ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ταξίδι στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα, με τέσσερις ξεχωριστούς ethnic καφέδες

26/11/2021
από coffees.gr

Πραγματικά ξεχωριστές συνταγές από τη Σενεγάλη, το Μεξικό, την Κούβα και το Βιετνάμ.

Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα σε όλο τον κόσμο – καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά και καλλιεργείται σε δεκάδες χώρες στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική. Οι περισσότερες χώρες έχουν αναπτύξει τη δική τους, μοναδική κουλτούρα του καφέ, με ιδιαίτερες, ξεχωριστές συνταγές, στις οποίες αντανακλώνται οι συνήθειες, τα ήθη και ιστορία κάθε λαού.

Κάνουμε ένα μικρό tour που ξεκινά από το Βιετνάμ, περνά στην Κούβα και το Μεξικό για να καταλήξει στη Σενεγάλη, μέσα από τέσσερις μοναδικές συνταγές, που εκτός από εξαιρετικές γεύσεις και αρώματα, κουβαλούν και σταγόνες ιστορίας. Καλό ταξίδι!

 

Ταξίδι στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα, με τέσσερις ξεχωριστούς ethnic καφέδες

 

phê sữa đá από το Βιετνάμ: όλη η Ασιατική κουλτούρα του καφέ σε ένα ποτήρι

Αν και σίγουρα δεν είναι η πρώτη χώρα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για καφέ, είναι γεγονός πως το Βιετνάμ είναι μια κραταιή χώρα στο χώρο του καφέ, ενώ είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός Robusta στον κόσμο, κάτι που σημαίνει πως λίγο πολύ, όλη έχουμε γευτεί βιετναμέζικο καφέ στη ζωή μας. Η ντόπια κουλτούρα του καφέ ακολουθεί τα χαρακτηριστικά της ασιατικής κουλτούρας του καφέ, η οποία προστάζει δυνατό καφέ φίλτρου, άφθονο γάλα και ζάχαρη. Ο cà phê sữa đá είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους δυτικούς τουρίστες που επισκέπτονται το Βιετνάμ, όχι μόνο λόγω της γεύσης του, μα και του εντυπωσιακού σερβιρίσματός του, που απαιτεί ένα ειδικό μεταλλικό φίλτρο και διάφανο, γυάλινο ποτήρι.

Τι χρειαζόμαστε: Καφέ (άλεση φίλτρου), φίλτρο ή dripper, ζαχαρούχο γάλα, ζεστό νερό

Συνταγή: Μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ

Προτεινόμενο Blend: Οι Βιετναμέζοι αγαπούν τον δυνατό τοπικό Robusta, οπότε ένας μονοποικιλιακός Robusta καφές από την Ασία, όπως ο New York Monorigini Java ή ο Rhodigium Indonesia EK Especial, αμφότεροι από την Ινδονησία είναι ιδανικό.

 

Espresso Cubano: η ταραγμένη ιστορία της Κούβας σε έναν καφέ

Ο «εθνικός καφές» της Κούβας αντανακλά πλήρως την ταραγμένη ιστορία του νησιού της Καραϊβικής: πρόκειται ουσιαστικά για έναν διπλό espresso, ετοιμασμένο σε Moka Pot, στον οποίο η πλούσια κρέμα δημιουργείται από το καλό χτύπημα του καφέ με μπόλικη ζάχαρη. Οι Κουβανοί κατέληξαν σε αυτή τη συνταγή, αφενός λόγω της έλλειψης μηχανών espresso λόγω του αμερικάνικου εμπάργκο και αφετέρου λόγω της κακής ποιότητας, συχνά νοθευμένου, καφέ, που δινόταν άλλωστε με δελτίο, και απαιτούσε άφθονη ζάχαρη.

Τι χρειαζόμαστε: 14 γραμμάρια espresso, δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ένα Moka Pot

Συνταγή: Μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ

Προτεινόμενο Blend: Ένας Single Origin Arabica καφές από την Κούβα είναι ό,τι πρέπει όπως ο New York Monorigini Cuba ή ο Rhodigium Cuba Serrano Superior.

 

Café Touba: το μυστικιστικό παρελθόν του καφέ από την Σενεγάλη

Ο Café Touba ξεκίνησε στη Σενεγάλη, αλλά γρήγορα διαδόθηκε σε πολλές αφρικανικές χώρες, το δε παρελθόν του είναι θρησκευτικό: η συνταγή τυποποιήθηκε από τον σεΐχη Amadou Bamba Mbacké, ιδρυτή της μουσουλμανικής αδελφότητας της Σενεγάλης, ο οποίος άφησε και οδηγίες σχετικά με τις προσευχές που πρέπει να γίνονται κατά την προετοιμασία του. Ουσιαστικά, είναι καφές φίλτρου με ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό, το αφρικανικό Djar, που του δίνει ιδιαίτερο άρωμα.

Τι χρειαζόμαστε: καφέ (άλεση φίλτρου), μια καφετιέρα pour over ή ένα dripper, ζεστό νερό, djar (ή αλλιώς, ένα μείγμα μπαχαρικών από μαύρο πιπέρι, κάρδαμο και γαρύφαλο)

Συνταγή: Μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ

Προτεινόμενο Blend: Ένας μονοποικιλιακός αφρικανικός καφές, όπως ο New York Camerun ή ο Rhodigium Uganda Selected, είναι η ιδανική επιλογή για ένα δυνατό Tuba.

 

Caffe De Olla: τα μεθυστικά αρώματα της μεξικάνικης κουζίνας

Ο αγαπημένος καφές των Μεξικανών κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα της πληθωρικής μεξικάνικης κουζίνας, αλλά και τον ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα της κεντροαμερικάνικης χώρας. Το όνομά του σημαίνει «καφές σε πήλινο», ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες, αρωματίζεται με κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και πορτοκάλι και μοιράζεται ανάμεσα σε φίλους. Το αποτέλεσμα είναι ο απόλυτος comfort καφές, που μοσχοβολά θαλπωρή και φροντίδα μεξικάνας μαμάς.  

Τι χρειαζόμαστε: Καφέ (μέτρια προς χοντρή άλεση), ζάχαρη, φλούδα πορτοκαλιού, γλυκάνισο, κανέλα, γαρύφαλλο

Συνταγή: Μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ

Προτεινόμενο Blend: Επιλέγουμε ένα Single Origin καφέ  από το Μεξικό όπως ο Cosmai Altura ή ο Caffe Lab Messico Muxbal - τα αρωματικά τους προφίλ θα απογειωθούν από τα μεξικάνικα μπαχαρικά.

 

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο καφές είναι ένα ταξίδι – και να, μπορούμε να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον πολιτισμό, την ιστορία και τις συνήθειες τεσσάρων χωρών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, απλώς απολαμβάνοντας το καφεδάκι μας!