FREE shipping for purchases over 69 €
PHONE ORDERS 210 88 10 717
0
Σελίδα 1 από 27
Next   2 - 16

Αχλάδια Ποσέ Σε καφέ, εύκολα και εντυπωσιακά

23/11/2022
by coffees.gr

Xειμωνιάτικα φρούτα και καλός καφές σε έναν απολαυστικό συνδυασμό.

Τανζανία: καφές με ιστορία αιώνων

22/11/2022
by coffees.gr

Η καλλιέργεια του καφέ είναι πολύ παλιά υπόθεση στην Αφρικανική χώρα.

Κόκκοι - Ελέφαντες: Γνωρίζοντας την Ποικιλία Maragogype

10/11/2022
by coffees.gr

Oι μεγαλύτεροι κόκκοι καφέ στον κόσμο συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο νόστιμους και αρωματικούς.

Affogato Cocktail: από Ιταλικό επιδόρπιο, γευστικό ποτό

09/11/2022
by coffees.gr

Ένα cocktail που βασίζεται σε μια παραδοσιακή Ιταλική λιχουδιά, με την υπογραφή του Simon Difford.

Cascara, ένα ξεχωριστό ρόφημα από τον καρπό του καφέ

08/11/2022
by coffees.gr

Τέλος στο δίλλημα «καφές ή τσάι», με… τσάι από καφέ!

Όπως ξέρουμε, το αγαπημένο μας ρόφημα, ο καφές, χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαδικασία για να φράσει στο φλιτζάνι μας. Οι κόκκοι του καρπού του καφέ συλλέγονται, καθαρίζονται και στεγνώνουν, κατόπιν καβουρδίζονται, και εν συνεχεία αλέθονται και εκχυλίζονται με διάφορους τρόπους, προκειμένου να προκύψει το δημοφιλέστερο ρόφημα  του κόσμου. Είναι όμως μόνο αυτό το ρόφημα που μπορεί να μας δώσει το καφεόδεντρο; Και όμως, όχι!

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη και εδώ και πολλά πολλά χρόνια (περισσότερα, ενδεχομένως, από τα χρόνια που γνωρίζουμε τον καφέ) οι άνθρωποι απολαμβάνουν το Cascara, ένα ξεχωριστό ρόφημα από τον καρπό του καφέ που αν και σχετικά άγνωστο πριν μερικά χρόνια, αρχίζει να γίνεται όλο και γνωστότερο εξαιτίας όχι μόνο της γεύσης του αλλά και των ευεργετικών του για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικών.

Τι είναι το cascara και από που προέρχεται;

To cascara, που στα ισπανικά σημαίνει «κέλυφος», είναι ένα φυτικό ρόφημα που προκύπτει από τις αποξηραμένες φλούδες του καφέ, είτε περιέχουν κομμάτια της σάρκας του καρπού είτε όχι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποπροϊόν του καφέ, αφού αξιοποιεί τα υπολείμματα τις κατεργασίας του καφέ, μέσω της οποίας συλλέγονται οι κόκκοι.

Το cascara είναι δημοφιλές σε αρκετές διαφορετικές περιοχής του πλανήτη, όπως στη Νότια Αμερική (κυριότερα στη Βολιβία), στη Σομαλία (όπου ονομάζεται bun) και φυσικά στην Υεμένη, από όπου και κατάγεται, έχοντας το όνομα qishr. Όπως είναι φυσικό, οι παρασκευές διαφέρουν, αφού οι Άραβες προτιμούν να προσθέτουν ginger στο ρόφημα, ενώ στη Νότια Αμερική συνήθως απολαμβάνεται με λίγη κανέλα. Παρόλο που τα παρατσούκλια του είναι «ο καφές του φτωχού» και ενίοτε «ο καφές του φαντάρου», δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που πιστεύουν ότι το cascara της Υεμένης ήταν το πρώτο ρόφημα με καφέ που παρασκευάστηκε στον κόσμο, πριν το καβούρδισμα, άλεσμα και βράσιμο των κόκκων του καφέ, όπως κάνουμε σήμερα.

Τι γεύση έχει το cascara και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Tο cascara περιέχει καφεΐνη, σημαντικά λιγότερη ωστόσο από την καφεΐνη που έχουν οι κόκκοι του καφέ. Τα ποσοστά καφεΐνης εξαρτώνται, όπως είναι φυσικό, από το είδος του καφεόδεντρου, καθώς και από το ποσοστό της σάρκας του φρούτου που μένει στο φλούδι μετά την επεξεργασία. Το ρόφημα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες και γενικά, τα οφέλη της κατανάλωσης cascara για την υγεία είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα οφέλη του καφέ, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.

