Από κριθάρι μέχρι συνθετικές κατασκευές, ο καφές έχει διάφορα υποκατάστατα.
Η θερμοκρασία πέφτει, σκοτεινιάζει νωρίτερα, τα βράδια μας νανουρίζει το ψιλόβροχο… και από παντού βλέπουμε κολοκύθες, μάγισσες καβάλα σε σκουπόξυλα και φαντάσματα! Το φθινόπωρο είναι εδώ, και μαζί του και το Halloween, η αμερικάνικη γιορτή που έχει κατακτήσει πια όλη την υφήλιο, και μαζί και την Ελλάδα!
Το Halloween είναι μια παραφθορά της φράσης «All Hallow’s Eve», που σημαίνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων, μιας γιορτής που είναι γενικά αφιερωμένη στους νεκρούς. Η γιορτή έχει κέλτικες ρίζες και εντοπίζεται πολύ νωρίς στην ιστορία του Δυτικού Χριστιανισμού, όπως πήρε την σημερινή της μορφή από τους Ευρωπαίους άποικους του Νέου Κόσμου. Με τα χρόνια, οι εορτασμοί του Halloween πέρασαν στην ποπ κουλτούρα και η εικονογραφία τη γιορτής (κολοκύθες, φαντάσματα, μάγισσες, τέρατα κλπ) που ακροβατεί ανάμεσα στο τρομακτικό και το αστείο την έκανε δημοφιλή σε ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο στην Αμερική.
Φυσικά, εξυπακούεται ότι το Halloween δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική παράδοση, καθώς έχουμε τις δικές μας γιορτές που σχετίζονται με τις μεταμφιέσεις αλλά και με την ενθύμηση των νεκρών – από την άλλη, όμως, το Halloween είναι μια διασκεδαστική γιορτή για μικρούς και μεγάλους, που βασίζεται στο φόβο και το ενδιαφέρον που προκαλεί το απόκοσμο και το αλλόκοτο. Σαν λάτρεις του καφέ, πώς μπορούμε να οργανώσουμε την απόλυτη Halloween Coffee μάζωξη;
Πώς γιορτάζουμε το Halloween σαν λάτρεις του καφέ;
Φτιάχνουμε τον κατάλληλο καφέ: Αν υπάρχει ένα αντικείμενο που είναι συνδεδεμένο με το Halloween, αυτό είναι σίγουρα η κολοκύθα, κι αν υπάρχει ένα άρωμα που φέρνει στο μυαλό τη συγκεκριμένη γιορτή, δεν είναι άλλο από την κολοκύθα και τα μπαχαρικά που συνήθως τη συνοδεύουν! Ο Pumpkin Spice Latte είναι ένα εποχικό ποτό που κάνει την εμφάνιση του το φθινόπωρο, ποντάροντας στην αγάπη των Αμερικανών για τις κολοκύθες που χαρακτηρίζουν την «Spooky Season», όπως λέγεται. Για έναν pumpkin spice latte χρειαζόμαστε, εκτός από espresso και γάλα, μπαχαρικά όπως Μοσχοκάρυδο, κανέλλα, πιπέρι, γαρύφαλλο και τζίντζερ και, προαιρετικά, πουρέ κολοκύθας. Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ – και μη ξεχάσετε το εντυπωσιακό σερβίρισμα.
Σερβίρουμε τον καφέ μας κατάλληλα: Πέρα από τη γεύση και το άρωμα του Pumpkin Spice Latte, το σερβίρισμα είναι που κάνει τη διαφορά! Όλη η δημοφιλία του Halloween βασίζεται στο Horror Fun, στις τρομακτικές λεπτομέρειες που δίνουν στη γιορτή το απαραίτητο χρώμα. Αντί να σερβίρουμε τον καφέ μας σε μια συνηθισμένη κούπα, μπορούμε να τον προσφέρουμε σε ένα ποτήρι – νεκροκεφαλή ή σε μια spooky κούπα Tiki, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο τρομακτική. Ποιος δε θα ήθελε τον Halloween Καφέ του μέσα σε ένα κρανίο, ένα jinn ή ένα δαίμονα; Για ακόμα πιο τρομακτικούς καφέδες, φροντίζουμε να κάνουμε latte art σχέδια εμπνευσμένα από τρομακτικά θέματα!
