Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι συμβαίνει όταν ο καφές μας πικρίζει υπερβολικά ;

05/12/2018
από coffees.gr

Η φυσική πικράδα του καφέ είναι ένα φυσιολογικό και συχνά επιθυμητό χαρακτηριστικό. Όταν όμως αρχίζει να γίνεται δυσάρεστη, ίσως είναι δείγμα πως κάνουμε κάτι λάθος ή πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις συνήθειες μας.

H πικρή γεύση, μία από τις πέντε γεύσεις που είναι σε θέση να ξεχωρίζει ο άνθρωπος, σίγουρα είναι η λιγότερο δημοφιλής και η λιγότερο επιθυμητή. Ωστόσο, η πικράδα ανήκει συνήθως στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του καφέ, και αναμειγμένη με τις υπόλοιπες γεύσεις του, συνήθως εμπλουτίζει τη γευστική του παλέτα και ενισχύει την γευστική εμπειρία. Όταν όμως η πικρή γεύση αρχίζει να κυριαρχεί στον καφέ μας και να γίνεται δυσάρεστη, θα πρέπει να προβληματιστούμε: είτε κάνουμε κάτι λάθος κατά την διαδικασία της εκχύλισης, είτε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα γούστα μας.

Χωρίσαμε τα αίτια της πικράδας σε δύο αδρές κατηγορίες, σε αυτά που οφείλονται σε λανθασμένους χειρισμούς κατά την εκχύλιση, και σε αυτά που σχετίζονται με το προσωπικό μας γούστο. Όπως είναι φυσικό, πριν αρχίσουμε να προσθέτουμε ζάχαρη ή να αναζητούμε άλλα χαρμάνια, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η εκχύλιση γίνεται σωστά και δεν παρουσιάζονται τα προβλήματα που αναλύουμε παρακάτω.

 

Γιατί μου φαίνεται πικρός ο καφές που πίνω ; 

Ο καφές δεν είναι αλεσμένος σωστά

Αν ο εσπρέσο που πίνουμε αρχίζει να πικρίζει δυσάρεστα, αυτό ενδεχομένως είναι μια ένδειξη για το λανθασμένο βαθμό άλεσής του. Αν ο καφές μας είναι αλεσμένος περισσότερο από όσο πρέπει, το ζεστό νερό θα τον διαπεράσει για περισσότερη ώρα από την ενδεδειγμένη, με αποτέλεσμα να τον «κάψει» και να του προσδώσει πικρή γεύση. Το ίδιο ισχύει και για την εκχύλιση φίλτρου, αν και εκεί το αποτέλεσμα δεν είναι συνήθως τόσο έντονο.

 

Η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή

Ο καφές μπορεί να είναι «καμμένος», δηλαδή πικρός, και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού. Ο εσπρέσο ενδείκνυται να εκχυλίζεται σε θερμοκρασία 91-92 βαθμών κελσίου (πάντα σε συνάρτηση με το χρόνο εκχύλισης και τον βαθμό άλεσης), ενώ και στην εκχύλιση φίλτρου δεν πρέπει να ξεπερνάμε τους 96 βαθμούς κελσίου. Μια καλή ιδέα είναι η θερμομέτρηση του νερού - αν η καφετιέρα φίλτρου δεν επιτρέπει παρέμβαση στη θερμοκρασία, μπορούμε να πειραματιστούμε με μια French Press ή με τη μέθοδο Pour – Over.

 

O εξοπλισμός μας δεν είναι καθαρός

Ένας από τους χειρότερους εχθρούς του εσπρέσο είναι μια βρώμικη εσπρεσομηχανή, είτε από άλατα, είτε από υπολείμματα καφέ. Δεν αμελούμε τον καθαρισμό της μηχανής μας και την τακτική της αφαλάτωση, προκειμένου να είμαστε σίγουροι πως αποδίδει πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και πως η γεύση του καφέ μας δε χαλά εξαιτίας του πλημμελούς καθαρισμού της.

 

Παρόλο που όλα γίνονται σωστά, ο καφές μου συνεχίζει να μου φαίνεται πικρός!

 

Επιλέξτε ένα λιγότερο καβουρδισμένο χαρμάνι

Το καβούρδισμα των κόκκων έχει διάφορες βαθμίδες, από ελαφρύ, ως μέτριο και τέλος, σκούρο και πολύ σκούρο. Ενώ η περιεκτικότητα σε καφεΐνη δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα με το χρόνο καβουρδίσματος, το γευστικό προφίλ μεταβάλλεται σημαντικά. Οι ελαφριά και μέτρια καβουρδισμένοι καφέδες έχουν πιο απαλή γεύση, με περισσότερο τονισμένα τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ, ενώ στα σκούρα καβουρδίσματα κυριαρχούν νότες καπνού και καραμέλας, με παράλληλη αύξηση της πικράδας. Αν ο καφές σας σάς παραφαίνεται πικρός, δοκιμάστε ένα λιγότερο καβουρδισμένο χαρμάνι.

 

Επιλέξτε ένα χαρμάνι 100% Arabica

Αρκετές φορές, τα χαρμάνια εσπρέσο έχουν αυξημένη παρουσία Robusta, κάτι που χαρίζει στον καφέ δύναμη, σώμα, αλλά και την επιθυμητή κρέμα. Αν και οι φανατικοί του εσπρέσο συνήθως εκτιμούν τις αρετές του Robusta, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έντονη παρουσία αυτής της ποικιλίας σε ένα χαρμάνι το καθιστά πιο δυνατό και σχετικά πιο πικρό. Αν δεν ταιριάζει στα γευστικά σας γούστα, μη διστάσετε να αναζητήσετε πιο γλυκόπιοτα και απαλά, 100% Arabica χαρμάνια.

 

Προσθέστε ζάχαρη ή γάλα

Παρόλο που οι περισσότεροι φανατικοί του καφέ υποστηρίζουν πως μόνο σκέτος, ο καφές αναδεικνύει τη γεύση του, υπάρχουν άνθρωποι που απλώς έχουν διαφορετικά γευστικά γούστα. Αν ανήκετε σε αυτούς, προσθέστε λίγη ζάχαρη ή λιγο γάλα– προσοχή όμως στις θερμίδες, καθώς η ζάχαρη και το γάλα αυξάνουν τις σχεδόν μηδενικές θερμίδες ενός καφέ.

 

Προσθέστε ελάχιστο αλάτι στον καφέ

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ελάχιστη ποσότητα αλατιού στον καφέ φιμώνει την πικράδα του – αν και οι απόψεις περί αυτού διίστανται. Αν το επιχειρήσετε, έχετε στο μυαλό σας ότι το αλάτι που θα προσθέσετε στον καφέ πρέπει να είναι ελάχιστο, αλλιώς θα καταλήξετε σε έναν καφέ που θα είναι και πικρός και αλμυρός.

 

Ο καφές είναι μια ιδιαίτερη γευστική απόλαυση – και ένα ποσοστό πικράδας απλά την κάνει πιο έντονη. Αν όμως η πικράδα κυριαρχεί στην κούπα σας, ακολουθήστε τις συμβουλές μας και βρείτε ξανά τον καφέ που σας αξίζει!