Ένα απλό trick για φρεσκότερο κι αρωματικότερο καφέ.
Ο χειμώνας φέτος έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του, με απανωτά κύματα κακοκαιρίας – και από ό,τι φαίνεται, οι χιονισμένες ημέρες βρίσκονται μπροστά μας. Μέσα στη μουντάδα, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχές και τα χιονόνερα, μπορούμε να βρούμε έναν πολύτιμο σύμμαχο: τον καφέ!
Η αγαπημένη μας συνήθεια είναι αλήθεια πως ταιριάζει γάντι στον χειμώνα: ποιος μπορεί να φανταστεί κάτι καλύτερο για το κρύο από μια κούπα αχνιστό καφέ; Συγκεντρώσαμε do’s and don’ts, γεγονότα και συμβουλές και φτιάξαμε ένα μικρό οδηγό επιβίωσης στην κακοκαιρία για λάτρεις του καφέ!
Οδηγός Επιβίωσης Κακοκαιρίας για Λάτρεις Του Καφέ
Ο ζεστός καφές στο κρύο ενυδατώνει: Παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται για την σχέση του καφέ με την αφυδάτωση (κάτι που έχει αποδεχθεί πολύ ανθεκτικό σαν μύθος) η αλήθεια είναι πως όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου, τα ζεστά υγρά όπως είναι ο καφές, βοηθούν πολύ στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Ο καφές (ή το τσάι) δε μας «ζεσταίνει», με την έννοια πως πέρα από τη στιγμιαία ανακούφιση δεν προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας, όμως διατηρεί το σώμα μας ενυδατωμένο και δυνατό.
Ο καφές βοηθά στη θωράκιση του ανοσοποιητικού: Μαζί με το κρύο και την παραμονή σε κλειστούς χώρους, έρχονται συνήθως και οι ιώσεις του αναπνευστικού. Ο καφές, περιέχοντας ένα πλήθος ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικών, είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο τους χειμερινούς μήνες. Εννοείται, φυσικά, ότι αυτό δεν αποτελεί πανάκεια και πως οι συνθήκες υγιεινής και οι σχετικές προφυλάξεις πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, όμως παραμένει ένα χρήσιμο boost.
Μπορούμε να συνεχίσουμε να πίνουμε καφέ όταν είμαστε άρρωστοι: Ένα ζεστό ρόφημα βοηθά σίγουρα να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε άρρωστοι – γιατί να μην είναι λοιπόν ένας καφέ; Με την εξαίρεση των ιώσεων του γαστρεντερικού συστήματος (ειδικά αν προκαλούν διάρροιες και εμετούς) δεν υπάρχει χειμερινή ίωση για την οποία ο καφές να αντενδείκνυται. Μια κούπα ζεστού καφέ μπορεί να ανακουφίσει όσο μια κούπα ζεστό τσάι, κι επιπλέον προκαλεί διαύγεια και φέρνει τόνωση. Προσοχή, δεν το παρακάνουμε, γιατί ο καλός ύπνος βοηθά επίσης στην αποθεραπεία.
Ένας Irish Coffee θα μας ζεστάνει, αλλά με μέτρο: Αν υπάρχει ένας καφές που μπορεί να κατοχυρωθεί ως «χειμωνιάτικος», αυτός δεν είναι άλλος από τον Irish Coffee: υπάρχει καλύτερο για το κρύο από ζεστό καφέ με ιρλανδέζικο ουίσκι; Η αλήθεια είναι πως όλοι οι αλκοολούχοι καφέδες αυτού του τύπου είναι ιδανικοί σύμμαχοι για τον παγωμένο καιρό, αρκεί να τους αντιμετωπίζουμε ως… ποτά και όχι ως καφέδες. Πίνουμε με μέτρο και υπεύθυνα, αποφεύγουμε την οδήγηση, και δεν αντιμετωπίζουμε το κρύο ως αφορμή για να πιούμε παραπάνω.
Προσέχουμε τις θερμίδες: Αρκετές φορές, οι καφέδες που μαρκετάρονται ως χειμωνιάτικοι, είναι θερμιδικές βόμβες, καθώς είναι παραφουσκωμένοι με σιρόπια, σαντιγί, ζάχαρη, σοκολάτα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Πίνοντας έναν τέτοιο «καφέ», παίρνουμε τις θερμίδες που θα παίρναμε από ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο. Δεν είναι κακό να κάνουμε μια παρασπονδία μια φορά στο τόσο, αλλά το κρύο δεν δικαιολογεί τους καθημερινούς καφέδες – υπερπαραγωγές. Ένας ζεστός καφές, με ή χωρίς γάλα, με μια στάλα αλκοόλ που και που, είναι το ίδιο και περισσότερο χειμωνιάτικος.