Ετοιμάζουμε τρομακτικά snacks για τον καφέ: Το Halloween είναι ένας τέλειος τρόπος να εξασκήσουμε τη δημιουργικότητα μας στην ζαχαροπλαστική, αφού με απλά υλικά και με μικρές αλλαγές μπορούμε να κάνουμε το μενού μας… τερατομενού – εξάλλου το «Trick or Treat» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής. Τα κλασικά muffins που συνοδεύουν τον καφέ μπορούν, με τη βοήθεια ζαχαρόπαστας και χρώματος, να γίνουν νεκροκεφαλές ή αράχνες, τα μπισκοτάκια του καφέ μπορούν να ψηθούν σε σχήμα γάτας ή νυχτερίδας, ενώ φυσικά μπορούμε να συνοδεύσουμε το brunch ή τον απογευματινό μας καφέ με έτοιμα κεράσματα με θέμα το Halloween, που κάνουν την εμφάνισή τους αυτές τις ημέρες.
Οργανώνουμε ένα ατμοσφαιρικό event: Φτιάξαμε τον Pumpkin Spice Latte μας, τα μπισκότα – νυχτερίδες και τα Muffins Φρανκενστάιν – τι μας μένει; Μια έκπληξη που θα δέσει το όλη εμπειρία. Μπορούμε να θυμηθούμε τα παιδικά μα χρόνια, λέγοντας τις αγαπημένες μας τρομακτικές ιστορίες, ή ακόμα, να βάλουμε την αγαπημένη μας ταινία τρόμου να παίζει. Μα… ταινία τρόμου με καφέ και μπισκότα; Ε, το Halloween δεν είναι και για να το παίρνει κανείς στα σοβαρά, αλλά είναι μια ευκαιρία για να περάσουμε καλά, κάνοντας πράγματα με τους φίλους μας.
Φέτος, το Halloween γιορτάζεται μόνο με… καφέ – και φυσικά, με καλή διάθεση και όρεξη να φοβηθούμε!
Μια πρόσφατη μελέτη του Harvard υποδεικνύει πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την απώλεια σωματικού βάρους.
To ρόφημα που άλλοι λατρεύουν και άλλοι... λατρεύουν να μισούν, σε μια caffeinated εκδοχή.
Πως ο στιγμιαίος καφές έγινε ένα από τα κορυφαία trends του TikTok
Στην Ελλάδα, είχαμε πάντα Dalgona!
Όσοι είναι πάνω από 30, έχουν σίγουρα μνήμες από την εποχή που ο κυρίαρχος καφές στην Ελλάδα δεν ήταν άλλος από τον παγωμένο στιγμαίο καφέ, τον γνωστό μας φραπέ. Αν και το επίσημο αφήγημα της Nestle αναφέρει πως ο φραπές γεννήθηκε στο περίπτερο της εταιρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, και μάλιστα, σχεδόν κατά τύχη, η αλήθεια είναι ότι διαφημιστικές καταχωρήσεις που αφορούν τον φραπέ αλλά και εμφανίσεις του σε κινηματογραφικές ταινίες εντοπίζονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Άσχετα με το origin story του, ο φραπές αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της κουλτούρας του καφέ στην Ελλαδα για σχεδόν 40 χρόνια. Ξεκίνησε ως κάτι εισαγόμενο και ευρωπαϊκό, απευθυνόμενο στις κοσμοπολίτικες, ανώτερα εισοδηματικές τάξεις, για να καταλήξει στην πορεία συνώνυμο της λαϊκότητας και τις μαζικότητας, αλλά και της νεολαίας, εκτοπίζοντας τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Είναι ένας καφές εύκολος στην παρασκευή του, φθηνός και χορταστικός, που μπορούσε κανείς να απολαύσει τόσο σε μια έξοδο στην καφετέρια, όσο και στο σπίτι, στο ταξίδι, ή στην εργασία του. Το γεγονός ότι σερβίρεται παγωμένος τον έκανε απόλυτα ταιριαστό με το ελληνικό κλίμα και το ελληνικό καλοκαίρι – και μόνο αυτό, καθώς παρά την εξαιρετική του δημοφιλία στην χώρα μας, ο φραπές παρέμεινε ελληνική… πατέντα, αφού δεν τον συναντούσε κανείς σχεδόν σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.
