Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Esponjado de Café, μια δροσερή μους με καφέ από την Κολομβία

15/05/2019
από coffees.gr

Ανάμεσα στα επιδόρπια που μπορεί να φτιάξει κανείς με καφέ, μια παραδοσιακή συνταγή από την Κολομβία υπόσχεται μια ανάλαφρη και δροσερή μους, με έντονη και αναζωογονητική γεύση!

Δεν είναι λίγα τα γλυκά που δανείζονται την βασική τους γεύση από τον καφέ, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή και κλασικά, όπως το Τιραμισού, ενώ άλλα αποτελούν παραλλαγές άλλων αγαπημένων γλυκών, όπως το Cheesecake Espresso. Από την Νότια Αμερική μας έρχεται ένα απλό αλλά πολύ γευστικό επιδόρπιο με καφέ, το Esponjado de Café!

To Esponjado είναι ένα παραδοσιακό και ιδιαίτερα δημοφιλές επιδόρπιο στην Κολομβία και σερβίρεται συνήθως στο κλείσιμο ενός δείπνου, ιδιαίτερα σε γιορτινές περιστάσεις. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια μους με ιδιαίτερα κρεμώδη υφή, που σερβίρεται παγωμένη και ετοιμάζεται με ασπράδια αυγού, κρέμα γάλακτος, γάλα εβαπορέ και αρωματίζεται τις περισσότερες φορές με φρούτα. Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του Esponjado είναι το Esponjado de Café!

Το Esponjado de Café είναι ιδιαίτερα δροσερό και αναζωογονητικό, παντρεύοντας την ελαφριά υφή της μους με την δυνατή γεύση του καφέ. Ίσως το γεγονός πως χρησιμοποιείται στιγμιαίος καφές στην παρασκευή ενός παραδοσιακού γλυκού να ξενίσει κάποιους, αλλά η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στην Κολομβιανή κουλτούρα του καφέ. Αν και η Κολομβία είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο και οι κολομβιανοί καφέδες φημίζονται για την γεύση τους, μέχρι πρόσφατα το σύνολο σχεδόν του κολομβιανού καφέ ήταν προορισμένο για εξαγωγή. Η κολομβιανή κουλτούρα του καφέ είχε αναπτυχθεί γύρω από την στιγμιαίο καφέ, που πουλιόταν πάφθηνα στους δρόμους από θερμός, με την ονομασία «tinto», δηλαδή μελάνι – όνομα ενδεικτικό της χαμηλής του ποιότητας.  Για αυτό τον τρόπο, η παραδοσιακή Παρασκευή του Esponjado de Café γίνεται με στιγμιαίο καφέ, όχι σκούρο και άνοστο σαν τον κολομβιανό tinto, αλλά με ένα ποιοτικό στιγμιαίο καφέ της επιλογής μας.

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα Esponjado de Café ;

  • 3 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 400 ml γάλα εβαπορέ
  • 5 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • το ασπράδι από τρία αυγά

 

Πως ετοιμάζουμε το Esponjado de Café;

  • Ζεσταίνουμε το νερό και το μοιράζουμε σε δύο μπολ, βάζοντας δύο κουταλιές τις σούπας σε ένα και τρεις σε ένα άλλο. Στο πρώτο μπολ διαλύουμε τον στιγμαίο καφέ και στο άλλο διαλύουμε την ζελατίνη.
  • Σε ένα blender, ανακατεύουμε τον καφέ με το γάλα και χτυπάμε για δύο λεπτά. Προσθέτουμε την διαλυμένη ζελατίνη και χτυπάμε για ένα ακόμη λεπτό.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και την προσθέτουμε στο μείγμα του καφέ.
  • Χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια των αυγών και τη ζάχαρη
  • Με απαλές κινήσεις, προσθέτουμε το μείγμα αυγών – ζάχαρης στο άλλο μείγμα.
  • Μοιράζουμε το γλυκό σε 6-8 ποτήρια ή μπολάκια (ανάλογα με το μέγεθος) και κρυώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες
  • Σερβίρουμε με σαντιγί και 2-3 κόκκους καφέ.

 

Συμβουλές για ένα λαχταριστό Esponjado de Café

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι στιγμιαίο καφέ θέλουμε, με το ίδιο αποτέλεσμα. Με τις αναλογίες που έχει η συνταγή, είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε άλλο καφέ, όπως εσπρέσο ή φίλτρου, καθώς η γεύση θα είναι πιο αδύναμη.
  • Η συνταγή είναι απλή, αλλά χρειάζεται προσοχή τόσο στη διάλυση της ζελατίνης, όσο και στο χτύπημα της μαρέγκας και το τελικό ανακάτεμα των υλικών. Κάποιο λάθος σε ένα από τα τρία αυτά στάδια θα έχει ως αποτέλεσμα ένα γλυκό με προβλήματα στην υφή.
  • Το Esponjado De Cafe δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς περιέχει καφεΐνη.  Αντικαθιστώντας τον καφέ με στιγμιαία σοκολάτα, μπορούμε να φτιάξουμε αντίστοιχα Esponjado Σοκολάτας, νόστιμο και απόλυτα κατάλληλο για κάθε ηλικία.
  • Μπορούμε να το σερβίρουμε, εκτός από κόκκους καφέ, και με στιγμιαίο καφέ σε σκόνη ή λίγο κακάο.

 

Με μερικά απλά υλικά και λίγη εξοικείωση με τη ζαχαροπλαστική, μπορούμε να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό λατινοαμερικάνικο επιδόρπιο, που θα κλείσει ιδανικά κάθε καλοκαιρινό δείπνο – όποια και αν είναι τα γούστα των συνδαιτημόνων μας, το Esponjado de Café θα κλέψει τις εντυπώσεις.  

 

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