0
Cart is empty

25 facts από τον κόσμο του καφέ που πιθανότατα δεν γνωρίζατε!

13/12/2019
by Admin Admin

Ο καφές σε αριθμούς

  • Η Βραζιλία έχει περισσότερα από 4.000.000.000 καφεόδεντρα

 

  • Πρώτες σε κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ εμφανίζονται οι Σκανδιναβικές χώρες, με αρχηγό την Φινλανδία

 

  • Αν κάποιος συνδυάσει όλα τα μεγέθη, όλα τα συνοδευτικά και όλες τις συνταγές σε όλα τα Starbucks του κόσμου, μπορεί να ετοιμάσει περίπου 87.000 διαφορετικά ροφήματα.

 

 

  • Καθημερινά σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται πάνω από 1.400.000.000 κούπες καφέ

 

  • Η βιομηχανία του καφέ απασχολεί 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτό τον αριθμό τους εργαζόμενους στην εστίαση.

 

 

Από την ιστορία του καφέ

  • Πριν ο καφές γίνει ρόφημα, οι Αιθίοπες (ο πρώτος λαός που τον ανακάλυψε) συνήθιζαν να αναμειγνύουν κοπανισμένες σπόρους καφέ, μαζί με την σάρκα του καρπού και λίπος προβάτων, φτιάχνοντας μάλλον τις πρώτες energy bars της ιστορίας.

 

  • Η Αιθιοπική φυλή των Ορόμο θεωρούσε τα καφεόδεντρα ιερά, σε σημείο που τα φύτευε δίπλα σε τάφους μάντεων ή μάγων.

 

 

  • Οι Άραβες απαγόρευαν με αυστηρές ποινές την εξαγωγή σπόρων καφέ από τη γη τους, ώσπου τον 17ο αιώνα ένας μουσουλμάνος προσκυνητής, ο Baba Budan, κατάφερε να κρύψει επτά σπόρους στις ραφές των ρούχων του. Τα περισσότερα από τα σύγχρονα καφεόδεντρα είναι απόγονοι εκείνων των επτά σπόρων του Baba Budan.

 

  • Η ονομασία «καφές» προέρχεται από την αραβική λέξη «qahwah» που σημαίνει «κρασί».

 

  • H διάδοση του καφέ ξεκίνησε από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες και εξαπλώθηκε πρώτα σε ασιατικά εδάφη, πριν περάσει στη Νότια Αμερική αλλά και στην υπόλοιπη Αφρική.

 

  • Το καφεόδεντρο που προσέφεραν στο βασιλιά Λουδοβίκο κάποιοι Ολλανδοί έμποροι, αποτέλεσε τη βάση για τη διάδοση του καφέ στην Καραϊβική, μέσω των Γαλλικών αποικιών και από εκεί στην Νότια και Κεντρική Αμερική. Τα περισσότερα καφεόδεντρα της Λατινικής Αμερικής είναι απόγονοι του «Δέντρου του Λουδοβίκου».

 

  • Το πρώτο καφενείο (με τη σύγχρονη έννοια του όρου) άνοιξε το 1475 στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

Καφές και υγεία

  • Η μεγαλύτερη σε ηλικία γάτα του κόσμου πέθανε 38 ετών, σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Guinness. Ο ιδιοκτήτης της υποστηρίζει πως ο Crème, όπως ήταν το όνομα του γάτου, έπινε ένα κουπάκι καφέ κάθε μέρα.

 

  • Πριν την διάδοση του καφέ, το δημοφιλέστερο ποτό για πρωινό στην Ευρώπη ήταν η μπύρα. Ο λόγος είναι τόσο η θερμιδική της αξία, που ήταν απαραίτητη για τις σκληρές συνθήκες εργασίας εκείνου του καιρού, όσο και το γεγονός ότι το πόσιμο νερό ήταν δύσκολο να βρεθεί.

 

 

  • Ο σκέτος καφές φίλτρου έχει περίπου μία θερμίδα ανά κούπα

 

  • Οι πωλήσεις του ντεκαφεϊνέ καφέ αυξάνουν σημαντικά κάθε Ιανουάριο, πιθανότατα λόγω των ανθρώπων που βάζουν σα στόχο της νέας χρονιάς να κόψουν ή να ελαττώσουν τον καφέ.

 

  • Ο καφές μπορεί να αποβεί τοξικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, μόνο αν καταναλωθεί σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες – για να κινδυνεύσει θανάσιμα ένας ενήλικας, πρέπει να καταναλώσει πάνω από 100 κούπες καφέ σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

 

  • Η καφεΐνη χρειάζεται μόλις μερικά λεπτά για να δράσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

 

Καφές και περιβάλλον

 

  • Ο χρησιμοποιημένος καφές, πέρα από τη χρήση του ως λίπασμα ή ως συστατικό καλλυντικών, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την παραγωγή βιοκαυσίμου – η μέρα που τα αυτοκίνητα μας θα κινούνται με καφέ ίσως δεν είναι μακριά.

 

Διάφορα παράξενα από τον κόσμο του καφέ

 

  • Για λόγους που έχουν σχέση με την πυκνότητα και τα συστατικά του γάλακτος, ο ζεστός καφές διατηρεί τη θερμοκρασία του 20% περισσότερο, αν του έχουμε προσθέσει γάλα.

 

  • Το καβούρδισμα επηρεάζει την γεύση του καφέ, αλλά όχι την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη.

