Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι χρειαζόμαστε για έναν σπιτικό Freddo Espresso;

12/06/2020
από coffees.gr

Ετοιμάζουμε τον πάγκο μας για απολαυστικούς παγωμένους καφέδες! 

Είναι ο καφές του ελληνικού καλοκαιριού, ο «εθνικός» μας καφές, η αγαπημένη συνήθεια μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 25 βαθμούς κελσίου! Ο λόγος φυσικά για τον Freddo Espresso και το ξαδελφάκι του, τον Freddo Cappuccino, που σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καφελατρών κατά τους θερινούς μήνες.

Αν και αρκετοί υποστηρίζουν πως η παρασκευή του Freddo Espresso στο σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση, η αλήθεια είναι πως με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με λίγη εξάσκηση, μπορούμε να ετοιμάσουμε Freddo που θα ζήλευε και ο καλύτερος μπαρίστα. Πριν αρχίσουμε τα χτυπήματα με το shaker, συγκεντρώνουμε στον πάγκο μας ό,τι χρειαζόμαστε για έναν απολαυστικό Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino!

 

Tι χρειαζόμαστε για έναν σπιτικό Freddo Espresso; 

 

Ένα καλό espresso blend: Όπως και σε οποιαδήποτε καφέ, αυτό που μετράει εν τέλει περισσότερο, είναι το καλό χαρμάνι. Επιλέγοντας ένα ποιοτικό, αρωματικό χαρμάνι espresso, έχουμε βάλει τις βάσεις για να απολαύσουμε έναν απολαυστικό, παγωμένο καφέ.

Η επιλογή του σωστού χαρμανιού είναι φυσικά κατά κύριο λόγο θέμα προσωπικού γούστου, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέπουμε πως ένα βασικό πρόβλημα στον Freddo Espresso ή στον Freddo Cappuccino είναι η αίσθηση «νερουλιάσματος», που προέρχεται από το λιώσιμο του πάγου. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί, επιλέγοντας χαρμάνια με περιεκτικότητα Robusta τουλάχιστον 30-40%, που θα προσδώσουν στον καφέ μας δυνατό και στιβαρό σώμα. Χαρμάνια espresso όπως ο Lavazza Tierra Brasile Intense, o Lavazza Super Crema ή ο Buondi Premium είναι ιδιαίτερα αρωματικά, ωστόσο διατηρούν το σώμα τους στις κρύες παρασκευές ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Ωστόσο, αν αγαπάμε την έντονη οξύτητα και τα ανθικά ή φρουτώδη αρώματα, μπορούμε φυσικά να πειραματιστούμε και με 100% Arabica blends, που θα δώσουν ελαφρύτερους Freddo. To αγαπημένο χαρμάνι της Illy Classico, αλλά κι επιλογές όπως ο Hausbrandt Gourmet ή ο Lavazza Tierra είναι ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να πειραματιστούν με 100% Arabica Freddo Espresso!

 

Μια μηχανή espresso: Φυσικά, για να εκχυλίσουμε τον espresso μας, είναι απαραίτητο να έχουμε μια εσπρεσομηχανή. Σε αυτό το κομμάτι, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οποιαδήποτε μηχανή, με ό,τι καφέ κι αν λειτουργεί, μπορεί να μας δώσει καλό καφέ, αρκεί να είναι λειτουργική και πάντα σχολαστικά καθαρισμένη. Αποφεύγουμε να χτυπήσουμε Lungo εκχυλίσεις, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά αραιωμένο. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε δύο μονούς espresso, για πιο συμπυκνωμένη και έντονη γεύση.