Η γεύση του είναι πολύ διαφορετική από του καφέ, περισσότερο φρουτώδης και γλυκιά, θυμίζοντας τις περισσότερες φορές κεράσι. Αν και παράγεται από τη φλούδα του καρπού και όχι από τα φύλλα του, είναι πιο συγγενές με το τσάι παρά με τον καφέ, ενώ η γεύση του συχνά φέρνει στο μυαλό πραγματικά εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού, όπως το Earl Grey.

Πως ετοιμάζεται το cascara;

Η παρασκευή ενός ροφήματος cascara είναι ιδιαίτερα απλή σαν διαδικασία, αφού ουσιαστικά χρειάζεται απλά μούλιασμα σε ζεστό νερό για μερικά λεπτά και σούρωμα. Για μια κούπα cascara χρειαζόμαστε  περίπου 5gr cascara ανά 200 ml ζεστού νερού, και ο χρόνος εκχύλισης μπορεί να είναι από τέσσερα ως και οκτώ λεπτά, αναλόγως με το πόσο έντονο θέλει κανείς το ρόφημα του.

Συνήθως, δεν προστίθεται ζάχαρη στο ρόφημα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και δεσμευτικό κανόνα, αφού τα πάντα είναι θέμα γούστου και προσωπικής γεύσης. Ωστόσο, για μια πιο εξωτική νότα, μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα ή τζίντζερ, όπως στην Νότια Αμερική ή την Υεμένη.  

 

O καφές δε σταματά να μας εκπλήσσει – αφού εκτός από το κλασικό μας καφεδάκι, μπορούμε να απολαύσουμε και… τσάι από καφέ!

Σοκολατάκια - "Κόκκοι Καφέ" με Marzipan

03/11/2022
by coffees.gr

Eύκολα, γρήγορα αλλά νόστιμα κι εντυπωσιακά σπιτικά σοκολατάκια

Tea: the most enjoyable way to shield your health!

02/11/2022
by coffees.gr

Tea for many people is a pleasant alternative to coffee - although most people tend to combine the two beverages. Those who love tea will enjoy even more if they learn the beneficial benefits to the human body.

Πέντε comfort & cosy ροφήματα σε κάψουλες από την Ιταλική Gimoka

01/11/2022
by coffees.gr

Μπορεί το καλοκαίρι να κρατά στη χώρα μας λίγο παραπάνω, όμως αργά η γρήγορα η θερμοκρασία θα πέσει, θα σκοτεινιάζει όλο και πιο νωρίς και το «Last Christmas» θα αρχίσει δειλά δειλά να ακούγεται. Θα αρχίσουμε σιγά σιγά να επανεκτιμούμε τις σειρές που μας αρέσουν, τα βιβλία που αφήσαμε στην άκρη, και να βλέπουμε με άλλο μάτι τον κλασικό μας καναπέ. Και όλα αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, με μια κούπα στο χέρι.

Η Ιταλική Gimoka, ένα από τα καλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα espresso brands του κόσμου, φρόντισε να γεμίσει τις κούπες μας με πέντε ξεχωριστά ροφήματα, που μοσχομυρίζουν χειμώνα – αρκεί να έχουμε μηχανή που να δέχεται κάψουλες Dolce Gusto.

 

Ποια είναι η Ιταλική εταιρεία Gimoka;

Με ιστορία 40 ετών, η Ιταλική Gimoka αποτελεί ένα μεγάλο όνομα στον χώρο του espresso, χάρη στην προσεκτική επιλογή των καλύτερων κόκκων καφέ από χώρες όπως η Κολομβία, η Ινδονησία και η Ονδούρα, αλλά και το επιδέξιο καβούρδισμα και την προσεκτική ανάμειξη, που έχουν ως αποτέλεσμα μοναδικά, ξεχωριστά χαρμάνια. Το σλόγκαν της εταιρείας είναι «το ένστικτο στον καφέ», το οποίο και αντανακλά πλήρως τη φιλοσοφία της και την αγάπη της για τον αυθεντικό espresso.

Η Gimoka, πέρα από ένα δημοφιλές espresso brand με σταθερή παρουσία σε χιλιάδες espresso bars σε όλη την Ιταλία, προσφέρει κάψουλες espresso για τις δημοφιλέστερες μηχανές καφέ, όπως οι μηχανές Nespresso και Dolce Gusto. Η συνεχής διάθεση για καινοτομία και η προσεκτική παρατήρηση των συνηθειών του καταναλωτικού κοινού οδήγησε την Gimoka στην τολμητή απόφαση να λανσάρει μοναδικά, νόστιμα ροφήματα σε κάψουλες συμβατές με μηχανές Dolce Gusto, που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας το χειμώνα που ξεκινά.