 

 

  • Το ένα τρίτο του νερού βρύσης στης ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ.

 

 

  • Οι Αμερικάνοι πιστεύουν πως οι δύο πιο ευχάριστες μυρωδιές είναι η μυρωδιά του καμένου ξύλου και του φρέσκου καφέ.

 

 

  • Ο μόνος λόγος που μπορούσε να χωρίσει μια γυναίκα το σύζυγό της στη μεσαιωνική Αραβία, ήταν η ανεπάρκειά του να φέρει στο σπίτι καλό καφέ.

 

  • Οι μεγαλύτεροι κόκκοι καφέ ανήκουν στην ποικιλία Maragogype, ένα είδος Arabica που φυτρώνει στη Νικαράγουα και ονομάζονται αλλιώς και «Elephant Beans» ενώ οι μικρότεροι κόκκοι στην ποικιλία Mocha της Υεμένης.

What's the perfect Christmas Coffee?

10/12/2019
by Admin Admin

Christmas wouldn't have their magic without their particular flavors - and this delicious feast could not lack coffee.

Eggs, milk, Whiskey and Coffee: Get to know Eggnog!

09/12/2019
by Admin Admin

The caffeinated version of the most popular American Christmas drink.

Although it is almost unknown in Greece, Eggnog has a leading role in the Christmas tables of America and Canada, as well as in England, where it comes from. Its name could be translated as "eggbeer", since nog is an old English word for strong beer. Eggnog, with its creamy texture and strong flavor, combines eggs and milk with spices and strong alcohol, such as rum, whiskey or sherry.


Its roots are found in the monks and aristocrats of medieval England, who used to enjoy a drink of milk and eggs in the winter months, with a dose of strong alcohol. With the creation of the United States, European settlers transferred the custom to their new homeland, using rum initially, and then the recipe was standardized using bourbon, that is, American whiskey.

Slowly, the new festive beverage conquered the entire American continent, from Canada to Central and South America, while it is said that George Washington himself played a role in establishing it, serving it as a feast for his guests. In every country and every state of America, we find variations, as the spices used or the type of alcohol added to the drink often change, but the essence is the same: a viscous, aromatic and comforting Christmas drink!

The version we present is one of the most popular and beloved, but it has the necessary twist for coffee lovers: adding a little coffee to make eggnog the perfect drink for a magical Christmas morning.

 

What do you need for a Coffee Eggnog?

  • 1 cup of  milk
  • A pinch of grated nutmeg
  • A pinch of grated cinnamon
  • A little vanilla
  • 4 egg yolks
  • 4 teaspoons of sugar
  • 1 tablespoon of rum or whiskey
  • Filter coffee or espresso

 

How is Coffee Eggnog prepared?

  • In a saucepan heat the milk and spices, without letting them boil.
  • In a bowl beat well with the four egg yolks and sugar
  • Pour the hot milk into the egg mixture slowly and carefully, stirring constantly, so that the eggs are not cut.
  • Pour all the mixture into the saucepan and boil for about three minutes until the mixture is slightly tight.
  • Let it cool, add the alcohol you prefer and mix
  • Add the coffee, calculating that 2/3 of our mug should have eggnog and 1/3 of coffee.
  • Serve with a little whipped cream and grated nutmeg.

 

Tips for a Successful Coffee Eggnog

The milk used must be full fat and at room temperature. Many variants use extra cream, but it is not necessary. 

Although, despite the popular perception, the eggs in the beverage are not raw but lightly cooked, it is advisable to use the freshest eggs possible

The egg mixture is incorporated into the warm milk by movements that resemble avgolemono, in order not to "cut" the mixture


You can use rum, whiskey, brandy or cognac as well as some liqueur. Avoid the intense, "whipping" flavors that will disorient the whole set.


Prefer a 100% Arabica blend, which will add points to our tasting set - if you use espresso, we prepare a double espresso (doppio)


Add alcohol at will, as long as you don't overdo it! The first settlers added generous doses of alcohol to withstand the cold, but you don't want a strong drink, except for the sweet scents of whiskey or rum we would use.


We always enjoy responsibly, just like any alcoholic beverage.


Coffee Eggnog is not suitable for children because of alcohol and caffeine. Keeping the "base" of the drink, we can add some cocoa or melted chocolate and make Virgin Choco Eggnog for the little ones.

What would Christmas be like without their taste? This year, next to the croissants, the mollusks and the dumplings, we give a different aroma at Christmas morning with a drink on the other side of the Atlantic.

Ποια μηχανή espresso με κάψουλα να επιλέξω;

05/12/2019
by Admin Admin

Espresso at the touch of a button, in many many choices!

 

The twisted version of an iconic cocktail: Old Fashioned Espresso

04/12/2019
by Admin Admin

Whiskey and coffee have never been more successfully combined. 

Espresso Peanut Butter Smoothie: the perfect smoothie for a delicious breakfast

29/11/2019
by Admin Admin

The taste of american breakfast in just one beverage!

Tracing coffee's adventures on the other side of the Atlantic

25/11/2019
by Admin Admin

Tracing coffee's adventures on the other side of the Atlantic

Café Bombon: a spanish coffee from... Asia

21/11/2019
by Admin Admin

Coffee fits well with milk - even light coffee lovers admit it. All the more so when talking about a delicious Café Bombon!

Cold Brew Concentrate: a different way to enjoy Cold Brew Coffee

19/11/2019
by Admin Admin

Cold Brew Concentrate is extremely easy to make and is the basis for many delicious drinks.