Τα μπαχαρικά νοστιμεύουν τον καφέ και ζεσταίνουν: Δεν είναι λίγες οι κουλτούρες καφέ που χρησιμοποιούν μπαχαρικά για να αρωματίσουν τον καφέ τους. Πέρα από το χειμερινό, cosy feeling, και τα υπέροχα αρώματα, λίγα μπαχαρικά στο καφέ βοηθούν στο να δημιουργηθεί μια αίσθηση θερμότητας. Κανέλα όπως στο Μεξικό, κάρδαμο όπως στις Αραβικές χώρες, τζίντζερ όπως στην Ασία, κι αν έχει πραγματικό κρύο, κακάο και καυτερή πιπεριά, από την καρδιά της Κεντρικής Αμερικής. Ο χειμώνας είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τον καφέ μας διαφορετικό και λίγο πιο πικάντικο.
Δε μας φοβίζουν οι κακοκαιρίες και τα ευφάνταστά τους ονόματα – με μια κούπα ζεστό καφέ στο χέρι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο και τον χιονιά.
Μια χημική ανάλυση βάζει τέλος στους καφέδες - απομιμήσεις.
Μια εταιρία 60 ετών που είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ναπολιτάνικου Espresso.
Το τέλος και η αρχή της κάθε χρονιάς είναι παραδοσιακά ο καλύτερος χρόνος για κάθε είδους λίστες. Λίστες απολογισμών, προσδοκιών, λίστες με τα καλύτερα και τα χειρότερα, λίστες με προβλέψεις κι εκτιμήσεις, λίστες επί λιστών. Πιστοί στην παράδοση, δημοσιεύουμε και φέτος μια… λίστα που συνοψίζει τα πέντε βασικότερα trends από το χώρο του καφέ που φαίνεται πως θα διαμορφώσουν τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε!
Ποια είναι τα Coffee Trends που θα μας απασχολήσουν το 2024;
Οι Specialty Καφέδες θα γνωρίσουν άνθηση: Αν μέχρι τώρα, οι specialty καφέδες αφορούσαν ένα περιορισμένο κοινό, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και διαφαίνεται το breakthrough τους σε μια ευρύτερη μάζα καταναλωτών. Η αύξηση της οικιακής κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια των lockdown του κορονοϊού δημιούργησε ένα κοινό πιο ενημερωμένο και πιο απαιτητικό, που αντιμετωπίζει τον καφέ σαν προϊόν υψηλής γαστρονομίας και όχι σαν απλή καθημερινή συνήθεια. Εξεζητημένες προελεύσεις, όπως η Κούβα, το Κονγκό και η Μυανμάρ, κλασικοί delicatessen καφέδες όπως ο Jamaica Blue Mountain και ο Panama Gesha, εξεζητημένες τεχνικές επεξεργασίας όπως η Red Honey ή η αναερόβια ζύμωση είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους λάτρεις του καφέ για το 2024.
Οι καφέδες με γεύση επιστρέφουν: Το τρίτο κύμα του καφέ και η παντοδυναμία του espresso παραγκώνισε μια από τις «ένοχες» απολαύσεις περασμένων δεκαετιών, τους καφέδες με αρώματα. Καραμέλα, Φουντούκι, Βανίλια, Σοκολάτα, είναι καφέδες με 90ies αέρα και μια γλυκιά νοσταλγικότητα που από ό,τι φαίνεται επιστρέφουν, τουλάχιστον στις νεότερες ηλικίες. Φυσικά, σήμερα η γκάμα είναι μεγαλύτερη, οι μέθοδοι προσθήκης των αρωμάτων πολύ καλύτερες από ό,τι στο παρελθόν και το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να ενθουσιάσει ακόμα και όποιον αρέσκεται στον σκέτο, dark roast espresso.
Η επέλαση της AI αγγίζει τον καφέ: Αν υπάρχει μια έννοια που μας απασχόλησε τη χρονιά που πέρασε, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε όλη την ανθρώπινη ζωή, δεν αργεί η στιγμή που θα αγγίζει και την βιομηχανία του καφέ – θετικά και αρνητικά. Πλήθος ειδικοτήτων θα επηρεαστούν, θέσεις εργασίας θα χαθούν, ταυτόχρονα όμως η καλλιέργεια του καφέ θα γίνει πιο αποδοτική και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά μας, είναι κοντά η στιγμή που θα μπορούμε να παραγγέλνουμε ροφήματα ή και blends κομμένα και ραμμένα στα γούστα μας, μέσω AI εφαρμογών – μπορεί και μέσα στη χρονιά που ξεκινά.