 

Πέντε ξεχωριστά ροφήματα της Gimoka σε κάψουλες για μηχανές Dolce Gusto!

Crème Brulee: Το κλασικό κι αγαπημένο γαλλικό επιδόρπιο, με την αφράτη κρέμα και την καραμελωμένη ζάχαρη, σε ένα απολαυστικό ρόφημα με υπέροχη υφή και πλούσια, γεμάτη γεύση. Καθώς δεν περιέχει καφέ, είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, για κάθε στιγμή της ημέρας, είτε για να συνοδεύσει το πρωινό, είτε για ένα ευχάριστο απογευματινό διάλλειμα.

Irish Coffee: Ο «Ιρλανδέζικος Καφές» είναι μια από τις πιο γνωστές συνταγές καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο συνδυασμός ζεστού καφέ, ιρλανδέζικου ουίσκι και κρέμας γάλακτος είναι πραγματικά ακατάμαχητος. To ρόφημα της Gimoka δεν περιέχει αλκοόλ, έχει όμως όλα τα αρώματα του Irish Coffee και το kick του δυνατού καφέ. Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, μη διστάσετε να προσθέσετε λίγη φρέσκια σαντιγί!

Café Al Ginseng: Το ginseng είναι γνωστό από την αρχαιότητα, όχι μόνο για τις τονωτικές και διεγερτικές του ιδιότητες, μα και για το μεθυστικό του άρωμα. Όλη η γεύση του ginseng αλλά και ό,τι έχει να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν κλειστεί στις κάψουλες Gimoka: ο καφές Al Ginseng θα γίνει ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους σας τον φετινό χειμώνα.

Pistacchino: Αν ένας συνηθισμένος cappuccino σας φαίνεται απολαυστικός, περιμένετε μέχρι να δοκιμάσετε τον Pistacchino! Η αέρινη, ανάλαφρη αίσθηση ενός καλού cappuccino συνδυάζεται με υπέροχη, πλούσια γεύση φιστικιού, σε ένα ρόφημα καφέ που ξυπνά τις αισθήσεις και είναι ιδανικό για πρωινό.

Νοcciolino: Πώς θα σας φαινόταν, αν κάποιος έριχνε μια γενναία κουταλιά πραλίνας φουντουκιού στον cappuccino σας; Αυτή την αίσθηση δίνει ο Nocciolino, ο οποίος συνδυάζει τη γεύση του καφέ με τα αρώματα του φουντουκιού και την βελούδινη υφή του γάλακτος. O ιδανικός συνδυασμός για το πιο γευστικό coffee break και το πιο λιχούδικο πρωινό.

 

Αν κάτι χρειαζόμαστε τον χειμώνα, αυτό είναι μια κούπα γεμάτη με το αγαπημένο μας comfort & cozy ρόφημα και μια κουβερτούλα – και με τα μοναδικά και πρωτότυπα ροφήματα της Gimoka, είμαστε έτοιμοι για χουχούλιασμα μέχρι τελικής πτώσης.

Crisis in coffee: stories about coffee from World War II

26/10/2022
by coffees.gr

In times of general crisis, our favorite beverage is severely affected. 

Γνωρίζοντας τον μοναδικό καφέ του Εκουαδόρ

25/10/2022
by coffees.gr

Φρουτώδης και γλυκόπιοτος, ένας καφές που αξίζει την προσοχή μας.

Gimoka: passion and instinct for good espresso!

21/10/2022
by coffees.gr

An Italian company with 40 years of history brings us the espresso we deserve.

Σπιτικές κι εύκολες Πραλίνες Espresso

20/10/2022
by coffees.gr

Πολύ πριν τα reality μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, τα fancy ζαχαροπλαστεία και τα περίτεχνα γλυκά που μονοπωλούν το Instagram και το TikTok, τα πράγματα ήταν πιο απλά και πιο… σπιτικά! Τα «κεράσματα» των παιδικών μας χρόνων μπορεί να ήταν απλά σοκολατάκια με αμύγδαλα και κουβερτούρα, «τρουφάκια» με σπασμένα μπισκότα, κακάο και βούτυρο, δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδι κι ένα σωρό άλλα τέτοια εύκολα αλλά πεντανόστιμα γλυκάκια, που έβγαζαν την οικοδέσποινα ασπροπρόσωπη όταν  οι επισκέψεις ήταν απροειδοποίητες.

