Sale icons are gone, prices remain low as usual! Complied with FEK 35935/2023.
FREE shipping for purchases over 69 €
PHONE ORDERS 210 88 10 717
0

What are the main varieties of Ethiopian Arabica?

11/04/2022
by coffees.gr

A journey to the four corners of Ethiopia, through its unique varieties of coffee.

Όπως γνωρίζουν όλοι οι λάτρες του καφέ, η Αιθιοπία είναι η κοιτίδα του καφέ, το μέρος στο οποίο τα καφεόδεντρα είναι αυτοφυή φυτά, αλλά και το μέρος όπου άρχισε η καλλιέργεια του καφέ εδώ και εκατοντάδες χρόνια. H Aιθοπία είναι σταθερά ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, με τις εξαγωγές καφέ να αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας της και πολλές από τις ντόπιες ποικιλίες Arabica να αποτελούν αγαπημένες επιλογές για δεκάδες λάτρεις του καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Αιθιοπία καλλιεργείται αποκλειστικά καφές Arabica, ο οποίος όμως ανήκει σε διαφορετικές επιμέρους ποικιλίες, που καθε μια έχει τα δικά της οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Μιας και οι Αθιοπικές ποικιλίε καφέ ταξινομούνται ανάλογα με την περιοχή προέλευσης (με τα αντίστοιχα ονόματα να αποτελούν διεθνή trademarks), κάνουμε μια «βόλτα» στην χώρα, γνωρίζοντας τον μοναδικό της καφέ!

 

Ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες του Αιθιοπικού Arabica;

Sidamo: Κατά πάσα πιθανότητα, τα υψίπεδα του Sidamo είναι η πρώτη περιοχή σε ολόκληρο τον πλανήτη στην οποία καλλιεργήθηκε καφές. Η μορφολογία της περιοχής, στην οποία συναντούμε καλλιεργίσιμα οροπέδια σε υψόμετρο 1500 – 2200 μέτρων είναι ιδανική για την καλλιέργεια του καφέ, όπως και το μικροκλίμα της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Sidamo να είναι μια από τις μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς περιοχές της Αιθιοπίας, με κόκκους περιζήτητους στην παγκόσμια αγορά και γνωστούς για την ποιότητά τους. Ο καφές του Sidamo είναι φρουτώδης, με κυρίαρχη αίσθηση της γεύση εσπεριδοειδών και την ζωηρή οξύτητα.

Yirgacheffe: Αν και μέχρι πριν μερικά χρόνια εντασσόταν στους καφέδες του Sidamo, ο ιδιαίτερος και μοναδικός χαρακτήρας των κόκκων από τις φυτείες γύρω από την πόλη Yirgacheffe, στα 2000 μέτρα, οδήγησε στο ξεχωριστό branding της περιοχής και την ξεχωριστή κατηγοριοποίηση των καφέδων της. Τα αρώματα λουλουδιών κυριαρχούν, όμως οι σοκολατένιες νότες και η ζωηρή οξύτητα δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα περιζήτητο και πολύ αγαπητό στους λάτρεις του espresso, αλλά και του καφέ φίλτρου.

Harar: Η ομώνυμη περιοχή βρίσκεται στα Ανατολικά της χώρας και είναι μία από τις πρώτες Αιθιοπικές επαρχίες που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια του καφέ. Η γεύση του Χαράρ είναι μοναδική, με πολλούς  λάτρεις του να υποστηρίζουν ότι θυμίζει ξηρό κόκκινο κρασί, ενώ τα ανθικά αρώματα, ο φρουτώδης χαρακτήρας και η κοφτερή οξύτητα παίζουν κι εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο. Παραδοσιακά, η συλλογή και η επεξεργασία του Χαράρ γίνεται χειρωνακτικά, από εξειδικευμένους τεχνίτες και με τεχνογνωσία που περνά από γενιά σε γενιά. Οι ντόπιοι εκτιμούν ιδιαίτερα και τα φλούδια των κερασιών χαράρ, με τα οποία παρασκευάζουν ένα ρόφημα σαν τσάι, το haser-qahwa.

Genika: Μια σπάνια ποικιλία Arabica από τον Αιθιοπικό Νότο που καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή Bench Seko.  Οι κόκκοι είναι μικροί σε μέγεθος, αλλά το γευστικό προφίλ εξαιρετικά πολύπλοκο, με νότες μπαχαρικών, κρασιού, λουλουδιών και σοκολάτας. Μια ποικιλία καφέ ιδιαιτερα εύγεστη και αρωματική, που δεν έχει βρει ακόμα τη θέση που τις αξίζει στην παγκόσμια αγορά του καφέ.

Gesha: Μια «θρυλική» ποικιλία καφέ, που τράβηξε επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια και αναδείχθηκε σε ένα από τα «τοτέμ» του Τρίτου Κύματος του Καφέ. Προέρχεται από το δάσος της Gesha, στο οποίο φύονται ακόμα άγρια καφεόδεντρα και απομονώθηκε μόλις στο πρώτο μισό του 20υ αιώνα. Καφεόδεντρα Gesha στάλθηκαν σε διάφορες καφεοπαραγωγούς χώρους, και η ποικιλία βρήκε ιδανικό terroir στην Κεντρική Αμερική, παράγοντας καφέδες εξαιρετικής ποιότητας, με αποκορύφωμα τον Παναμα – ο παναμέζικος Gesha είναι ένας από τους πιο ακριβούς και delicatessen καφέδες που μπορεί να πιει κάποιος αυτή τη στιγμή.

 

Δύο εξαιρετικοί μονοποικιλιακοί καφέδες από την περιοχή του Sidamo.

Caffè Lab Etiopia Bona Ayele 250g: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Αιθιοπία, από την φάρμα Bona Ayele στην περιοχή του Sidamo. Χαρακτηρίζεται από ανθικά και φρουτώδη αρώματα, ντελικάτο σώμα και γλυκιά γεύση, η οποία ξεχειλίζει από νότες λευκόσαρκων φρούτων, όπως τα σταφύλια και τα ροδάκινα, αλλά και από ζωηρή οξύτητα εσπεριδοειδών.

Caffè Lab Etiopia Sidamo Grade 2 250g : Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίαςαπό την Αιθοπία, από την περιοχή Sidamo. Χαρακτηρίζεται από νότες εσπεριδοειδών και μπαχαρικών, με την εξωτική αίσθηση του κάρδαμου και του μοσχοκάρυδου να κερδίζουν της εντυπώσεις. Η οξύτητα είναι έντονη και αισθητή στον ουρανίσκο, ενώ η επίγευση μεστή και με μεγάλη διάρκεια.

 

Όποιον αιθιοπικό καφέ και να επιλέξει κανείς για τον espresso του, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η πατρίδα του καφέ κρύβει εκπλήξεις – και φυσικά, μοναδικά αρώματα!