Όλα αυτά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου η επέλαση του espresso είναι σαρωτική. Αν και η Ιταλική κουλτούρα του καφέ είχε εισαχθεί στη χώρα νωρίτερα, ο espresso, ο cappuccino και τα παγωμένα τους ξαδέλφια δεν θα αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία στο ελληνικό κοινό παρά στην αλλαγή της χιλιετίας. Ο φραπές παραγκωνίζεται, οι νεότερες ηλικίες προτιμούν Freddo, πολλές καφετέριες τον εξοβελίζουν από το μενού τους και ο φραπές αρχίζει να αφορά όλο και λιγότερο κόσμο.
Μάρτιος του 2020: Παγκόσμια πανδημία… Dalgona
Την άνοιξη του 2020, η πανδημία του Covid-19 χτυπά στον πλανήτη, κλείνοντας τον κόσμο στο σπίτι του κι αλλάζοντας δραματικά την καθημερινότητά του. Παράλληλα, ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, έχει αρχίσει να διαδίδεται ταχύτατα, και η νέα κανονικότητα του κορονοϊού το ευνοεί όσο τίποτα: εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο σπάζουν την καραντίνα ανεβάζοντας σύντομα βίντεο κάθε λογής κι επικοινωνώντας με αποκλεισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δημιουργώντας και τα αντίστοιχα trends.
Ένα από τα γαστρονομικά trends της καραντίνας ήρθε από την Νότια Κορέα, μιας από τις πρώτες χώρες που χτυπήθηκαν με τόση σφοδρότητα από τον νέο ιό. Μια παρέα αποκλεισμένων Κορεατών ανακάλυψε την πηχτή κρέμα που δημιουργεί ο στιγμαίος καφές αν χτυπηθεί για πολύ ώρα με κρύο νερό, συσχέτισε την υφή της και το χρώμα της με το παραδοσιακό γλυκό της Κορέας, το Dalgona, κι έτσι γεννήθηκε ο Dalgona Coffee. Εύκολος στην παρασκεύη του, χωρίς να απαιτεί περίεργα υλικά κι εξοπλσμό, φωτογενής, ιδανικός με λίγα λόγια για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού challenge. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πρώτοι μήνες του παγκόσμιου lockdown είχαν άρωμα… καφέ, με όλο τον κόσμο να ανακαλύπτει ξαφνικά τις χάρες και τις δυνατότητες του κρύου στιγμιαίου καφέ.
Το trend που ήρθε για να μείνει
O κορονοϊός πέρασε, τα lockdowns αποτελούν παρελθόν, όμως το TikTok παρέμεινε μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας και τα trends του διαμορφώνουν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας γαστρονομίας. Μια από αυτές τις τάσεις, που δείχνει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα τρία και πλέον χρόνια μετά την εμφάνισή της, αφορά τον στιγμιαίο καφέ και την πλούσια κρέμα του!
Δεκάδες συνταγές που δημοσιεύονται στο TikTok εστιάζουν στη χρήση του στιγμιαίου καφέ με κρύο νερό, δημιουργώντας Dalgona, παγωμένο Dalgona, επιδόρπια με κρέμα καφέ, γλυκίσματα, ακόμα και… ψωμάκια ή ό,τι βάλει ανθρώπινος νους. Για όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον στιγμιαίο καφέ, η διαδικασία φαντάζει σχεδόν μαγική. Όσοι όμως, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, έχουν δοκιμάσει έναν παγωμένο φραπέ, η αντίδραση περιορίζεται μάλλον σε ένα σήκωμα του φρυδιού: η κρέμα του στιγμιαίο καφέ δημιουργεί εντυπωσιακά Social Media Posts, ενίοτε είναι και νόστιμη, αλλά σίγουρα δεν κομίζει κάτι καινούριο στην κουλτούρα καφέ.
Ζούμε πραγματικά σε παράξενες, όσο και ενδιαφέρουσες εποχές: μια παγκόσμια πανδημία κι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατόρθωσαν να κάνουν παγκόσμια μόδα μια ελληνική συνήθεια ταυτισμένη με άλλες δεκαετίες – κι αυτό είναι μόνο η αρχή.
