Κάνοντας τον πρώτο καφέ της ημέρας πιο υγειινό και αρωματικό.
With an audience increasingly demanding, constantly searching for new flavors and having requirements from their cup, organic coffee beans have come to the market. What do we need to know, as coffee lovers, about organic coffees?
Πόσο επιβαρύνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ο καθημερινός μας καφές και πως θα μειώσουμε το κόστος;
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο καφές συνδυάζεται εξαιρετικά με το αλκοόλ, είτε με τη μορφή ζεστών, comfort, αλκοολούχων καφέδων, είτε σε τονωτικά αναζωογονητικά cocktails. Ένα από αυτά μας έρχεται από το Μεξικό, μια χώρα με παράδοση στα ευφάνταστα mixing, και ανακατεύει τον καφέ με – τι άλλο; - με δυνατή τεκίλα. Το όνομά του; Café Manana!
O Café Manana χαρακτηρίζεται ως ο «καφές του επόμενου πρωινού», δηλαδή ο καφές του hangover! Eίναι γεγονός πως δεν είναι λίγοι όσοι συμβουλεύουν πως το hangover περνά ευκολότερα με ένα ποτηράκι ακόμα, ενώ οι Μεξικανοί βρήκαν το ελιξήριο κατά της ναυτίας και του πονοκεφάλου μετά από μια νύχτα κρεπάλης στην… τεκίλα. Πέρα από όλα αυτά τα αβάσιμα στοιχεία, ο Manana παραμένει ένα εξαιρετικό cocktail, με ιδιαίτερες γεύσεις που μπλέκουν μεταξύ τους εκπληκτικά, ακόμα και αν τον απολαύσουμε βραδάκι και όχι πρωί!
Τι χρειαζόμαστε για έναν Café Manana;
Πως ετοιμάζουμε τον Café Manana;
Συμβουλές για απολαυστικούς Café Manana
Έχετε κι εσείς εκείνον τον φίλο που το παίζει «ψαγμένος» στον καφέ επειδή πίνει flat white με γάλα αμυγδάλου και Nitro Cold Brew; Εντυπωσιάστε τον με έναν Café Manana!
Coffee is adapted to us, but also to the weather. We welcome autumn and winter with six coffee recipes suitable for cloudy and low temperatures.
Τα πρώτα καφεόδεντρα φτάνουν στο νησί, όπως και στην υπόλοιπη Καραϊβική, στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο Jose Antonio Gelabert θεωρείται πως είναι ο πρώτος που έφερε το πολύτιμο φυτό στο νησί, ενώ μετά από 50 χρόνια, γάλλοι αποικιοκράτες που εγκατέλειψαν την Αϊτή μετά την απαγόρευση της δουλείας φέρνουν νέες ρίζες, αλλά και τεχνογνωσία που αφορά στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του καφέ. Μια νέα εποχή για την Κούβα αρχίζει.
Σε λίγα χρόνια, το ανατολικό μέρος του νησιού καταλήγει κατάφυτο από καφεόδεντρα, σε σημείο που 200 χρόνια αργότερα, η UNESCO θα κυρήξει το «Τοπίο των πρώτων φυτείων καφέ στην ανατολική Κούβα» μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εντάσσοντας το στη σχετική λίστα και υπάγοντας το σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Η Κούβα αναδεικνύεται σε μεγάλο «παίκτη» της αγοράς του καφέ, παρόλες τις δύσκολες περιόδους (όπως λόγου χάρη τα χρόνια του Α Παγκοσμίου Πολέμου που κάνουν τα θαλάσσια περάσματα προς την Ευρώπη επικίνδυνα). Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50 η παραγωγή φτάνει τους 20.000 τόνους ετησίως, ενώ ο κουβανέζικος καφές θεωρείται ένας από τους ποιοτικότερους παγκοσμίως, με μεγαλύτερο «πελάτη» τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
O καφές στη δίνη της Επανάστασης
To τοπίο για τον καφέ θα αλλάξει ραγδαία στο νησί μετά την Κουβανική Επανάσταση του 1959 και την ανάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο. Αρχικά, οι μεγάλες ιδιωτικές φυτείες εθνικοποιούνται, η γη αναδιανέμεται τεμαχισμένη σε μικρότερους κλήρους, κάτι που φυσικά επηρεάζει την παραγωγή. Ο κρατικός έλεγχος στις τιμές των εξαγωγών και κυριότερα το εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί στραγγαλίζει εντελώς το εμπόριο του καφέ. Η παραγωγή, κατώτερη τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, διοχετεύεται σχεδόν αποκλειστικά στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. O κουβανέζικος καφές μπαίνει σε μία σκοτεινή φάση, που θα κρατήσει χρόνια.