Σε αυτή τη νοσταλγική λογική πατά η συνταγή για «Πραλίνες Espresso»: ένα γλυκάκι εύκολο και νόστιμο, με λίγα υλικά, που δεν απαιτεί γνώσεις ζαχαροπλαστικής και εξεζητημένη τεχνική, και που «βγάζει» πολλά ατομικά κερασματάκια. Δεν πρόκειται φυσικά για «πραλίνες» με την τεχνική έννοια του όρου, αλλά για νόστιμα, κρεμώδη και απολαυστικά γλυκά, που δε θα χορταίνετε ούτε εσείς ούτε οι καλεσμένοι σας!

 

Τι χρειαζόμαστε για τις Πραλίνες Espresso;

  • 300 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • 5 κουταλιές της σούπας espresso
  • 75 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ
  • Σκόνη κακάο

 

Πως ετοιμάζουμε τις Πραλίνες Espresso;

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει
  • Προσθέτουμε τον espresso και αφήνουμε λίγο να κρυώσει
  • Αφρατεύουμε λίγο το βούτυρο στο μίξερ, και προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας
  • Προσθέτουμε το λικέρ
  • Με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικές, γεμίζουμε μικρά χαρτάκια ζαχαροπλαστικής
  • Αφήνουμε λίγο να σταθούν και πασπαλίζουμε με κακάο, πριν σερβίρουμε.

 

Συμβουλές για απολαυστικές Πραλίνες Espresso

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καφέ θέλουμε, ακόμα και στιγμίαιο
  • Αν θέλουμε εντονότερη γεύση καφέ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στιγμιαίο καφέ στην ίδια ποσότητα υγρού, παρά περισσότερο καφέ espresso.
  • Είναι καλό να μην παραλείψουμε το λικέρ καφέ, καθώς προσθέτει και στην υφή του γλυκίσματος μας και όχι μόνο στη ζάχαρη.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι σοκολάτα θέλουμε, αλλά μια σκούρα κουβερτούρα ταιριάζει καλύτερα στο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Το γλυκό μας δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς περιέχει και καφέ και λίγο αλκοόλ!
  • Είναι καλό τα γλυκά να καταναλωθούν εντός της ημέρας, καθώς δεν διατηρούνται εύκολα και στο ψυγείο ίσως σφίξουν υπερβολικά.
  • Οι ποσότητες της συνταγής δίνουν περίπου 40 – 45 τεμάχια

 

Την επόμενη φορά που έχετε καλεσμένους, ξεχάστε το ζαχαροπλαστείο – 20 λεπτάκια στην κουζίνα, ένας καλός καφές και λίγη σοκολάτα και το κέρασμα θα μείνει σε όλους αξέχαστο.

5 + 1 τάσεις στον καφέ που θα μας απασχολήσουν αυτή τη σεζόν

18/10/2022
by coffees.gr

Τι γεύση θα έχει ο καφές του φετεινού χειμώνα; 

Ο καφές έχει εδώ και πολλά χρόνια πάψει να είναι «ένα καφεδάκι», αντίθετα, κρύβει πίσω του μια ολόκληρη κουλτούρα, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους και ακουμπά πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Έτσι, είναι λογικό να επηρεάζεται από το γενικότερο πνεύμα κάθε εποχής, αλλά και να το επηρεάζει, με τη σειρά της.

Ερευνήσαμε τις διεθνείς τάσεις, και καταλήξαμε σε πέντε trends που θα απασχολήσουν τόσο τους λάτρεις του καφέ, όσο και τους επαγγελματίες του χώρου τη φετινή σεζόν, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2023, από τις healthy επιλογές και τον καφε – τουρισμό μέχρι το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας στην βιομηχανία του καφέ.

 

5 + 1 τάσεις στον καφέ που θα μας απασχολήσουν αυτή τη σεζόν

O καφές γίνεται πιο υγιεινός: Εδώ και μερικά χρόνια, παρατηρούμε μια στροφή τόσο των καταναλωτών όσο και των μεγάλων εταιρειών προς τα υγιεινά προϊόντα διατροφής, και αυτό φυσικά αγγίζει και τη βιομηχανία του καφέ. Βιολογικοί καφέδες, καφέδες που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία όπως η αποκεροποίηση (dewaxed), blends με σπόρους ή άνθη κάνναβης, αλλά και προϊόντα ο πράσινος καφές ή ο καφές με γανόδερμα αναμένεται να μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο τη χρονιά που έρχεται.

Snapchill, ο νέος παγωμένος καφές: Στην Ελλάδα δεν τον έχουμε καν ακουστά, όμως στην Αμερική κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ο Snapchilled καφές είναι κανονικά εκχυλισμένος, ζεστός καφές, που παγώνει σε δευτερόλεπτα μέσω μιας ειδικής τεχνικής. Παρασκευάζεται εύκολα, δεν απαιτεί την προσθήκη πάγου, βολεύει αρκετά τις επιχειρήσεις εστίασης και οι φίλοι του υποστηρίζουν πως η γεύση του είναι ανώτερη του Cold Brew. Είναι εξαιρετικά πιθανό να τον συναντήσουμε και στη χώρα μας, εντός της χρονιάς.