Πώς μια άγνωστη ποικιλία Arabica έγινε σε λίγα χρόνια ο πιο περιζήτητος καφές του κόσμου.
Η ιστορία της Mokasol ξεκινά το 1950 σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας, σε μια εποχή που το να προσφέρεις στο κοινό ένα καλό χαρμάνι espresso απαιτούσε δεξιοτεχνία και εμπειρία, καθώς όλες οι εργασίες γίνονταν χειροκίνητη. Σήμερα, πάνω από πενήντα χρόνια μετά και με την τρίτη γενιά της ίδιας οικογένειας στο τιμόνι της εταιρίας, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και τα πρότυπα τυποποίησης και συσκευασίας είναι αυστηρά και εγγυώνται την ποιότητα του espresso που φτάνει στον φλιτζάνι. Αυτό όμως που δεν άλλαξε, είναι το «χειροποίητο» πνεύμα της Mokasol, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν και παραμένει σημαντικός. Από την διαλογή των πρώτων υλών, μέχρι το καβούρδισμα, το blending και την συσκευασία, πραγματικοί λάτρεις και γνώστες του καφέ με πλούσια εμπειρία αναλαμβάνουν την επίβλεψη κάθε εργασίας.
Αυτό που επίσης δεν έχει αλλάξει, είναι το όραμα και οι αξίες της εταιρίας: η Mokasol συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικά blends, με ξεκάθαρα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πιστά στην παράδοση του Ιταλικού espresso και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από το σπίτι ως τον τομέα της εστίασης.
Από την εταιρική υπευθυνότητα στις σημαντικές βραβεύσεις
Προσαρμοσμένη στις συνθήκες της εποχής και ευθυγραμμισμένη με το παγκόσμιο τοπίο της αγοράς, η Mokasol έχει αποκτήσει μια σειρά πιστοποιήσεων που εγγυώνται όχι μόνο την ποιότητα των προϊόντων της, αλλά και την εταιρική υπευθυνότητα που την διακρίνει. Οι βιολογικοί της καφέδες είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα, ενώ τα χαρακτηριστικά σήματα UTZ Certified και RainForest Alliance Certification εγγυώνται ότι ο καφές έχει παραχθεί με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Τέλος, η πιστοποίηση Treedom Friend δηλώνει πως η Mokasol συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών C02.
Πέρα από αυτό, δεν είναι λίγοι οι καφέδες της Mokasol που φέρουν ένα ακόμα πολυτιμότερο σήμα, αυτό της βράβευσης σε σημαντικούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας. Έτσι, o Mokasol Arabica έχει αποσπάσει χρυσό μετάλλιο γεύσης στον διαγωνισμό International Coffee Tasting το 2019, ενώ ο Mokasol Gran Bar έχει κατακτήσει το ίδιο μετάλλιο στον διαγωνισμό του 2018 αλλά και το Χρυσό Μετάλλιο Εξαιρετικής Γεύσεις στα Mediterranean Taste Awards του Λονδίνου το 2022.
Γνωρίζοντας τα Espresso Blends της Μοkasol
Έχοντας ως αποστολή τη διάθεση στην αγορά ποιοτικών blends που να ακολουθούν τις επιταγές της Ιταλικής παράδοσης, πηγαίνοντας ωστόσο τη γεύση και το άρωμα ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, οι blenders της εταιρίας επιμελούνται μια σειρά από χαρμάνια που καλύπτουν κάθε γούστο, από τον 100% Arabica με την μαύρη συσκευασία, ως τους πιο εμπορικούς Intenso και Gran Bar, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στον κλάδο HoReCa.
H Mokasol δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους βιολογικούς καφέδες, κι έτσι διαθέτει μια μεγάλη γκάμα βιολογικών espresso blends, που κυμαίνονται από 100% Arabica ως 100% Robusta, με κόκκους από χώρες όπως η Ινδία, το Κογκό, το Μεξικό και το Περού.
