ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 88 10 717
0

Φτιάχνουμε το δικό μας, custom made δοχείο χτυπήματος!

23/06/2020
από coffees.gr

Όποιος αγαπά τις κατασκευές και τον espresso, βρήκε τι θα κάνει το επόμενο Σαββατοκύριακο!

Το δοχείο χτυπήματος, αν και είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη barista, είναι σε γενικές γραμμές ένα από τα τελευταία κομμάτια που προσθέτει κανείς στη συλλογή του από barista tools. Το δοχείο χτυπήματος (Knock box) χρησιμεύει για το εύκολο άδειασμα του κλείστρου από τα υπολείμματα του αλεσμένου καφέ, μετά από κάθε χρήση. Σε επαγγελματίες baristi, που χρειάζεται να ετοιμάσουν πολλούς espresso πολύ γρήγορα, είναι όπως αντιλαμβανόμαστε απόλυτα απαραίτητο, όμως δεν παύει να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα του «οπλοστασίου» και των ερασιτεχνών.

To Knock Box αποτελείται απαραίτητα από μια σκληρή επιφάνεια, στην οποία χτυπάμε το κλείστρο, και από ένα δοχείο συλλογής των υπολειμμάτων του καφέ. Ανάλογα με τις ανάγκες μας, το δοχείο χτυπήματος είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει τη μέγιστη εργονομία: ένα επαγγελματικό knock box έχει μεγάλο δοχείο συλλογής του καφέ, ενώ τα οικιακά σαφώς μικρότερο. Συνήθως, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ μπορεί να φέρει επένδυση από πλαστικό ή άλλο υλικό, ενώ δεν σπανίζουν και τα ξύλινα δοχεία χτυπήματος, που είναι εξαιρετικά κομψά. Το χρώμα είναι καθαρά θέμα επιλογής του barista!

Αν κάποιος έχει πάθος με τις κατασκευές και «πιάνουν» τα χέρια του, μπορεί να κατασκευάσει σχετικά εύκολα το δικό του, custom made δοχείο χτυπήματος. Η κατασκευή ενός knock box απαιτεί εξοπλισμό, γνώσεις και ευχέρεια στις κατασκευές, αλλιώς είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει ως κι επικίνδυνη για κάποιον χωρίς απειρία. Ωστόσο, το προσωπικό, custom made δοχείο χτυπήματος αποζημειώνει για την όποια ταλαιπωρία!

 

Τι θα χρειαστούμε για το custom made knock box μας;

 

 • Ένα ξύλινο δοχείο αποθήκευσης (για κουζινικά)
 • Ένα μεταλλικό σωλήνα πάχους 1,5 cm
 • Λαστιχένιες Ροδέλες
 • Καπάκια για το σωλήνα

 

Πως ετοιμάζουμε το custom made knock box μας;

 

 • Μετράμε (με βάση το διαθέσιμο χώρο μας και την μηχανή μας), ώστε να κόψουμε το δοχείο στο κατάλληλο μέγεθος, με ένα μικρό πριονάκι
 • Με ένα τρυπάνι, ανοίγουμε δύο τρύπες στα πλάγια του δοχείου, για να περάσουμε το σωλήνα μας.
 • Με το πριονάκι, κόβουμε το «στόμα» του knock box. Είναι προτιμότερο να το σχεδιάσουμε πρώτα σε χαρτί και να το μεταφέρουμε με μολύβι στο ξύλο, για να αποφύγουμε την πιθανότητα λάθους.
 • Με γυαλόχαρτο και λίμα, λειαίνουμε τόσο το «στόμα» όσο και τις τρύπες για το σωλήνα.
 • Βάζουμε στις τρύπες τα λαστιχάκια.
 • Περνάμε τον σωλήνα και κλείνουμε τις άκρες του με τα καπάκια. Θα πρέπει να εξέχει ελαφρά (και ισομερώς) και από τις δύο πλευρές.
 • Το knock box μας είναι έτοιμο!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσο και αν φαίνεται απλή, η διαδικασία κατασκευής του knock box είναι μια απαιτητική διαδικασία, με εργαλεία που σε απρόσεκτα ή άπειρα χέρια μπορεί να προκαλέσουν ζημιές ή σοβαρό τραυματισμό. Συνίσταται η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, όπως γαντιών, μάσκας και γυαλιών, ενώ τέτοιου είδους κατασκευές δεν θα πρέπει να γίνονται από ανηλίκους ή από όσους δεν έχουν εμπειρία στο χειρισμό επικίνδυνων εργαλείων, όπως είναι τα τρυπάνια και τα πριόνια.

 

Όλα αυτά σίγουρα ακούγονται – και είναι – λίγο δύσκολα, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα ποιοτικά Knock Boxes, σε ποικιλία διαστάσεων, χρωμάτων και χαρακτηριστικών, και μάλιστα σε τόσο καλές τιμές! Ωστόσο, η χαρά της δημιουργίας, η ένταση του craft και η υπομονή που απαιτείται για το τέλειο, προσωπικό, tailor made αποτέλεσμα, μπορεί να απευθύνεται σε λίγους, αλλά είναι ένα από τα πιο όμορφα hobbies που υπάρχουν!

 

μια ιδέα από τον ιστότοπο https://www.instructables.com/