Από μια μεγάλη δύναμη στο χώρο του Καφέ, η Κούβα διανέμει καφέ στους πολίτες της με δελτίο, ο οποίος συχνά είναι νοθευμένος με καβουρδισμένα ρεβύθια. Ποιοτικά κατώτερος Robusta εισάγεται εσπευσμένα στο νησί, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 η παραγωγή θα αγγίξει το ιστορικό της χαμηλό. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια αναδιοργάνωσης της παραγωγής, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια. Αν και η παραγωγή είναι περιορισμένη και ο κουβανέζικος καφές αρκετά σπάνιος, ποιοτικά τα standards έχουν ανέβει και δεν είναι λίγες οι φορές που οι κόκκοι από την Κούβα διατίθενται στην αγορά σας specialty επιλογές.
Πού καλλιεργείται και τη γεύση έχει ο Κουβανέζικος καφές;
Πάνω από το 90% των φυτειών βρίσκονται στην οροσειρά της Σιέρα Μαέστρα, με τα δέντρα να μεγαλώνουν υπό σκιάν. Όλες οι φάρμες είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν κάτω από κρατικό έλεγχο. Αν αυτό παλιά θεωρούνταν μειονέκτημα, τώρα μάλλον έχει μεταβληθεί σε πλεονέκτημα, αφού η νέα γενιά αγροτών προσέχει περισσότερο τη σοδειά της και διαθέτει αυξημένη τεχνογνωσία.
Ο Κουβανέζικος καφές χαρακτηρίζεται από φυσική γλυκύτητα, που κοντράρεται από ευχάριστη ένταση. Κυρίαρχη γευστική παλέτα αποτελούν το κακάο και οι ξηροί καρποί, ενώ δε λείπουν και οι γευστικές εκπλήξεις, όπως η πικάντικη επίγευση και οι νότες καπνού. Αν και μπορεί να αναμειχθεί με πολλούς διαφορετικούς καφέδες δημιουργώντας ενδιαφέροντα χαρμάνια, συνήθως διατίθεται στην αγορά σαν μονοποικιλιακός καφές, με αποτέλεσμα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, που του έχουν χαρίσει φανατικούς φίλους, να είναι περισσότερο εύληπτα.
Τρεις γευστικές προτάσεις με άρωμα Κούβας από τη συλλογή του Coffees.gr
New York Monorigini Cuba: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από φυτείες στον νησί της Κούβας. Ένας σπάνιος καφές πραγματικά περιορισμένης προέλευσης, που ενθουσιάζει με το ιδιαίτερο άρωμά του και την μοναδική γεύση του.
Caffe Lab Cuba Caraibi: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές, από φυτείες στα Κρυστάλλινα Όρη της Κούβας. Ο χαρακτήρας του είναι πικάντικος, ιδανικός για espresso, και κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας και καπνού.
Rhodigium Cuba Serrano Superior: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Κούβα, από φυτείες που λειτουργούν από τον 19ο αιώνα.Το προφίλ του είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, αφού εντοπίζονται νότες σοκολάτας, φουντουκιού και καπνού, μαζί με μια επίγευση που φέρνει στο νου καραμέλα. To σώμα είναι ισορροπημένο και η κρέμα απαλή και ντελικάτη.
Mια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο εξετάζει την συμβολή του καφέ στην εξέλιξη της μουσουλμανικής κουλτούρας.