Eξερευνώντας τους καφέδες του κόσμου με την Mokasol
Πέρα από τα παραδοσιακά της Espresso Blends, και εκμεταλλευόμενοι τις σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο, η Mokasol διατηρεί μια σειρά Singe Origin Καφέδων, που επιτρέπει στους φανατικούς του espresso να εξερευνούν τις ξεχωριστές προελεύσεις του καφέ με τον καλύτερο τρόπο.
Η μονοποικιλιακή σειρά της Mokasol περιλαμβάνει τόσο Arabica όσο και Robusta κόκκους από όλο τον κόσμο, από παραγωγούς εγνωσμένης ποιότητας, με τους οποίους η εταιρεία συνεργάζεται επί σειρά ετών. Η σειρά περιλαμβάνει εκλεκτούς Arabica καφέδες από χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και η Νικαράγουα, αλλά και ποιοτικούς Robusta από την Ινδονησία, το Καμερούν και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων.
Aν σας έχει λείψει ο καλός, αυθεντικός Ιταλικός καφές και η προσήλωση στην ποιότητα είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτη, τότε τα blends της Mokasol θα γίνουν τα νέα αγαπημένα σας χαρμάνια!
Ειδικά εργαλεία που διανέμουν σωστά τον καφέ στο κλείστρο υπόσχονται ακόμα πιο νόστιμο κι αρωματικό καφέ.
Χωρίς αμφιβολία, η καταιγιστική είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας, μέσω δεκάδων εφαρμογών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που διανύουμε. Αν και η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστική βρίσκεται πολύ καιρό στις ζωές μας και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλά χρόνια, η μεγάλη δημοφιλία διαδικτυακών εφαρμογών όπως του Chat GTP και το Midjourney δείχνουν να αλλάζουν το τοπίο και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για τη θέση που θα λάβει το ΑΙ στις ζωές μας, στο άμεσο μέλλον.
Φυσικά, όταν λέμε ότι καμία πτυχή της καθημερινότητας δε πρόκειται να μείνει απρόσβλητη από την τεχνητή νοημοσύνη, το εννοούμε! Έτσι ο καφές, το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από την ΑΙ – εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για καφέ μιλάμε για μια τεράστια βιομηχανία που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η δουλειά των οποίων θα βελτιωθεί (ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, θα απειληθεί) από την τεχνητή νοημοσύνη.
Τρεις τομείς που βρίσκει εφαρμογή η ΑΙ στην Βιομηχανία του Καφέ
Καλλιέργεια του καφέ: Εξειδικευμένες συσκευές όπως το Agri-Pad μπορούν σε δευτερόλεπτα να αναλύσουν και να συγκρίνουν ένα πλήθος πολύπλοκων παραγόντων (PH, σύσταση χώματος, κυκλοφορία αέρα, υψόμετρο, θερμοκρασία κλπ) ώστε να υποδείξουν στους παραγωγούς τα καλύτερα σημεία για την φύτεψη των καφεόδεντρων. Ακόμα, στη Βραζιλία αναπτύσσονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα αναγνωρίζουν έγκαιρα τα παράσιτα, τα έντομα και τους μύκητες που προσβάλλουν της καλλιέργειας, μειώνοντας της ζημιές ως και 45%, και αυτή αναμένεται να είναι μόνο η αρχή.
Καβούρδισμα του καφέ: Η διαδικασία του καβουρδίσματος του καφέ απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς το παραμικρό λάθος στο χρόνο, τη θερμοκρασία ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα μπορεί να αλλάξει εντελώς το προφίλ που επιθυμούμε να δώσουμε στους κόκκους μας. Όπως είναι φυσικό, η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαφώς λιγότερο επιρρεπής σε σφάλματα από τον άνθρωπο, κι έτσι με την απλή εισαγωγή ενός «roasting algorithm» στο μηχάνημα, το καβούρδισμα μπορεί να γίνει με ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πειραματικές εφαρμογές αποφασίζουν οι ίδιες το καβούρδισμα που χρειάζονται οι κόκκοι, βασιζόμενες σε μια πληθώρα δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά την «εκπαίδευση» τους.
