Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Shakerato : η Ιταλική εκδοχή του Freddo Espresso!

23/05/2019
από coffees.gr

Μπορεί ο Freddo Espresso να είναι ελληνική εφεύρεση και να μονοπωλεί τα ελληνικά καλοκαίρια, όμως και στην πατρίδα του espresso υπάρχει ένας αντίστοιχος παγωμένος καφές: ο Shakerato!

O Freddo Espresso και ο Freddo Cappuccino είναι χωρίς αμφιβολία οι πλέον αγαπημένοι καφέδες του ελληνικού κοινού, τουλάχιστον για τους ζεστούς μήνες. Αποτελούν ελληνικές εφευρέσεις και είναι ζυμωμένοι με την ελληνική κουλτούρα του καφέ, την οποία συνδιαμόρφωσαν και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό. Αν και ο αστικός μύθος αναφέρει πως στη γειτονική Ιταλία, τη γενέτειρα του espresso, δεν υπάρχουν παγωμένοι καφέδες, αυτή είναι μισή αλήθεια, καθώς υπάρχει ο Shakerato, που μοιάζει αρκετά με τον Freddo Espresso.

Αν και η βασική φιλοσοφία πίσω από τον Freddo Espresso και τον Shakerato είναι η ίδια, δηλαδή ο μετασχηματισμός του espresso σε παγωμένο, δροσιστικό καφέ κατάλληλο για τις υψηλές θερμοκρασίες του μεσογειακού καλοκαιριού, υπάρχουν διαφορές που μπορούν να μας επιτρέψουν να κάνουμε λόγω για δύο διαφορετικά, διακριτά ροφήματα. Συνοψίζοντας τις διαφορές τους, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ο Shakerato είναι πάντοτε χτυπημένος με ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης, και ως εκ τούτου ιδιαίτερα γλυκός, εκτός αν ζητηθεί εκ των προτέρων διαφορετικός. Ακόμα, σερβίρεται παραδοσιακά σε ποτήρι martini, τη στιγμή που ο Freddo Espresso δεν έχει συγκεκριμένο τρόπο σερβιρίσματος. Τέλος, ο ελληνικός Freddo Espresso σερβίρεται συνήθως με extra πάγο στο ποτήρι ή ακόμα και με τα παγάκια που δεν έλιωσαν εντελώς κατά την παρασκευή του, ενώ ο Shakerato χτυπιέται σε cocktail shaker και στραγγίζεται πριν σερβιριστεί. Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή του Shakerato θυμίζει περισσότερο cocktail παρά καφέ – και το σερβίρισμά του το ίδιο.

Η βασικά διαφορά ωστόσο εντοπίζεται στην κουλτούρα του καφέ που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ενώ ο Freddo Espresso είναι ο κανόνας για το ελληνικό καλοκαίρι, ο Shakerato στην Ιταλία παραμένει μια εξαίρεση. Στην Ελλάδα, τείνουμε να κάνουμε στην άκρη τον ζεστό καφέ τους καλοκαιρινούς μήνες, καταναλώνοντας σχεδόν αποκλειστικά παγωμένους καφέδες και δημιουργώντας ένα πλαίσιο που έκανε τον Freddo Espresso βασιλιά του ελληνικού καλοκαιριού. Αντίθετα, οι Ιταλοί δεν απαρνούνται εύκολα τον αγαπημένο τους espresso, ούτε καν στους μεγάλους καύσωνες. Ο Shakerato είναι μια «διαφορετική» επιλογή, δεν έχει όμως ούτε κατά διάνοια την διάδοση που απολαμβάνει ο Freddo στην Ελλάδα!

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα Shakerato;

 • Ένα ποτήρι Martini
 • Έναν διπλό espresso
 • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
 • Πάγο

 

Πως ετοιμάζουμε τον Shakerato;

 • Παγώνουμε το ποτήρι του Martini, βάζοντας το στο ψυγείο πριν ετοιμάσουμε τον καφέ μας
 • Εκχυλίζουμε τους espresso μας και διαλύουμε τη ζάχαρη πολύ καλά.
 • Σε ένα κοκτέιλ σέικερ, χτυπάμε τον καφέ με τον πάγο για είκοσι με τριάντα δευτερόλεπτα
 • Σουρώνουμε και σερβίρουμε στο παγωμένο ποτήρι του Martini.

 

 

Συμβουλές για έναν αυθεντικό, Ιταλικό Shakerato 

 • Η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στο σερβίρισμα! Επιλέγοντας ένα ποτήρι Martini ή ένα ποτήρι για Margarita και παγώνοντας το, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον αυθεντικό Shakerato.
 • Παραγγέλλοντας Shakerato στην Ιταλία, ο barista θα μας ετοιμάσει γλυκό, παγωμένο καφέ. Αν η ζάχαρη δεν είναι του γούστου μας, μπορούμε να την παραλείψουμε, αλλά απομακρυνόμαστε από το αυθεντικό σερβίρισμα.
 • Πολλά espresso bars ετοιμάζουν τον Shakerato με απλό σιρόπι ζάχαρης, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στα κοκτέιλ. Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με σιρόπι, υποτίθεται πως βελτιώνεται η υφή του καφέ.
 • Όπως και στον Freddo Espresso, χρειαζόμαστε και εδώ έναν καφέ με δυνατό σώμα, που να κρατά τη γεύση του όταν κρυώνει χωρίς να «νερουλιάζει». Ένα χαρμάνι πλούσιο σε Robusta, όπως ο Grande Ristorazione ή ο Gran Espresso της Lavazza είναι ιδανικές επιλογές για Freddo ή Shakerato.
 • Σερβίρουμε χωρίς πάγο, αφού αυτή είναι μια από τις βασικές διαφορές του Shakerato από τον Freddo Espresso.

 

Freddo Espresso ή Shakerato δεν είναι παρά παραλλαγές του αγαπημένου μας καφέ που γεννήθηκαν από το καυτό, μεσογειακό καλοκαίρι. Όπως κι αν αποφασίσουμε να τον σερβίρουμε ή να τον ονομάσουμε, ο αγαπημένο μας καφές είναι πάντα γευστικός, νόστιμος κι απολαυστικός.. είναι ο καφές που μας αξίζει!

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