Τα φυτικά γάλατα κερδίζουν έδαφος: Στα πλαίσια της «οικολογικής στροφής» που παρατηρείται διεθνώς και στην επικράτηση των χορτοφαγικών εναλλακτικών, τα φυτικά γάλατα αναμένεται να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Από αμύγδαλο, από σόγια, από ρύζι ή από καρύδα, κάθε φυτικό γάλα έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά και τους δικούς του φανατικούς φίλους, που καθώς φαίνεται ολοένα και αυξάνονται.

Ο καφές θα γίνει πιο ακριβός: Δεν είναι όλες οι τάσεις ευχάριστες, δυστυχώς, και η βασική πρόβλεψη για τη νέα σεζόν αφορά στην αύξηση των τιμών του καφέ, τόσο σε ό,τι αφορά την πρώτη ύλη, όσο και το έτοιμο, σερβιρισμένο προϊόν. Η κλιματική αλλαγή και τα lockdowns των περασμένων ετών επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες και μείωσαν τα παγκόσμια αποθέματα, κι εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε ο πόλεμος και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση. Αυτό το τεταμένο τοπίο έφερε αύξηση τιμών, και οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν: αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, λουκέτα στην εστίαση, εδραίωση του έτοιμου, εμφιαλωμένου καφέ είναι μερικά μόνο από τα σενάρια που συζητιούνται.

O καφε – Τουρισμός εδραιώνεται: Στον αντίποδα, μπορεί η ενεργειακή κρίση να έχει αυξήσει κατά πολύ το κόστος των ταξιδιών, όμως η διετία του κορονοϊού και η απομόνωση της, αναμένεται να φέρει ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, όπως φάνηκε και από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Καθώς οι tailor made ταξιδιωτικές εμπειρίες κερδίζουν έδαφος, ο «καφε – τουρισμός» είναι μια σαφής τάση: επισκέψεις σε φάρμες, γευσιγνωσίες καφέ, coffee tours σε μεγάλες πόλεις είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να απολαύσει ένας λάτρης του καφέ και των ταξιδιών.  

Aυξημένη Ζήτηση για Specialty καφέ: Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στο διαδίκτυο, ο specialty καφές έχει διεισδύσει σε σαφώς μεγαλύτερο κοινό, το οποίο επί πλέον είναι ενημερωμένο και ιδιαίτερα απαιτητικό. Σε αυτό το πλαίσιο (και συνυπολογίζοντας ότι συχνά, σε περιόδους ποικιλότροπων κρίσεων, η ζήτηση για πολυτελή αγαθά δεν επηρεάζεται) το ενδιαφέρον για specialty και delicatessen καφέδες αναμένεται να είναι αυξημένο: σπάνιες προελεύσεις, micro-lot παρτίδες, ιδιαίτεροι τρόποι επεξεργασίας θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των φανατικών του καφέ λίγο παραπάνω.

 

Όσες μόδες και τάσεις και να έρθουν, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας – τον καφέ που μας αξίζει!

Πέντε λόγοι για να επιλέξουμε κομμένο κλείστρο

12/10/2022
by coffees.gr

Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με τον espresso και έχει αρχίζει να «ψάχνεται» με gourmet χαρμάνια, μονοποικιλιακούς καφέδες και εξειδικευμένα barista tools, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συναντήσει τον όρο naked portafilter, όρο που στα ελληνικά αποδίδεται ως «κομμένο κλείστρο».

Τι ακριβώς είναι όμως το naked portafilter και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να πίνουμε τον espresso που ονειρευόμαστε;

Τι είναι το κομμένο κλείστρο;

Η αγγλική ορολογία «naked portafilter» (που μερικές φορές απαντάται και ως «bottomless portafilter») στα ελληνικά αποδίδεται ως «γυμνό» ή «κομμένο» κλείστρο. Πρόκειται για ένα κλείστρο, μέσα στο οποίο υπάρχει καλαθάκι για να τοποθετηθεί ο αλεσμένος καφές και να μπει στην μηχανή espresso, όμως δεν υπάρχουν στόμια στην κάτω πλευρά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο καφές που εκχυλίζεται ρέει από τις τρύπες του καλαθιού και όχι από ένα ή δύο στόμια, όπως γίνεται συνήθως.

Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό – δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα video εκχύλισης espresso που συναντάμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok απεικονίζουν εκχυλίσεις σε κομμένα κλείστρα. Πέρα όμως από την εντυπωσιακή εκχύλιση, υπάρχουν σημαντικοί πρακτικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν αρχάριο ή προχωρημένο barista να αναζητήσει ένα naked portafilter.