Οι κάψουλες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος: Στον αντίποδα της αναζήτησης σπάνιων specialty καφέδων, βρίσκεται η τάση που θέλει τις κάψουλες καφέ να κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση. Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής της post-covid εποχής, η αύξηση της εργασίας από το σπίτι και η λήξη των πατεντών έχουν ως αποτέλεσμα να κατακλυστεί η αγορά με συμβατές κάψουλες για κάθε μηχανή, αλλά και με νέα «κλειστά» συστήματα, διαμορφώνοντας μια συνθήκη που δε φαίνεται να αλλάζει εύκολα.
O πειραματισμός είναι το νέο φυσιολογικό: Κάθε χρόνο ρίχνονται στην αγορά πειραματικά, καινοτόμα προϊόντα καφέ, κάποια από τα οποία δημιουργούν μόδες και τάσεις και κάποια εξαφανίζονται σιωπηλά, όμως τα στοιχεία της αφοράς δείχνουν ότι ο πειραματισμός θα είναι κυρίαρχη τάση για την επόμενη χρονιά. Εμφιαλωμένοι καφέδες, παράξενες επεξεργασίας, plant – based υποκατάστατά, χειροποίητα ροφήματα, νέες γεύσεις και συνδυασμοί θα έρχονται από παντού, ενδεικτικοί μιας «παλαβής» εποχής που θέλει να τα δοκιμάζει όλα πριν χαράξει την επόμενή της νόρμα.
Καφές από κάψουλα, καφές αναερόβιας ζύμωσης από φυτεία στη Νικαράγουα, Clear Coffee από αμερικάνικη start-up ή ένα tailor made blend φτιαγμένο από app; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά με πολύ, πολύ καφέ!
Ένας ανορθόδοξος τρόπος για πιο αρωματικό καφέ, από μια ομάδα Άγγλων επιστημόνων.
Περιεκτικότητες καφεϊνης πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα!
Italy's most popular Christmas sweet in an espresso version.
Γίνεται ένα καφές να είναι πιο παχυντικός από ένα μελομακάρονο;
Ο τέλειος espresso είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.
Πολλά λίτρα μελάνι (και ακόμα περισσότερα λίτρα καφέ) έχουν χυθεί στο κυνήγι του τέλειου, του ιδανικού espresso. Διαφορετικά καβουδίσματα, διαφορετικές προελεύσεις, blends ή single origin καφέδες, gadgets για τη μηχανή, έλεγχος θερμοκρασίες και άλεσης και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Οι πιο σκληροπυρηνικοί χομπίστες του espresso έχουν σίγουρα γεμίσει σημειωματάρια με σημειώσεις, αλλάζοντας και ξαναλλάζοντας τις μεταβλητές τους.
Μια ομάδα επιστημόνων, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, υποστηρίζει πως το μυστικό για τον τέλειο espresso κρύβεται σε… μια κουταλιά νερό!
Tι ακριβώς υποστηρίζει η μελέτη;
Η ομάδα επιστημόνων που «έτρεξε» τη μελέτη, ανακάλυψε πως λίγο νερό στους κόκκους καφέ πριν από την άλεση, βοηθά στο να γίνει ο espresso πιο γευστικός και τα αποτελέσματα των εκχυλίσεων πιο σταθερά. Που όμως οφείλεται αυτό, σύμφωνα με την μελέτη;
Όταν ο καφές αλέθεται, η τριβή μεταξύ των κόκκων δημιουργεί ηλεκτρισμό, κάτι που οδηγεί σε «φύρα» καφέ, καθώς διάφορα σωματίδια κολλούν στα τοιχώματα του μύλου ή στις λεπίδες. Λίγο νερό πριν την άλεση μειώνει σημαντικά την παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού, μειώνοντας ταυτόχρονα αυτές τις απώλειες και ενισχύοντας σημαντικά τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Ο Christopher Heldon, μέλος της ομάδας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Oregon, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό, και κατ’ επέκταση κάνει την άλεση «καθαρότερη», αλλά μπορεί να κάνει και το ρόφημά «πυκνότερο» και με τις συγκεντρώσεις των αρωμάτων υψηλότερες».
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορους κόκκους καφέ, λαμβάνοντας υπόψιν διαφορετικές προελεύσεις, διαφορετικούς βαθμούς καβουρδίσματος αλλά και διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας (washed, natural, decaf), καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι παράγοντες αυτοί δε διαφοροποιούν σε κάτι την παραγωγή ηλεκτρισμού κατά την άλεση, καθιστώντας το νερό ένα απαραίτητο «κόλπο» στο κυνήγι του τέλειο espresso shot.
