ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ουγκάντα, η κοιτίδα του πιο ποιοτικού Robusta

30/11/2021
από coffees.gr

Μοναδικές καφές από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

H Ουγκάντα βρίσκεται στην Ανατολική Αφρική, στην περιοχή των Μεγάλων Αφρικανικών Λιμνών, και συνορεύει με την Κένυα, την Τανζανία, το Σουδάν, το Κονγκό και την Ρουάντα, ενώ στο έδαφός της βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της λίμνης Βικτώρια. Όντας αγγλική αποικία από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Ουγκάντα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1962, ενώ ακολούθησε μια περίοδος πραξικοπημάτων, εμφυλίων συγκρούσεων και πολιτικών ταραχών, ενώ τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σημαντικά.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι μια ιδιαίτερα εύφορη χώρα, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερες ομορφιές, που παραμένει κατά κύριο λόγο μια αγροτική οικονομία, ανεπηρέαστη σχετικά από τον τουρισμό. Το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρα είναι ο καφές – και μάλιστα, ο δυνατός Robusta . Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στην Ουγκάντα

Αν και ο Robusta είναι ενδημικό είδος για την Ουγκάντα, αφού φύεται στην περιοχή της ζούγκας Καμπάλα, κοντά στη λίμνη Βικτώρια, η καλλιέργεια του καφέ άργησε αρκετά να συστηματοποιηθεί και να οργανωθεί στην αφρικανκή χώρα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας ήταν το κακάο, με μερικούς αγρότες να καλλιεργούν και καφέ, τον οποιο διοχέτευαν συνήθως λαθραία σε γειτονικές χώρες. Με την παρακμή των φυτειών του κακάο, ο κεντρικός σχεδιασμός της χώρας, η οικονομία της οποίας είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, στράφηκε στον καφέ.

Παρόλες τις πολιτικές ταραχές και την αστάθεια που μάστιζε τη χώρα, η καλλιέργεια του καφέ γνώρισε ανοδική πορεία από την δεκαετία του ’90 και μετά. Ποικιλίες Arabica από την Αιθιοπία εισήχθησαν στη χώρα, οι παλαιότεροι οργανισμοί που επόπτευταν την καλλιέργεια και το εμπόριο του καφέ αναδιοργανώθηκαν, δόθηκαν κίνητρα στους αγρότες και πατάχθηκε το λαθρεμπόριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε σημαντικά η καλλιέργεια του ντόπιου, ενδημικού Robusta, με τεχνικές που ήρθαν από την Νότια Αμερική, όπως η καλλιέργεια υπό σκιάν, με στόχο τη δημιουργία ενός ξεχωριστού και ποιοτικού προϊόντος. Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και ο Robusta από την Ουγκάντα αναγνωρίζεται ως ένας από τους ποιοτικότερους το κόσμου.

Σήμερα, η Ουγκάντα είναι ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμο, με τον Robusta να κρατά ακόμα τη μερίδα του λέοντος. Ο καφές είναι πλέον το πιο πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, έχοντας προ πολλού εκτοπίσει το κακάο, ενώ παράλληλα με την ποσότητα, η ποιότητα του ουγκαντέζικου καφέ συνεχώς βελτιώνεται.

 

Τι γεύση έχει ο καφές της Ουγκάντας;

Αν και η Ουγκάντα έχει μια μικρή, αλλά όχι αμελητέα παραγωγή Arabica, με γευστικό προφίλ που θυμίζει τους ιδιαίτερους Arabica άλλων αφρικανικών χωρών, όπως η Κένυα ή η Τανζανία, με τον φρουτώδη χαρακτήρα, την πικάντικη επίγευση και τη ζωηρή οξύτητα, το δυνατό χαρτί της χώρας είναι, όσο κι αν ακούγεται εν πρώτοις περίεργο, ο Robusta!

Οι καφεοπαραγωγοί στην Ουγκάντα αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον ντόπιο καφέ, ρίχνοντας το βάρος στην βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και επεξεργασίας, παράγοντας έναν αξιοπρόσεκτο καφέ, που διαλύει τα στερεότυπα που κυκλοφορούν στο χώρο του καφέ για τον Robusta. Έτσι, ο ουγκαντέζικος καφές έχει πλούσιο αρωματικό και γευστικό προφίλ, που κυριαρχείται από γήινες νότες (ξύλο, καπνός) αλλά και αρώματα πικρής σοκολάτας και ξηρών καρπών. Η πλούσια κρέμα του τον καθιστά ιδανικό συστατικό για espresso blends, στα οποία χαρίζει επίσης ένταση, δυνατό σώμα και περιπετειώδη χαρακτήρα.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες να αποκτήσει ο καφές από τις περιοχές κοντά στη λίμνη Βικτώρια ένα πιο delicatessen status, με το λανσάρισμα εξαιρειτκά ενδιαφέροντων μονοποικιλιακών καφέδων από την περιοχή, σε ένα project που εστιάζει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Τρεις γευστικές προτάσεις με άρωμα από Ουγκαντέζικο Robusta!

 

Rhodigium Uganda Selected 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta από την Ουγκάντα. Το έντονο σώμα και η πλούσια, πυκνόρευστη κρέμα κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις, ενώ το άρωμα είναι έντονο και η γεύση χαρακτηρίζεται από νότες πικρής σοκολάτας, ξύλου και φουντουκένια επίγευση.

Minges Bio House Blend 250g σε κόκκους: Ένα χαρμάνι espresso αποτελούμενο από κόκκους αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας. Arabica από φάρμες υψηλού υψομέτρου από την Ονδούρα παντρεύεται με ποιοτικό Robusta από την Ινδία και την Ουγκάντα, με αποτέλεσμα ένα blend που αν κι έχει ένταση και στιβαρό σώμα, δεν χάνει τον φρουτώδη, περιπετειωδη χαρακτήρα του.

Gimoka Corpo  1000g σε κόκκους: Ένα δυνατό χαρμάνι espresso, αποτελούμενο αποκλειστικά από τους καλύτερους κόκκους Robusta από την Ινδία και την Ουγκάντα. Ένταση και δυνατό σώμα, αλλά και πλούσια γεύση με νότες μπισκότου και φρυγανισμένου ψωμιού χαρακτηρίζουν αυτό το blend, που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα δυνατό φλιτζάνι espresso.

 

 

Ίσως το μέλλον του καφέ, να βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι δυνατού espresso με κόκκους από τις Μεγάλες Λίμνες της Αφρικής – σε ένα έντονο και αρωματικό εσπρεσάκι από την Ουγκάντα!