 

Πέντε λόγοι για να επιλέξουμε κομμένο κλείστρο

Ευκολότερη παρατήρηση & διόρθωση λαθών: Το βασικό πλεονέκτημα των γυμνών κλείστρων είναι ότι επιτρέπουν στον barista να παρατηρήσει με λεπτομέρεια και εύκολα την εκχύλιση, και φυσικά να διορθώσει τυχόν λάθη. Εκχύλιση που «γέρνει» προς τη μία πλευρά σημαίνει συνήθως κακό tamping, ενώ ροή από το κάτω μέρος εξηγείται με λανθασμένη κατανομή. Με λίγη εμπειρία, η παρατήρηση της ροής από ένα κομμένο κλείστρο μπορεί να διορθώσει τα περισσότερα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εκχύλισης.

Σταθερότητα στην εκχύλιση: Καθώς το «κομμένο» κλείστρο κάνει πιο εύκολη την παρατήρηση τυχόν αδυναμιών και προβλημάτων κατά την εκχύλιση, γίνεται αντίστοιχα πιο εύκολο το να έχουμε σταθερά αποτελέσματα στις εκχυλίσεις μας και να απολαμβάνουμε πάντα τον espresso μας όπως ακριβώς τον θέλουμε.

Ακόμα καλύτερη κρέμα: Αν και η κρέμα στον espresso εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ημερομηνία καβουρδίσματος του καφέ και το ποσοστό robusta που έχει το blend μας, ένα κομμένο κλείστρο στα χέρια ενός έμπειρου barista μπορεί να αυξήσει την κρέμα ως και 50%. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μικροσκοπικές φυσαλίδες που δημιουργούν την κρέμα δεν έρχονται σε επαφή με άλλες επιφάνειες πριν φτάσουν στο ποτήρι, επομένως είναι περισσότερες σε αριθμό, καλύτερες σε ποιότητα και διαρκούν περισσότερο.

Ακόμα καλύτερη γεύση: Ο espresso είναι πιο απολαυστικός, αφενός χάρη στην καλύτερη κρέμα που διαθέτει και αφετέρου χάρη στο γεγονός ότι ένα κομμένο κλείστρο καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα, ακόμα και έπειτα από κάθε εκχύλιση, σε σχέση με ένα συμβατικό κλείστρο. Το αποτέλεσμα φαίνεται, φυσικά, στο φλιτζάνι.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις: Παρατηρώντας την εκχύλιση μέσα από ένα κομμένο κλείστρο, ένας αρχάριος barista μπορεί να μάθει πολλά πράγματα για το tamping, το βαθμό άλεσης, την σωστή ισοκατανομή και ένα σωρό ακόμα παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν έναν καλό espresso από μια πραγματικά άψογη εκχύλιση.

 

Ένα Value For Money Κομμένο Κλείστρο για οικιακές μηχανές από την Feggrini!

Κλείστρο Κομμένο 51 mm Plastic Feggrini: Με λαβή από μαύρο πλαστικό και διάμετρο 51mm, είναι σχεδιασμένο για να ταιριάζει στα περισσότερα και πιο δημοφιλή μοντέλα οικιακών μηχανών, όπως είναι η Delonghi Dedica. Περιλαμβάνει καλαθάκι διπλής δόσης και είναι εξαιρετικά εργονομικό, κατάλληλο για όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα προς τον espresso που του αξίζει. 

O καλός espresso είναι επιστήμη – και ένα από τα πολυτιμότερα «εργαλεία» μας για τον κατανοήσουμε είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα γυμνό κλείστρο!

Αρωματικός & Comfort Masala Coffee, για το φθινόπωρο

06/10/2022
by coffees.gr

Παντρεύοντας τον δυνατό καφέ με τα μοναδικά αρώματα της Ινδικής κουζίνας.

Sidra, η Gesha του Εκουαδόρ

05/10/2022
by coffees.gr

Μια νέα ποικιλία Arabica δημιουργεί ένα νέο specialty καφέ στο Εκουδόρ.

Όσοι ξεψαχνίζουν τον καφέ τους λίγο παραπάνω, γνωρίζουν ότι στον χώρο του specialty καφέ οι εκπλήξεις δε σταματούν ποτέ: καφέδες από μικρές χώρες, νέες μέθοδοι επεξεργασίας, παλιές ξεχασμένες ποικιλίες ή νέα υβρίδια είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν τους connoisseurs του καφέ.