Συγκρίνοντας την άλεση του καφέ με… έκρηξη ηφαιστείου
Στα πλαίσια της έρευνας, η επιστημονική ομάδα συνεργάστηκε με γεωλόγους που ειδικεύονται στο πεδίο των ηφαιστειακών εκρήξεων, προκειμένου να πάρουν στοιχεία για την παραγωγή ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ο Joshua Mendez Haprer, ειδικό στον τομέα, σημειώνει: «Το μάγμα σπάζει σε μικρότερα κομμάτια, κατά την έξοδο του από τον κρατήρα. Η τριβή μεταξύ αυτών των σωματιδίων, παράγει ηλεκτρισμό, σε σημείο που μερικές φορές κατά τις εκρήξεις ηφαιστείων παρατηρούνται αστραπές. Είναι ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός που τίθεται σε λειτουργία, όταν οι κόκκοι του καφέ αλέθονται σε σκόνη».
Το κυνήγι του τέλειου espresso, δε σταματά φυσικά εδώ! Όπως λέει και ο ίδιος ο καθηγητής Heldon: «Ξέρουμε απλά ένα μυστικό για καλύτερες εκχυλίσεις – η έρευνα τώρα ξεκινά».
Το αιώνιο δίλημμα των Χριστουγέννων, από τα παιδικά μας χρόνια ως και σήμερα, είναι ένα: μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Όσα ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα γλυκά και να έρθουν (τα οποία είναι βέβαια πεντανόστιμα και εξαιρετικά καλοδεχούμενα) είναι γεγονός ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα συνυφασμένα με τα αρώματα του βουτύρου, του αμυγδάλου, της κανέλας και του ανθόνερου. Χριστούγεννα ήταν είναι και θα είναι μια πιατέλα γεμάτη χιονισμένους κουραμπιέδες και σιροπιαστά, μυρωδάτα μελομακάρονα.
Μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή την μαγεία στο αγαπημένο μας ρόφημα; Φυσικά και μπορούμε! Σε ένα γαστρονομικό πείραμα, θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τις βασικές γεύσεις και τα κύρια αρώματα των γιορτινών κερασμάτων και ύστερα να τα εντάξουμε δημιουργικά σε ένα απολαυστικό ρόφημα, κατάλληλο για αυτές τις όμορφες μέρες που περνάμε.
Σαν καμβά, επιλέγουμε τον espresso, ιδανικά 100% Arabica, γλυκόπιοτο και αρωματικό, χωρίς ιδιαίτερη οξύητα, με ένα σοκολατένιο – ξηροκαρπάτο προφίλ, που να μπορεί να ισορροπήσει τα μοναδικά αρώματα και να γίνει ο αγαπημένος μας καφές για αυτές τις γιορτές
Τι λέτε; Πάμε για καφέ κουραμπιέ και καφέ μελομακάρονο;
Δύο μοναδικές γιορτινές συνταγές καφέ από το Coffees.gr!
Τι χρειαζόμαστε για τον Espresso Κουραμπιέ;
Πως ετοιμάζουμε τον Espresso Κουραμπιέ;
Τι χρειαζόμαστε για τον Espresso Μελομακάρονο;
Πως ετοιμάζουμε τον Espresso Μελομακάρονο;
Τα Χριστούγεννα είναι γεύση και μνήμη – και με τον espresso κουραμπιέ και τον espresso μελομακάρονο, φέρνουμε τη μνήμη στο σήμερα με τον πιο απολαυστικό τρόπο! Καλές Γιορτές!
Ένα espresso brand από την πρωτεύουσα της Ιταλίας με ιστορία 40 ετών.
Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής παράγει έναν από τους ποιοτικότερους Arabica στον κόσμο.
Special customs, delicious food and lots of coffee
Περιορισμένη και ποιοτική παραγωγή καφέ σε υψηλό υψόμετρο.
Μια οικογενειακή επιχείρηση θεματοφύλακας της παράδοσης του espresso στον Βορρά.
Το μέλλον του καφέ ίσως κρύβεται στις ζούγκλες της Δυτικής Αφρικής.
Ένα από τα καλύτερα και διαχρονικότερα espresso brands της αγοράς.
Θα δοκιμάζετε καφέ που δεν είναι από… καφέ; Στην εποχή που ζούμε, όλα είναι πλέον πιθανά.
To δημοφιλές και φωτογενές επιδόρπιο της γενιάς των Social Media παίρνει άρωμα καφέ.