Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ποιο φυτικό γάλα ταιριάζει καλύτερα με τον καφέ;

18/02/2021
από coffees.gr

Μικρό crash-test για νόστιμους vegan cappuccinos.

Με την χορτοφαγία και τον vegetarian τρόπο ζωής να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, δεν είναι λίγοι όσοι επιζητούν vegan cappuccino ή vegetarian lattes. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει στραφεί οριστικά προς τη χορτοφαγία, διάφορα ζητήματα σχετικά με το υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα του γάλακτος ή τις μεθόδους παραγωγής τους στρέφουν αρκετούς ανθρώπους στην αναζήτηση υποκατάταστατων, φυτικής προέλευσης.

Ακόμα ωστόσο κι αν δεν επιθυμούμε να βγάλουμε το γάλα από την διατροφή μας, δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμάσουμε τον καφέ μας με κάποιο γάλα φυτικής προέλευσης, έστω και μόνο από γευστική σκοπιά. Κάθε ένα από τα φυτικής προέλευσης γάλατα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, τόσο από άποψη γεύσης, όσο και από το πόσο καλά αναμειγνύονται με τον καφέ. Αν και οι ορκισμένοι εχθροί του φυτικού γάλακτος διατυμπανίζουν συνεχώς το μεγάλο τους μειονέκτημα (την τεράστια και ενίοτε ανυπέρβλητη δυσκολία στη δημιουργία αφρογάλακτος), οι φανατικοί τους φίλοι τονίζουν την ξεχωριστή τους γεύση, αλλά και τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.

Κάναμε ένα μικρό crash-test στα φυτικά γάλατα που μπορεί κανείς να βρει στα σούπερ μάρκετ – πάντα με γνώμωνα το πόσο καλά συνδυάζονται με τον καφέ και το πόσο μπορούν να διευρύνουν τους γευστικούς μας ορίζοντες και να μας χαρίσουν νέες εμπειρίες καφέ.

 

Ποιο φυτικό γάλα ταιριάζει καλύτερα με τον καφέ;

Γάλα αμυγδάλου: Το γάλα αμυγδάλου, τις περισσότερες φορές δεν έχει την έντονη γεύη του ξηρού καρπού, όντας γευστικά πιο ήπιο. Στον ζεστό καφέ, έχει την τάση να τονίζει τις πικρές του νότες, αναδεικνύοντας τες. Για όσους αγαπούν τον καφέ με γάλα, αλλά δε θέλουν να χάνεται η αίσθηση του καφέ από την κούπα ή το φλιτζάνι τους, το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή επιλογή, που εγγυάται καφέ με δυνατή γεύση και ευχάριστη υφή. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχουμε ώστε να μην επιλέγουμε γάλα αμυγδάλου με πρόσθετα σάκχαρα, ούτε φυσικά με πρόσθετες γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα κλπ) εκτός αν θέλουμε έναν καφέ που να θυμίζει τους καφέδες της γνωστής, μεγάλης αμερικάνικης αλυσίδας.

Γάλα Καρύδας: Προσθέτει στον καφέ μας πυκνότερη υφή, τον κάνει μια ιδέα πιο γλυκό και φυσικά, του χαρίζει ένα εξωτικό touch, το οποίο ωστόσο δεν είναι πάντα επιθυμητό. Είναι ιδανικό για συνταγές που «σηκώνουν» αυτή την εξωτική νότα, για κρύες παρασκευές στις οποίες δίνει έναν έξτρα δροσιστικό χαρακτήρα, αλλά αρκετοί θα δυσανασχετήσουν με την έντονη γεύση της καρύδας στον καθημερινό τους καφέ. Αξίζει αναμφίβολα μια δοκιμή, ωστόσο με προσοχή, γιατί έχει συνήθως περισσότερες θερμίδες και από τα γάλατα ζωικής προέλευσης, αλλά και από τα περισσότερα φυσικά υποκατάταστα.

Γάλα Φουντουκιού: Νότες ξηρών καρπών αλλά και διακριτικός τονισμός της φυσικής πικράδας του καφέ είναι οι βασικοί λόγοι που πολλοί επιλέγουν το γάλα φουντουκιού για τον Latte τους. Ενώ είναι ιδίατερα εύγευστο στα ζεστά ροφήματα, είναι ιδιαίτερα έντονο στα κρύα, με αποτελέσματα όχι ιδιαίτερα κολακευτικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ενώ ανάλογα με την μάρκα έχει περισσότερο ή λιγότερο έντονη γεύση φουντουκιού, αλλά και πρόσθετη ζάχαρη και θερμίδες.

Γάλα Βρώμης: Το γάλα βρώμης είναι καλό για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεϊνών από τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα. Η παρουσία περισσότερων πρωτεϊνών του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί αφρόγαλα πιο εύκολα, κάτι που το κάνει περιζήτητο σε όσους θέλουν έναν vegan ή plant-based cappuccino. Η γεύση του είναι σχετικά ουδέτερη, κάτι που το κάνει να ταιριάζει σχεδόν με όλους τους καφέδες, καθώς είναι κατάλληλο για κάθε γούστο. Eίναι πλουσιότερο σε φυσικά σάκχαρα, αλλά βοηθά και στην μείωση της χολιστερόλης.

Γάλα Ρυζιού: Αναμειγνύεται εύκολα με τον καφέ, αλλά η γεύση του είναι αναιμική και ισχνή. Αρκετοί ισχυρίζονται πως το αποτέλεσμα είναι απλά ένας αραιωμένος καφές και τίποτε παραπάνω. Συνήθως, η έλλειψη γεύσης καλύπτεται με πρόσθετα σάκχαρα ή αρώματα, κάτι που αλλοιώνει τη γεύση του καφέ ακόμα περισσότερο, ενώ φυσικά είναι αδύνατο να δημιουργήσει αφρόγαλα, εξαιτείας της έλλειψης πρωτεϊνών.

Γάλα Σόγιας: Οι φανατικοί του φίλοι υποστηρίζουν πως είναι το πιο κοντινό, από άποψη γεύσης, στο ζωικό γάλα, οι εχθροι του αντιτείνουν ότι πολλές φορές «κόβει» στα ζεστά ροφήματα, δίνοντας μια κοκκιώδη υφή στον καφέ. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη, οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν αφρόγαλο, με πολλές πιθανότητας επιτυχίας. Η υφή του είναι ικανοποιητική και η γεύση του πολύ κοντά σε αυτή του αγελαδινού γάλακτος στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι.

 

Tα γευστικά πειράματα που μπορούμε να κάνουμε με τον καφέ είναι πραγματικά ανεξάντλητα – δεν είναι ανάγκη να μετατραπούμε σε vegans, για να δοκιμάσουμε τον latte μας με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου!