με άλλα υγρά, όπως λόγου χάρη το νερό ή το γάλα. Η παραγωγή αυτών των στομαχικών οξέων είναι εντελώς φυσιολογική, και το γεγονός της έλλειψης άλλων τροφών δεν βλάπτει τη βλεννογόνο του στομάχου, όπως αρκετοί πιστεύουν. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες που να αποδεικνύουν κάτι σχετικό, εκτός αν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ιστορικό στομαχικών παθήσεων και ευαισθησία, στους οποίους ίσως συνίσταται να αποφεύγουν τον καφέ γενικότερα. Σε γενικές γραμμές, για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι καλό να συνδυάζουμε το αγαπημένο μας ρόφημα με κάποιο υγεινό σνακ που θα μας γεμίσει ενέργεια, ωστόσο οι πιθανότητες να πάθουμε κάτι πίνοντας καφέ με άδειο στομάχι είναι, στην πραγματικότητα, μικρές.

Ο καφές σε άδειο στομάχι προκαλεί στρες και άγχος: Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό και έχει διάφορες λειτουργείες, όπως τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και του μεταβολισμού. Η κορτιζόλη ονομάζεται «ορμόνη του άγχους», καθώς σε υπερβολικά επίπεδα αυξάνει την αίσθηση του στρες στον οργανισμό. Eίναι γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό, όμως τα αποτέλεσματα εξαφανίζονται γρήγορα, είναι ηπιότερα σε όσους καταναλώνουν καφέ συστηματικά και κυρίως, δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αυξάνει την κορτιζόλη περισσότερο από ό,τι η κατανάλωση καφέ με γεμάτο στομάχι.

O καφές με γάλα είναι ακόμα χειρότερος για το στομάχι: Ένας από τους πιο ανθεκτικούς μύθους που κυκλοφορούν για τον καφέ συμβουλεύει πως αν είναι να πιούμε καφέ χωρίς να φάμε κάτι το πρωί, καλό θα ήταν να τον πιούμε τουλάχιστον σκέτο, και όχι με γάλα. Το γάλα, συνεχίζει ο μύθος, «μαλακώνει» το στομάχι, οπότε οι πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ακόμα εντονότερες.  Δεν υπάρχει τίποτε που να αληθεύει σε αυτό τον μύθο! Αν κάποιος έχει ευαισθησία στον καφέ, η κατανάλωση του ίσως του επιφέρει ανεπιθύμητες στομαχικές παρενέργειες, ανεξάρτητα από το αν ο καφές είναι σκέτος ή με γάλα, ενώ οι περισσότεροι λάτρεις του καφέ δε θα καταλάβουν την παραμικρή διαφορά. Μάλιστα, το γάλα σε ένα πρωινό είναι απαραίτητο, αν όχι στον καφέ μας, τότε σε ένα μπολ με δημητριακά ή μούσλι.

Σίγουρα, ένα ισορροπημένο πρωινό δε μπορεί να αποτελείται από μια σκέτη κούπα καφέ, καθώς δε μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Από την άλλη πλευρά, είναι σχεδόν σίγουρο πως, αν δεν αντιμετωπίζουμε ήδη προβλήματα υγείας, το καφεδάκι μας, έστω και ... ξεροσφύρι, δε πρόκειται να μας πειράξει καθόλου.