Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Salty Iced Coffee, ένα νέο trend στους παγωμένους καφέδες

14/03/2019
από coffees.gr

Ο καφές επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις γαστρονομικές εξελίξεις, ενώ συχνά τις επηρεάζει με την σειρά του. Από της Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται ένας καφές που συνδυάζει το γλυκόπικρο του καφέ με το αλμυρό του αλατιού!

Χωρίς αμφιβολία, οι γεύσεις που ποντάρουν στην κόντρα του γλυκού με το αλμυρό αποτελούν μια παγκόσμια γαστρονομική τάση τα τελευταία χρόνια. Πικρές σοκολάτες με χοντρό αλάτι (αλλά και με μπαχαρικά που συνηθίζονται στις αλμυρές παρασκευές) εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ η αλμυρή καραμέλα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα trends παγκοσμίως, αφού συνοδεύει τόσο επιδόρπια, όσο και ευφάνταστα πιάτα.

Το γευστικό μας αισθητήριο έχει καλλιεργηθεί ιδιαίτερα, αναγνωρίζοντας – και εκτιμώντας – γευστικούς συνδυασμούς που μέχρι πριν μερικά χρόνια ίσως φαινόντουσαν ασυνήθιστοι. Το αν ο ιδιαίτερος γευστικός συνδυασμός της γλυκύτητας με την αλμυρότητα θα στεριώσει στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα ή αν πρόκειται για ένα ακόμα trend που θα ξεφουσκώσει μετά από λίγο καιρό, θα αποδειχθεί από την πάροδο του χρόνου, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να απασχολεί όσους έχουν γαστρονομικές ανησυχίες.

Ο καφές, φυσικά, δεν έμεινε αλώβητος από αυτή την νέα τάση – είναι εξάλλου, ένα ρόφημα που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις τάσεις και τις μόδες της γαστρονομίας. Έτσι, ήταν ζήτημα χρόνου, μετά τις αλμυρές καραμέλες και τις αλατισμένες σοκολάτες, να προκύψουν πειράματα που να ανακατεύουν τον καφέ με το αλάτι. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν (φυσικά) από της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούν τον κόσμο του καφέ με ενδιαφέρουσες συνταγές. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προσθήκη αλατιού στον καφέ είναι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, αρκετά παλιά υπόθεση: δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η (ελάχιστη) προσθήκη αλατιού εξισορροπεί την φυσική πικράδα του καφέ, καταλήγοντας σε ένα ελαφρά γλυκύτερο αποτέλεσμα.

Στην Αμερικάνικη, hipster εκδοχή του, ο αλατισμένος καφές είναι αποκλειστικά παγωμένος, γλυκός λόγω της προσθήκης ζάχαρης και το αλάτι μπαίνει σε συνδυασμό με χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Το όλο αποτέλεσμα θυμίζει ελαφρά την salty butter toffee, καθώς τα αρώματα του καφέ κοντράρονται με την γνώριμη γεύση του αλατιού και η γλυκύτητα της ζάχαρης ενοποιεί τη γευστική παλέτα. Μπορεί να μη γίνει ποτέ ο αγαπημένος σας καφές – σίγουρα όμως, αξίζει μια δοκιμή!

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Παγωμένο Αλμυρό Καφέ;

  • 240 ml κρέμα γάλακτος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
  • 950 ml δυνατό, κρύο καφέ
  • 75 – 100 gr ζάχαρη 

 

Πως ετοιμάζουμε τον Παγωμένο Αλμυρό Καφέ;

  • Χτυπάμε την κρέμα μέχρι να διογκωθεί ελαφρά, χωρίς να σφίξει υπερβολικά
  • Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη στον κρύο καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς
  • Σερβίρουμε τον καφέ σε χαμηλά ποτήρια freddo και σερβίρουμε με μια μεγάλη κουταλιά από την αλμυρή κρέμα γάλακτος.

 

Συμβουλές για έναν πετυχημένο αλμυρό καφέ

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι παγωμένο καφέ επιθυμούμε, όπως Freddo Espresso, Cold Brew ή ακόμα και καφέ φίλτρου που μας έχει περισσέψει, και να πειραματιστούμε με το αποτέλεσμα.
  • Η πολλή ζάχαρη, η κρέμα και το αλάτι τείνουν να φιμώνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσουμε 100% Arabica αρωματικά χαρμάνια για αυτόν τον καφέ, αντίθετα, ένα χαρμάνι πλούσιο σε Robusta θα προσφέρει το απαραίτητο σώμα, όπως ο Garibaldi Espresso Bar ή ο Amigos Qualita Rossa.
  • Είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε εκλεκτό θαλασσινό αλάτι, σε χοντρούς κόκκους, όπως αυτό που θα χρησιμοποιούσαμε στη ζαχαροπλαστική. Το κοινό αλάτι εμπορίου δεν προσφέρει ιδιαίτερη γεύση και θα καταστρέψει οποιαδήποτε γευστική ένταση.
  • Η συνταγή περιέχει πολλή ζάχαρη, όμως εξυπακούεται ότι μπορούμε να την προσαρμόσουμε στα δικά μας γευστικά γούστα, μετά από μερικούς πειραματισμούς.
  • Προσοχή στις θερμίδες, που αυξάνονται κατακόρυφα λόγω τόσο της ζάχαρης, όσο και της σαντιγής.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τον καφέ τρίβοντας καραμέλα βουτύρου πάνω στη χτυπημένη κρέμα, για ένα μεγαλύτερο γευστικό twist.

 

Ο καφές εξελίσσεται και νέες συνταγές κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, άλλες πατώντας πάνω στην γευστική παράδοση και άλλες προτείνοντας πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς. Αν έχετε όρεξη για πειραματισμό, δοκιμάστε τον αλμυρό, αλατισμένο καφέ – ακόμα και αν δεν σας κατακτήσει ολοκληρωτικά, θα έχετε ανοίξει τους γευστικούς σας ορίζοντες.

Κατεβάστε την συνταγή σε πρακτικό αρχείο pdf ή τυπώστε τη, πατώντας εδώ