Παντρεύοντας τα τελευταία trends με την παράδοση του Irish Coffee.
Ο Cold Brew ήταν σίγουρα η τάση των τελευταίων χρόνων στον χώρο του καφέ, και πλέον αποτελεί συστατικό για ευφάνταστες μίξεις, που γίνονται γρήγορα μόδες. Αρκετοί λάτρεις του καφέ θα έχουν παρατηρήσει το trend του παντρέματος της μαύρης μπύρας με τον καφέ, είτε κατά την εκχύλιση είτε κατά το σερβίρισμα. Μια αμερικάνικη συνταγή παντρεύει αυτή τη γαστρονομική μόδα με μια πιο παραδοσιακή συνταγή, καταλήγοντας σε ένα νόστιμο και απολαυτικό αποτέλεσμα: το Back in Black.
Το Back in Black είναι μια έμπνευση του Krissy Harris, του bartender του νεοϋρκέζικου μπαρ The Wren. Ο δημιουργός του εμπνεύστηκε από τον παραδοσιακό Irish Coffee, προσαρμόζοντάς τον στις σημερινές τάσεις και δίνοντας του έναν πιο σκοτεινό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γευστικό cocktail, δυνατό και τονωτικό, που θα σας ενθουσιάσει από την πρώτη γουλιά.
Τι χρειαζόμαστε για ένα Back In Black;
Πώς ετοιμάζουμε τον Back In Black;
Συμβουλές για πεντανόστιμα, εθιστικά Back in Black
Τα δροσερά απογεύματα που μας περιμένουν, ξέρουμε με τι θα τα συνοδέψουμε… με ένα Back in Black!
Tα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί για τα καλά μια γαστρονομική τάση που βουτά στο παρελθόν της σοκολάτας, στα χρόνια της ανακάλυψης των σπόρων του κακάου από τους Αζτέκους: ο συνδυασμός της με την καυτερή πιπεριά! Πραγματικά, προτού η σοκολάτα έρθει από τον Νέο Κόσμο στην Ευρώπη και γνωρίσει τη ζάχαρη και το γάλα, το κακάο ήταν ένα πικρό και δυναμωτικό ποτό, που πινόταν με γενναίες ποσότητες καυτερής πιπεριάς στην περιοχή του σημερινού Μεξικού.
Αυτό το γαστρονομικό trend έχει κερδίσει τους ουρανίσκους των καλοφαγάδων, αφού ο συνδυασμός πικρού-γλυκού-καυτερού είναι πραγματικά συναρπαστικός. Φυσικά, δεν άργησε η ώρα που είδαμε και Mexican Coffees με τσίλι και κακάο – και να που τώρα, είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε την παγωμένη εκδοχή αυτού του πειράματος.
«Καυτερή πιπεριά μέσα στη ζέστη;» θα αναρωτηθούν αρκετοί, ωστόσο μια ματιά στο χάρτη επιβεβαιώνει το αντίθετο: όσο πιο ζεστό είναι το κλίμα, τόσο πιο έντονη είναι η χρήση των μπαχαρικών και τόσο πιο καυτερά τα πιάτα, αφού η κατανάλωση πικάντικων φαγητών δροσίζει αρκετά, μετά το αρχικό «κάψιμο». Για τις πραγματικά ζεστές ημέρες λοιπόν, σκέφτεστε κάτι πιο αποτελεσματικό από ένα παγωμένο καφέ, που καίει ευχάριστα σε κάθε γουλιά;
Τι χρειαζόμαστε για τον Iced Mexican Coffee;
Πως ετοιμάζουμε τον Iced Mexican Coffee;
Συμβουλές για λαχταριστούς Iced Mexican Coffees
Δε φοβόμαστε τον καύσωνα – με έναν Iced Mexican Coffee και καλή παρέα, είμαστε καλυμμένοι!
Ξεκινώντας τη μέρα μας όπως ο αγαπημένος ηθοποιός.
Ένα αναπάντεχο εύρημα δείχνει ότι η αυστραλιανή κουλτούρα του καφέ είναι παλαιότερη από όσο πίστευαν οι ειδικοί.