Μια τέτοια νέα ποικιλία Arabica, που εμφανίστηκε τα τελευταία 3 χρόνια και αναμένεται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος στη σκηνή των εκλεκτών, μονοποικιλιακών καφέδων είναι και η Sidra από το Εκουαδόρ – ας την γνωρίσουμε καλύτερα! 

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Sidra;

Η Sidra εντοπίζεται στην Κεντρική Αμερική και σε συγκεκριμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής, και κυριότερα στο Εκουαδόρ και σε ορισμένες φυτείες της Κολομβίας. Τα καφεόδεντρα Sidra ανήκουν στην οικογένεια Arabica, είναι πυκνόφυλλα, με σκούρο πράσινο φύλλωμα και μεγαλώνουν καλύτερα υπό σκιά (ιδανικά, σε περιοχές πυκνού δάσους) σε υψόμετρο από 1600 – 1800 μέτρα. Τα «κεράσια» της Sidra είναι μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, ελαφρά οβάλ, θυμίζοντας ελιές, ενώ οι κόκκοι του καφέ είναι μεγαλύτεροι και πιο λεπτοί από τις υπόλοιπες Arabica ποικιλίες. Παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες, με την εξαίρεση του μύκητα της «σκουριάς του καφέ».

Ο χαρακτήρας του καφέ Sidra είναι έντονα φρουτώδης, με νότες από λευκόσαρκα φρούτα όπως το ροδάκινο, το νεκταρίνι και το βερίκοκο, ενώ η διακριτική οξύτητα πότε θυμίζει ανθό και φλούδα εσπεριδοειδών και πότε λευκό κρασί. Με την κατάλληλη επεξεργασία και τη σωστή εκχύλιση, κρυμμένες νότες βοτάνων αλλά και πολύπλοκα αρώματα μελιού και  βύνης μπορούν να τονιστούν κατά βούληση.

 

Από που προέρχεται η Sidra;

Αν και γεωγραφικά, η προέλευση της ποικιλίας εντοπίζεται στην επαρχία Pichincha του Ecuador και οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο ότι αποτελεί ένα υβρίδιο μεταξύ των ποικιλιών καφέ, εκ των οποίων η μία είναι σίγουρα Bourbon, οι συνθήκες δημιουργίας της αποτελούν μυστήριο. Αρκετοί υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε εργαστηριακά σε υποδομές της Nestle στην περιοχή, από ζευγάρωμα Αιθιοπικού και Νοτιοαμερικανικού καφέ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αποτελεί συνδυασμό Bourbon και Typica.

Το γευστικό της προφίλ σίγουρα φανερώνει στοιχεία αφρικανικού καφέ, κάτι που κάνει την εκδοχή η Sidra να αποτελεί ένα «ακυκλοφόρητο» πείραμα της Nestle που διέφυγε στη φύση να έχει φανατικούς οπαδούς, αν και δεν έχει αποδειχθεί επίσημα.

 

Ποιο είναι το μέλλον της ποικιλίας;

Μετά το breakthrough που έκανε στην βιομηχανία του καφέ η ποικιλία Gesha από τον Παναμά, ο χώρος των specialty καφέδων είναι δεδομένο πως αναζητά νέες, ιντριγκαδόρικες ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και από αυτή την άποψη, η Sidra φαίνεται να έχει αρκετές προοπτικές. H Sidra έκανε την εμφάνισή της σε παγκόσμιους διαγωνισμούς το 2019, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια και βάζοντας τις βάσεις για το μέλλον.

Προς το παρόν, η Sidra καλλιεργείται σε συγκεκριμένες φυτείες του Εκουαδόρ και της Κολομβίας, με ιδιαίτερη φροντίδα και ιδανικές συνθήκες, ενώ οι καλλιεργητές της πειραματίζονται ιδιαίτερα προκειμένου να βρουν την μέθοδο επεξεργασίας που αναδεικνύει περισσότερο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με τη μέθοδο της αναερόβιας ζύμωσης να φαίνεται ιδανική.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Sidra (όπως και η συγγενής ποικιλία Mejorada) θα μπορούσαν να γίνουν για το Εκουαδόρ ότι είναι η Gesha για τον Παναμά: ένα delicatessen, ποιοτικό προϊόν, το οποίο θα αναβαθμίσει συνολικά την βιομηχανία καφέ της χώρας.

 

Ο καφές είναι πράγματι μαγεία – εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δοκιμάσει όλα, μια καινούρια ποικιλία από μια μακρινή χώρα έρχεται να ταράξει τα νερά.

Τέσσερα συστατικά του καφέ που βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού  

28/09/2022
by coffees.gr

O καφές δεν είναι μόνο απολαυστικός, μα και πολύτιμος σύμμαχος απέναντι στις λοιμώξεις.

