Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γευστικός και αρωματικός κρύος καφές, με μια καφετιέρα Pour Over!

29/03/2019
από coffees.gr

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα αγαπάμε ιδιαίτερα τους κρύους, αναζωογονητικούς καφέδες. Υπάρχει όμως κρύος καφές που να διατηρεί στο ακέραιο τις γεύσεις και τα αρώματά του; 

Αν και ο καφές φίλτρου, αν ετοιμαστεί σωστά, απελευθερώνει όλα τα αρώματα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κόκκων, η παγωμένη του εκδοχή δεν είναι εύκολη υπόθεση – ούτε ιδιαίτερα συνηθισμένη στην χώρα μας. Από τη μία πλευρά, ο «γαλλικός» καφές που έχει ετοιμαστεί σε συμβατική καφετιέρα είναι συχνά επίπεδος και άνοστος, και τα πράγματα χειροτερεύουν αν προστεθούν παγάκια, ενώ από την άλλη πλευρά ο Cold Brew μπορεί να είναι ιδιαίτερα γευστικός και πολύπλοκος, όμως η παρασκευή του είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και το γευστικό του προφίλ διαφορετικό, αφού απουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως είναι η οξύτητα.

Ωστόσο, άλλες κουλτούρες καφέ, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνική,  αλλά και σε διάφορων Ευρωπαϊκών χωρών, μοιάζουν να αγαπούν ιδιαίτερα τον παγωμένο καφέ φίλτρου. Αρκετά διαφορετικός από τον Freddo Espresso και μην έχοντας καμία σχέση με τον φραπέ, ο παγωμένος καφές φίλτρου είναι ένας τρόπος να απολαύσουμε ένα δροσιστικό, αναζωογονητικό ρόφημα καφέ, το οποίο διατηρεί ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία του γευστικού προφίλ του καφέ που επιλέξαμε. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε παγωμένο καφέ φίλτρου, είναι να τον ετοιμάσουμε σε μια γυάλινη καφετιέρα Pour Over.

 

Πως βοηθά η καφετιέρα Pour Over στο να είναι γευστικότερος ο κρύος καφές φίλτρου;

Η γυάλινη καφετιέρα Pour Over είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε η εκχύλιση να τονίζει τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ, με αποτέλεσμα έναν καφέ φίλτρου έντονα αρωματικό, πολύ γευστικό και με ιδιαίτερο βάθος. Οι ιδιότητες που κάνουν την συγκεκριμένη καφετιέρα να ξεχωρίζει διατηρούνται και στην παραγωγή κρύου καφέ – ποτέ ο παγωμένος καφές φίλτρου δεν ήταν γευστικότερος κι απολαυστικότερος.

Η εκχύλιση ακολουθεί τις βασικές αρχές της μεθόδου Pour Over, με τη διαφορά πως η αναλογία καφέ / νερού είναι ελαφρά μεγαλύτερη, προκειμένου ο καφές να διατηρήσει το έντονο σώμα του, ενώ στην καφετιέρα τοποθετείται πάγος, με παράλληλη μείωση του νερού, προκειμένου ο καφές να παγώσει άμεσα, χωρίς παράλληλα να αραιωθεί. Η εκχύλιση κρατά σχεδόν όσο και η εκχύλιση του ζεστού καφέ και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο νόστιμο και αρωματικό, ενώ το άμεσο πάγωμα του καφέ του τον βοηθά να διατηρήσει τόσο τη γεύση και το άρωμά του, όσο και το σώμα του.

 

Πως ετοιμάζουμε παγωμένο καφέ σε καφετιέρα Pour Over; (οι αναλογίες έχουν υπολογιστεί για καφετιέρα χωρητικότητας 400ml)

  • Τοποθετούμε στην καφετιέρα μας 150 gr πάγο, σε παγάκια
  • Θερμαίνουμε 250ml νερό, σε θερμοκρασία 92-26 βαθμών κελσίου
  • Αλέθουμε 40 – 45 gr καφέ, λίγο πιο χοντρά από ό,τι για συμβατική μηχανή φίλτρου
  • Τοποθετούμε τον αλεσμένο καφέ στο μεταλλικό φίλτρο, και βρέχουμε καλά με λίγο από το ζεστό νερό (προεκχύλιση)
  • Κατόπιν, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό με απαλές κυκλικές κινήσεις
  • Σε μερικά λεπτά, η καφετιέρα μας θα έχει γεμίσει με αρωματικό, κρύο καφέ φίλτρου. Τα παγάκια που δεν έχουν ακόμα λιώσει, κρατάνε τον καφέ δροσερό.

 

Μπορούμε να πειραματιστούμε με τον κρύο καφέ από καφετιέρα Pour Over;

Η καφετιέρα Pour Over, λόγω της φύσης της και του απολύτως χειροκίνητου χειρισμού της, προσφέρεται για κάθε είδους πειραματισμό, αφού ακόμα και μια μικρή αλλαγή στις μεταβλητές της εκχύλισης επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κρύο καφέ!

Πέρα από το ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε την αναλογία καφέ / νερού με τέτοιον τρόπο ώστε ο καφέ να είναι όσο δυνατός ή ελαφρύς επιθυμούμε, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε, αν έχουμε έτοιμα, παγάκια φτιαγμένα από καφέ, προκειμένου η γεύση να μην αλλοιωθεί καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να μειώσουμε την ποσότητα του αλεσμένου καφέ που χρησιμοποιούμε, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά δυνατό. Στο έτοιμο ρόφημα μας, μπορούμε να προσθέσουμε συμπυκνωμένο ή ζαχαρούχο γάλα, φτιάχνοντας έτσι έναν καφέ που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Αυτή την άνοιξη (και φυσικά, και το καλοκαίρι που θα ακολουθήσει), ένας νέος παγωμένος καφές έρχεται να προστεθεί δίπλα στον αγαπημένο μας Freddo Espresso: δοκιμάστε κρύο, αναζωογονητικό καφέ φίλτρου από μια γυάλινη καφετιέρα Pour Over και απολαύστε τη μέγιστη γεύση και το πιο δυνατό άρωμα στην κρύα του εκδοχή!