Ξεδιψαστικός μέχρι την τελευταία του γουλιά!
The country of carnival, samba and football is also a country of coffee.
Τα τελευταία χρόνια, ο καλός καφές έχει γίνει κτήμα όλου του κόσμου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ευρύτατη διάδοση του espresso, η ύπαρξη ποιοτικών και προσιτών μηχανών καφέ και το Τρίτο Κύμα του Καφέ, που έκανε τον καλό καφέ προσβάσιμο σε κάθε έναν από εμάς έχει αλλάξει για τα καλά το τοπίο του καφέ. Πλέον, κάθε άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει σχετικά εύκολα και οικονομικά ένα πραγματικά ποιοτικό φλιτζάνι καφέ.
Όμως, σε πείσμα των υπερσύγχρονων μηχανών που φτιάχνουν εξαιρετικούς cappuccino με το πάτημα ενός κουμπιού, υπάρχει σαφής άνοδος των πωλήσεων σε αρχετυπικές, απλές και – εν πολλοίς – ξεχασμένες χειροκίνητες συσκευές καφέ, όπως τα Moka Pots και οι French Presses. Με μπροστάρηδες τη νεότερη γενιά, οι παλιές, αξιόπιστες και όμορφες μηχανές του καφέ επανέρχονται στο προσκήνιο – ας δούμε πέντε λόγους για τους οποίους αρκετοί μιλούν για την «μεγάλη επιστροφή» των Moka Pots και των French Presses.
Πέντε λόγοι που τα Moka Pots και οι French Presses επιστρέφουν
Έχουν ένα vintage αέρα: Τα τελευταία χρόνια, ζούμε μια «ολική επαναφορά» της vintage και retro αισθητικής σε όλα τα επίπεδα, από το design και τα έπιπλα μέχρι τη μουσική, το ντύσιμο και τον κινηματογράφο. Φυσικά, ο χώρος του καφέ δε θα μπορούσε να μείνει ανέγγιχτος από αυτή την τάση. Συσκευές όπως τα Moka Pots και οι French Presses απηχούν καταστάσεις του παρελθόντος, τόσο με την αισθητική τους, όσο και με την ιεροτελεστία που απαιτεί η λειτουργία τους ή ακόμα και με τη γεύση που έχει ο καφές που παράγουν. Σε έναν κόσμο που όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, η χειροκίνητη χρήση ενός Moka Pot είναι μια ευχάριστη retro νότα.
Μπορούν να κάνουν τον καφέ ένα ευχάριστο hobby: Οι μηχανές με κάψουλες ή οι σύγχρονες υπεραυτόματες μηχανές espresso παράγουν σίγουρα εξαιρετικό καφέ, αλλά για πολύ κόσμο αφαιρούν κάτι από τη μαγεία της διαδικασίας. Οι απλές, χειροκίνητες μηχανές απαιτούν προσωπική, χειρωνακτική ενασχόληση ενώ είναι δεκτικές σε κάθε μορφής πατέντες, κόλπα και βελτιώσεις – κάτι που είναι, φυσικά, η χαρά του χομπίστα. Τα δεκάδες fora που είναι γεμάτα με tricks και tips για μπρίκια εσπρέσο και γαλλικές πρέσες αποδεικνύουν πως ο καφές είναι για πολύ κόσμο ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον hobby.
Είναι οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον: Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, οι μηχανές που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ρεύματος είναι φυσικό να κερδίζουν έδαφος. Ακόμα, με την έννοια για την προστασία του περιβάλλοντος να βρίσκεται πλέον στο μυαλό της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου, μηχανές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον τόσο ενεργειακά όσο και με απορρίμματα είναι φυσικό να αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς. Τόσο τα Moka Pots όσο και οι French Presses ανήκουν στις μηχανές με το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ σε σύγκριση με μια μηχανή espresso με κάψουλες παράγουν ελάχιστα απορρίμματα.