 

Ένα καλό, αξιόπιστο shaker: Το χτύπημα του ζεστού espresso με τον πάγο είναι καθοριστικό για την επιτυχία του Freddo. Κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας barista χρειάζεται ένα shaker που να είναι ποιοτικό, εργονομικό και κατάλληλο για το χτύπημα του Freddo. Προτιμάμε μεταλλικά shaker, καθώς λόγω του υλικού κατασκευής τους μεταφέρουν τη θερμοκρασία περισσότερο ομοιόμορφα, παγώνοντας πιο αποτελεσματικά και σε λιγότερο χρόνο τον καφέ μας. Eίναι σημαντικό το shaker να είναι κατασκευασμένο από καλά υλικά, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, να μη χαλά εύκολα και να διαθέτει εσωτερική σίτα, που θα κρατήσει τα κομμάτια πάγου δεν έχουν λιώσει.

Ένα Shaker όπως το Shaker της Feggrini, που έχει σχεδιαστεί για την παρασκευή Freddo, είναι ιδανική λύση για κάθε αρχάριο ή προχωρημένο home barista, αλλά και ένα ιδανικό δώρο για κάθε λάτρη του καφέ. Αν θέλουμε να χτυπήσουμε τον καφέ μας σε φραπεδιέρα, χρειαζόμαστε ένα μεταλλικό ποτήρι με σουρωτήρι, που θα μας λύσει τα χέρια.

 

Λίγο Πάγο: Ο Freddo Espresso και Freddo Cappuccino δημιουργείται όταν χτυπήσουμε τον ζεστό espresso με πάγο. Η ποσότητα του πάγου δεν πρέπει να είναι υπερβολική, αλλά τόση όση χρειάζεται ώστε να παγώσει ο καφές μας, χωρίς να «νερουλιάσει» υπερβολικά. Προσοχή στην ποιότητα του πάγου: εξυπακούεται ότι πρέπει να είναι από νερό άριστης ποιότητας, ιδανικά με το ίδιο νερό που χρησιμοποιούμαι για την εκχύλιση του καφέ. Αν στην περιοχή κατοικίας μας, το νερό δεν είναι καλό και συνηθίζουμε να πίνουμε εμφιαλωμένο, τότε πρέπει σίγουρα να ετοιμάσουμε πάγο από εμφιαλωμένο νερό, καθώς το νερό της βρύσης θα επηρεάσει τη γεύση του καφέ μας.

 

Το απαραίτητο αφρόγαλα: Το αφρόγαλα είναι απαραίτητο μόνο στην περίπτωση που θέλουμε να ετοιμάσουμε Freddo Cappuccino. Aν και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ετοιμάσουμε αφρόγαλα είναι με την σχετική συσκευή, την αφρογαλιέρα, υπάρχουν τρόποι να ετοιμάσουμε το αφρόγαλα μας στο σπίτι και με άλλους, πιο εύκολους τρόπους. Το αφρόγαλα απαιτεί τεχνική και εξάσκηση, αλλά είναι κάτι που κατακτιέται σχετικά εύκολα. Τριμμένη σοκολάτα ή κανέλα είναι καθαρά προαιρετική!

Συμβουλή: Το αφρόγαλα δημιουργείται απείρως ευκολότερα, αν το γάλα που χρησιμοποιήσουμε είναι μακράς διαρκείας και όχι φρέσκο, ειδικά light και όχι ολόπαχο.

 

Ποτήρι και Καλαμάκι: Σερβίρουμε τον Freddo μας στο κατάλληλο ποτήρι και φυσικά πάντα με καλαμάκι (βιοδιασπώμενο ή χάρτινο, προκειμένου να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα). Είναι γεγονός πως άλλοι προτιμούν τα ψιλόλιγνα ποτήρια για τον Freddo τους, ενώ αρκετοί τα κοντά - είναι καθαρά θέμα γούστου, αλλά και θέμα διαθέσιμου σερβίτσιου. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγουμε τα πλαστικά ποτήρια και προτιμούμε γυάλινα, διάφανα, ειδικά ποτήρια για Freddo. 

 

O Freddo Espresso είναι πάντα συνώνυμος του καλοκαιριού και είναι πάντα απολαυστικός: σε ένα σκιερό καφέ, στο χέρι περιμένοντας, στην ξαπλώστρα ενός beach bar ή ακόμα και στο σπίτι, φτιαγμένος από τα χεράκι μας! Καλό καλοκαίρι!