Frothy Black Russian, μια σύγχρονη παραλλαγή ενός κλασικού cocktail

26/09/2022
by coffees.gr

Μια ευφάνταστη συνταγή παντρεύει ένα κλασικό cocktail με ένα διαδικτυακό trend

To Black Russian, αν και δεν περιέχει καφέ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή coffee cocktails σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την παραδοσιακή του συνταγή, αποτελείται από βότκα και  λικέρ καφέ (συνήθως καλούα), σερβιρισμένα σε πάγο, σε ποτήρι old fashioned – για πραγματικά old school σερβίρισμα, είναι απαραίτητο κι ένα κερασάκι Maraschino! Δημιουργημένο το 1949 στο Hotel Metropol των Βρυξελλών από τον Gustave Tops, το Black Russian γνώρισε πολλές παραλλαγές στα χρόνια που ακολούθησαν, με γνωστότερο το White Russian, που δεν είναι παρά ένα Black Russian με την προσθήκη χτυπημένης κρέμας γάλακτος, που του δίνει πυκνότερη, απολαυστική υφή. Ωστόσο, υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο εκδοχές του «Ρώσσου» με αναψυκτικό κόλα,  λεμόνι, μαύρη μπύρα, σοκολάτα, μέχρι και με ανθρακούχο νερό. Γιατί όχι και μια εκδοχή με ακόμα εντονότερη γεύση καφέ;

H συνταγή που παρουσιάζουμε εμπνέεται από τον Dalgona, τον καφέ διαδικτυακό σταρ της καραντίνας του κορωνοϊού, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των κοινωνικών δικτύων την άνοιξη του 2020. Η πλούσια κρέμα του Dalgona συνδιάζεται αρμονικά με το δυνατό αλκοόλ της βότκας και τα αρώματα του Καλούα, σε ένα ποτό με fun χαρακτήρα και εντυπωσιακό σερβίρισμα!

 

Tι χρειαζόμαστε για τον Frothy Black Russian;

  • Δυο κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • Δύο κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • Δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 50 ml βόκτα
  • 20 ml λικέρ καφέ
  • 50 ml γάλα

Πως ετοιμάζουμε τον Frothy Black Russian;

  • Χτυπάμε τον καφε, τη ζάχαρη και το νερό σε μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια πυκνή, αφράτη κρέμα
  • Σε ένα χαμηλό ποτήρι, συνδυάζουμε τη βότκα, το λικέρ καφέ και αναδεύουμε
  • Προσθέτουμε πάγο
  • Προσθέτουμε γάλα
  • Ολοκληρώνουμε, βάζοντας από πάνω την κρέμα καφέ που έχουμε φτιάξει
  • Σερβίρουμε!

Συμβουλές για ακαταμάχητους Frothy Black Russians!

  • Χρησιμοποιούμε ό,τι λικέρ καφέ θέλουμε, αρκεί να έχει έντονη γεύση καφέ και να μην είναι υπερβολικά γλυκό.
  • Η κρέμα καφέ ακούγεται εύκολη δουλειά, αλλά θέλει αρκετό χτύπημα για να βγει όπως πρέπει. Αν το κάνουμε σωστά, θα καταλήξουμε με μια πηχτή κρέμα που θα εμπλουτίζει σιγά σιγά το ποτό μας με γεύση καφέ και θα αποζημιωθούμε για την κούραση!
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κανονικό ή φυτικό γάλα, και φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε και λιγότερο από 50ml (μια-δυο κουταλιές της σούπας ίσως είναι αρκετές)
  • Σφαιρικά παγάκια (όπως από αυτή εδώ την παγοθήκη) θα απογειώσουν την εμφάνιση του ποτού μας.
  • Καταναλώνουμε υπεύθυνα και αφήνουμε το τιμόνι στην άκρη: το γεγονός ό,τι έχει καφέ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το cocktail μας είναι αλκοολούχο!
  • Ανεβάστε το αποτέλεσμα στο αγαπημένο σας κοινωνικό δίκτυο (προαιρετικό – αλλά προσθέτει πόντους στο fun της υπόθεσης)

 

Την επόμενη φορά που θα έρθουν φίλοι στο σπίτι, ξέρετε τι θα ετοιμάσετε – ένας Frothy Black Russian θα κερδίσει σίγουρα τις εντυπώσεις!

What should we have in mind when choosing a milk pitcher?

22/09/2022
by coffees.gr

Practical tips for buying our first milk picher!

Πέντε Μπαχαρικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον πρωινό μας καφέ

21/09/2022
by coffees.gr

Κάνοντας τον πρώτο καφέ της ημέρας πιο υγειινό και αρωματικό.

Σελίδα 1 από 27
Next   2 - 16