Είναι φορητές και πρακτικές: Πρόκειται ίσως για τις πιο πρακτικές, από πλευράς αποθήκευσης, μεταφοράς και καθαρίσματος, μηχανές καφέ που υπάρχουν. Αν αυτό για αρκετούς δε σημαίνει και πολλά (ειδικά σε σχέση με την ποιότητα του καφέ που παράγουν) για κάποιες ηλικίες είναι αρκετά σημαντικό. Ο καφές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ηλικιακό φάσμα 18 – 25, και οι νέοι αυτής της ηλικίας μετακινούνται πολύ, ταξιδεύουν αρκετά, δε θέλουν να σπαταλούν χρόνο (και χρήμα) καθαρίζοντας μια ακριβή μηχανή και συγχρόνως θέλουν συνεχώς το καφεδάκι τους. Τι ανταποκρίνεται περισσότερο σε αυτές τις απαιτήσεις από ένα μπρίκι espresso;
Κάνουν καλύτερο καφέ από ό,τι παλιότερα: Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν συνδέσει τις απλές, φορητές μηχανές με την άσχημη γεύση του «καμένου» καφέ, όμως αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν. Τι έχει αλλάξει; Ένας συνδυασμός παραγόντων έχει οδηγήσει σε καλύτερο καφέ από αυτές τις απλές, χειροκίνητες μηχανές. Αρχικά, οι ίδιες οι μηχανές είναι πλέον καλύτερης και αρτιότερης κατασκευής, όμως το πιο σημαντικό είναι πως ο καλός καφές είναι διαθέσιμος πιο εύκολα, πιο φτηνά και σε ευρύτερη κλίμακα. Πλέον μπορεί κάποιος να γεμίσει το Moka Pot του με εξαιρετικής ποιότητας καφέ, που παλαιότερα θα έπινε μόνο σε μια πολυτελή καφετέρια. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες αυτών των μηχανών έχουν πλέον αυξημένη τεχνογνωσία, καταλαβαίνουμε πως ο καφές από ένα μπρίκι espresso σήμερα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο πριν 10 – 15 χρόνια.
Δυο Προτάσεις Αγοράς από τη Συλλογή του Coffees.gr!
Καφετιέρα Χειρός French Press Feggrini XT11 350ml: Μια κομψή καφετιέρα χειρός, που εκτός από τον πολύ όμορφο σχεδιασμό της αποδεικνύεται εξαιρετικά πρακτική και υπόσχεται τα πιο αρωματικά φλυτζάνια καφέ. Το σώμα της είναι φτιαγμένο από ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες γυαλί, ενώ τα πλαστικά μέρη από υψηλής ποιότητας πλαστικό. Εργονομική κι εύκολη στη χρήση και στο καθάρισμα, είναι ιδανική τόσο για καθημερινή χρήση όσο και για εκδρομές, εξοχικό κλπ.
Μπρίκι Espresso Feggrini από αλουμίνιο για τρία φλιτζάνια καφέ Άσπρο – Μαύρο: Μία από τις πιο εμβληματικές μηχανές καφέ, σε μια deluxe έκδοση από την Feggrini! Κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίνιο σε ασπρόμαυρο σχέδιο θα κάνει την Ιταλική τελετουργία της παρασκευής του καφέ καθημερινή σας συνήθεια. Με εύκολο βίδωμα - ξεβίδωμα, ακόμα πιο εύκολο καθάρισμα και κατάλληλο για χρήση σε κάθε εστία θερμότητας και ιδανικό για 3 κούπες καφέ (χωρητικότητα: 150ml)
Όπου και αν σας βγάλει το φετινό καλοκαίρι, ο καφές σας θα είναι σίγουρα αρωματικός και γευστικός – αρκεί να έχετε την κατάλληλη καφετιέρα στην τσάντα.
Strong Coffee, Lemon Juice & Tonic in a cool and invigorating drink.
A scientific study links impulse shopping with coffee consumption.
Lavazza at the cutting edge.
Exotic coffee, rich in flavor and aroma, from the real homeland of Arabica
Pineapple juice, Cold Brew, Gin and Tonic in a unique harmony.
Coffees with significant signatures and a special aura.