ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ποια χαρμάνια espresso είναι κατάλληλα για Freddo;

05/07/2021
από coffees.gr

Ένας οδικός χάρτης για απολαυστικούς Freddo Espresso & Freddo Cappuccino, για κάθε γούστο.

Eίναι σίγουρα ο δημοφιλέστερος κρύος καφές στην Ελλάδα, η συνήθεια που θυμόμαστε αμέσως μόλις ο καιρός γλυκάνει: ο λόγος φυσικά για τον Freddo Espresso, αλλά και τον ξάδερφό του, τον Freddo Cappuccino. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για τον «εθνικό» μας καφέ, που γνωρίζει απίστευτη δημοφιλία, τόσο στην εστίαση όσο και στην κατοίκον κατανάλωση, κατά τους ανοιξιάτικους και τους θερινούς μήνες.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις όσων αγαπούν τον καφέ, είναι «Ποιος καφές είναι κατάλληλος για Freddo»; Φυσικά, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς το θέμα του προσωπικού γούστου είναι ιδιαίτερα σημαντικό – ωστόσο, καταρτίσαμε έναν «οδικό χάρτη» χωρίζοντας τα blends σε «δυνατά» και σε «φρουτώδη» και καλύπτοντας σχεδόν όλα τα γούστα, τόσο για όσους αγαπούν τον Freddo τους με δυνατό σώμα και γεύση που διατηρείται αναλλοίωτη, όσο και όσους δεν αποχωρίζονται τα μεθυστικά αρώματα του Arabica ούτε το καλοκαίρι.

 

Ποια χαρμάνια espresso είναι κατάλληλα για Freddo;

 

Τα «δυνατά», για Freddo Espresso που δεν χάνει το σώμα του

Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του Freddo Espresso, είναι η αίσθηση του «νερουλιάσματος», καθώς ο πάγος λιώνει και αραιώνει τον καφέ μας. Καθώς ο καφές πίνεται κατά βάση ζεστός, δεν είναι πάντα εύκολο να ανακαλύψουμε καφέδες που να κρατούν το σώμα, τη γεύση και το άρωμά τους στις κρύες παρασκευές. Δεν είναι λίγοι οι λάτρες του καφέ που προτιμούν χαρμάνια με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε Robusta για τον Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino του, καθώς ο Robusta προσφέρει ένταση και σώμα στο χαρμάνι, κρατώντας τη γεύση και την αίσθηση του καφέ αναλλοίωτη.  Ακόμα και όσοι δε συμπαθούν ιδιαίτερα το «κακό παιδί» του καφέ, τον Robusta, θα αλλάξουν γνώμη δοκιμάζοντας έναν λαχταριστό freddo από ένα χαρμάνι με περιεκτικότητα 30-40% σε Robusta.

Cosmai Prestige: Χαρμάνι espresso που αποτελείται από 70% Arabica και 30% Robusta από την Βραζιλία, την Τανζανία, την Γουατεμάλα και την Ινδία. Αρωματικό και ισορροπημένο, χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση κι έντονο άρωμα, ενώ δεν χάνει τον χαρακτήρα του στις κρύες παρασκευές.

Haubrandt Trieste: Χαρμάνι espresso με αναλογία Arabica Robusta 70/30, με έντονες νότες γλυκόριζας, κακάου και φρυγανισμένου ψωμιού, με την εγγύηση της Haubrandt και την μοναδική γεύση του αυθεντικού Ιταλικού espresso, προσφέρει ανεπανάληπτους κρύους καφέδες για το καλοκαίρι.

Amigos Qualita Blu: Συνεχίζουμε την περιήγηση στην Τεργέστη, με το «μπλε» χαρμάνι της Amigos. Με αναλογία 60% Arabica και 40% Robusta και επιλεγμένους κόκκους καφέ από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το «μπλε» χαρμάνι χαρακτηρίζεται από νότες μελιού και κακάου, έχει πυκνή αίσθηση στο στόμα και είναι εξίσου απολαυστικό σαν Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino, πέρα από την κλασική, ζεστή εκδοχή.

 

Τα «φρουτώδη – ανθικά», για όσους δεν αποχωρίζονται τον Arabica ούτε στους παγωμένους καφέδες τους

Αντίθετα με όσους απολαμβάνουν την ένταση του Robusta στην παγωμένη εκδοχή του espresso, υπάρχουν φυσικά και οι «αμετανόητοι»: οι ακραιφνείς λάτρεις του Arabica που επιμένουν να απολαμβάνουν τα ιδιαίτερα, πολύπλοκα αρώματά του και σε έναν Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino. Στον καφέ δεν υπάρχει «σωστό και λάθος», καθώς σημασία έχει να απολαμβάνουμε καφέδες που ταιριάζουν στο δικό μας, προσωπικό γευστικό αισθητήριο. Ένα χαρμάνι αρωματικού Arabica μπορεί φυσικά, στα χέρια ενός έμπειρου barista ή home barista, να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κρύες παρασκευές – απλά απαιτείται, ενδεχομένως λίγη περισσότερη προσοχή.

Epos Caffe Zeus: Το «βασιλικό» χαρμάνι της Σικελικής Epos Caffe παίρνει το όνομά του από τον Βασιλιά των Θεών, τον Δία, και κρύβει μέσα του κόκκους Arabica από την Βραζιλία, την Ονδούρα, την Ινδία και την Κολομβία. Ο χαρακτήρας του είναι φρουτώδης και πλούσιος, όμως η πλούσια επίγευση θυμίζει σχεδόν παγωτό καφέ, σε έναν Freddo Cappuccino που θα ξετρελάνει τους εραστές του Arabica.

Ipanema Espresso: Αποτελούμενος αποκλειστικά από κόκκους Arabica από την φάρμα Ipanema της Βραζιλίας, ο Ipanema Espresso είναι η ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τη ζωηρή οξύτητα στο Freddo τους, καθώς οι νότες εσπεριδοειδών και μελιού που κυριαρχούν δίνουν ξεχωριστή αίσθηση στον κρύο καφέ.

Lavazza Tierra: H ναυαρχίδα της εξαιρετικά ποιοτικής σειράς Tierra της Lavazza, με τα πλούσια ανθικά και φρουτώδη αρώματα, έχει φυσικά φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ένα τόσο ποιοτικό χαρμάνι φυσικά αποδίδει εξαιρετικά καλά και στην κρύα του εκδοχή, και αποτελή μια εξαιρετική επιλογή για όσους δε θέλουν να αποχωριστούν την λεπτεπίλεπτη και ντελικάτη αρωματική παλέτα του Arabica ούτε το καλοκαίρι.

 

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, και λαχταριστοί Freddo Espresso και Freddo Cappuccino γεμίζουν τα ποτήρια μας – ας επιλέξουμε τα καλύτερα χαρμάνια, γιατί σημασία έχει μόνο ο καλός καφές. Ο καφές που μας αξίζει!