ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε τάσεις στο χώρο του καφέ για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021

29/03/2021
από coffees.gr

Χαρτογραφώντας τις τάσεις της βιομηχανίας του καφέ.

Το 2021 είναι μια περίεργη χρονιά για όλους μας, και για την εστίαση ακόμη περισσότερο, επομένως και για την βιομηχανία του καφέ. Καθώς όλοι αναμένουν πως από τους θερινούς (τουλάχιστον) μήνες, θα αρχίσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ των περιορισμών, που θα επικυρωθεί από το άνοιγμα τις εστίασης, αρκετοί αναρωτιούνται ποιο θα είναι τοπίο στον χώρο του καφέ για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021.  Τι καφέδες θα απολαμβάνουμε το – παράξενο, δίχως άλλο – καλοκαίρι του 2021;

Προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε τα νέα trends στο χώρο του καφέ για την θερινή σεζόν της χρονιάς που διανύουμε, και καταλήγουμε σε πέντε τάσεις που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα απασχολήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και όσους αγαπούν τον καφέ!

 

Ποιες είναι οι τάσεις στο χώρο του καφέ για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021;

 

Συνταγές καφέ από όλο τον κόσμο: Η αναβίωση ethnic συνταγών και η προσαρμογή τους στα τοπικά δεδομένα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τον χώρο της γαστρονομίας και για τον χώρο του καφέ, καθώς πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά. Φέτος, όσοι παρακολουθούν το χώρο του καφέ έχουν ξεχωρίσει μερικές κουλτούρες καφέ που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Η αρχή γίνεται με τον διαδικτυακό σταρ της καραντίνας, τον Dalgona από την Κορέα, έναν πηχτό και φωτογενή στιγμαίο καφέ που θυμίζει φραπέ, και που σερβίρεται (αλλά και ετοιμάζεται στο σπίτι) ολοένα και περισσότερο, και σε διάφορες μάλιστα παραλλαγές (Pumpkin Spice Dalgona, Dirty Dalgona Κλπ). Παραμένοντας στην Ασία, ο Βιετναμέζικος Καφές, εκτελεσμένος με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι εξίσου φωτογενής και instragrammable, και επίσης αναμένεται να βγει στο προσκήνιο, δημιουργώντας τάσεις στα social media. Τέλος, αρκετοί κάνουν λόγω για «ολική επαναφορά» του ελληνικού καφέ, καθώς συμβαδίζει με τις αρχές του slow food, αλλά κουβαλά κι έναν retro αέρα που μπορεί να στοχεύεσει σε ένα συγκεκριμένο κοινό με επιτυχία.

Καφές εύκολος στο να ετοιμαστεί στο σπίτι: Με την εστίαση «διασωληνομένη» και τους περιορισμούς μετακίνησης σε όλο τον κόσμο να μην αίρονται, η κατ’οίκον κατανάλωση καφέ όχι μόνο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αλλά έχει αρχίσει να αλλάζει συνολικά και τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τον καφέ μας. Από την μία, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε μηχανές καφέ, εργαλεία barista και κάψουλες, από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι λίγες οι εταιρείες που επενδύουν στην παραγωγή στιγμαίου καφέ, αλλά και στην διανομή εμφιαλωμένων ροφημάτων καφέ, έτοιμων για κατανάλωση. Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν σε αυτές τις κινήσεις τάσεις που θα μας απασχολήσουν το καλοκαίρι του 2021, και μένει να αποδειχθεί αν οι προβλέψεις τους θα αποδειχθούν σωστές.

Ανακυκλώσιμες & Βιοδιασπώμενες Κάψουλες Καφέ: Με το πλαστικό να χάνει συνεχώς έδαφος σαν υλικό και την ανακύκλωση να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, η βιομηχανία του καφέ δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Καθώς είναι γεγονός πως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουν οι κάψουλες καφέ είναι εξαιρετικά μεγάλο, ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην παραγωγή βιοδιασπώμενων, κομποστοποιήσημων ή τουλάχιστον, ανακυκλώσιμων καψουλών καφέ από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως η τάση αυτή δε θα διατηρηθεί μόνο στην τρέχουσα χρονιά, αλλά θα κυριαρχήσει σε όλα τα επόμενα χρόνια.

Yγιεινά και Εναλλακτικά Ροφήματα: Τόσο ο χορτοφαγικός, όσο και ο γενικότερα υγειινός τρόπος ζωής συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει υιοθετήσει ο άνθρωπος, τουλάχιστον στη Δύση, τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν υποκατάστατα του καφέ, όμως αυτό δεν είναι κάτι που διαφαίνεται να κυριαρχεί στην αγορά. Αντίθετα, τα γάλατα φυτικής προέλευσης κερδίζουν συνεχώς έδαφος, βρίσκονται ολοένα πιο εύκολα και όταν η εστίαση επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρούν τη θέση τους και στα σχετικά καταστήματα.

Μονοποικιλιακοί Καφέδες: Οι καφέδες μοναδικής προέλευσης αφορούσαν πάντα ένα δυναμικό κι ενημερωμένο κοινό, το οποίο ωστόσο φαίνεται να έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Η καραντίνα, η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι, η ενασχόληση με τον καφέ σε πιο προσωπικό επίπεδο, φαίνεται ότι έστρεψε αρκετούς ανθρώπους στην αναζήτηση μονοποικιλιακών καφέδων και στην εξερεύνηση του γευστικούς τους πλούτου. Απομένει να διαπιστώσουμε αν αυτή η διεύρυνση του κοινού είναι κάτι παροδικό ή κάτι που θα παραμείνει υπολογίσιμο μέγεθος – όλα συνηγορούν προς το δεύτερο.

 

Όποιες και αν οι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον καφέ του καλοκαιριού, το μόνο σίγουρο είναι πως ο καφές... ποτέ δεν πεθαίνει, καθώς δεν λογαριάζει ούτε πανδημίες, ούτε περιορισμούς, και συνεχίζει να μας χαρίζει τη μοναδική του γεύση, ό,τι κι αν συμβεί.