Γευστικές Δοκιμές: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φτάσει σε σημείο να… δοκιμάζει καφέ, όμως δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε reports για καφέδες γραμμένα από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα οργανοληπτική συστατικά του καφέ (οξύτητα, γευστικές νότες, αίσθηση γλυκού ή πικρού κλπ) εξαρτώνται από τα χημικά χαρακτηριστικά κάθε κόκκου. Ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «διαβάσει» τα συστατικά αυτά και κατόπιν να τα εκφράσει στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι γευσιγνώστες του καφέ, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Φυσικά, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν πραγματικά έμπειρο γευσιγνώστη σε αυτό το επίπεδο, καθώς η καλλιέργεια της αισθητικής και του γούστου ακόμα δεν εμπίπτουν στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης.
Ποιες είναι οι προκλήσεις από την είσοδο της AI στην βιομηχανία του καφέ;
Όπως είναι φυσικό, η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καφεβιομηχανία δεν έχε μόνο θετικά, αλλά και αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και δίκαια. Αρχικά, όπως και σε ένα ευρύτατο φάσμα της αγοράς εργασίας, αρκετές δουλειές θα αντικατασταθούν. Στην βιομηχανία του καφέ, αυτό μπορεί να αφορά copyrighters, σχεδιαστές και marketeers, τουλάχιστον στην ευρεία εμπορική κλίμακα, καθώς οι artisanal επιχειρήσεις πιθανώς θα συνεχίσουν να βασίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα.
Ακόμα, καθώς ένα κομμάτι της καλλιέργειας του καφέ «τρέχει» από μικροπαραγωγούς και συναιτερισμούς, που βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, εγείρονται ερωτήματα για το αν οι εφαρμογές που θα βελτιώσουν την καλλιέργεια του καφέ θα είναι πραγματικά προσβάσιμες από τους καλλιεργητές αυτής της κλίμακας. Δεδομένου του ανταγωνισμού που υφίστανται από τις καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας και τα μικρά μεροκάματα που ούτως ή άλλως εξασφαλίζουν, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους μικρό – καλλιεργητές να ανταγωνιστούν στην αγορά επί ίσοις όροις, αντί να τους «χαντακώσει».
Όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι ένας «Νέος, Γενναίος Κόσμος» εκεί έξω – αλλά είτε ετοιμάζεται από AI App είτε από barista, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε πάντα τον καφέ μας.
Eight varieties of our favorite coffee, based on the Italian tradition.
H απλή συνταγή που θα αναβαθμίσει κάθε brunch.
Χτίζουμε μια συλλογή Barista Tools που θα μας μετατρέψει σε Latte Art Experts.
An intoxicating and exotic coffee, full of spices
Μια από τις γωνιές του κόσμου στην οποία πρωτοκαλλιεργήθηκε καφές, η Καραϊβική, συνεχίζει να μας δίνει εξαιρετικές σοδειές.
Παλεύοντας την κλιματική αλλαγή με ένα... καφεδάκι.
Η δημιουργικότητα στην υπηρεσία μείωσης του food waste.
Κάθε καλοκαίρι, όλοι αρχίζουμε να ονειρευόμαστε διακοπές, ταξίδια και αποδράσεις. Κάποιοι τυχεροί θα τα καταφέρουν, κάποιοι θα τα αφήσουν για μετά, αλλά όλοι μας αρχίζουμε να καταστρώνουμε πλάνα διαφυγής. Αν έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα και αγαπάτε τον καφέ, το… resort των ονείρων βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο, στην Καραϊβική. Τι θα λέγατε για μια επίσκεψη σε φυτεία καφέ 200 ετών στις παρυφές του τροπικού δάσους, όπου θα πιείτε εξαιρετικό καφέ και θα γνωρίσετε πως λειτουργούσαν αυτές οι φυτείες την εποχή των αποικιοκρατών;
Αν όλα αυτά σας ακούγονται δελεαστικά, υπάρχει η Hacienda Buena Visa στο Πουέρτο Ρίκο – αλλά ας την γνωρίσουμε από την αρχή.
Σύντομη Ιστορία του καφέ στο Πουέρτο Ρίκο
Ο καφές εισήχθη στο Πουέρτο Ρίκο το 1736, από τη γειτονική Μαρτινίκα, και οι πρώτες καλλιέργειες σκόπευαν απλά στην κάλυψη των αναγκών των ντόπιων αποικιοκρατών, όπως μέχρι τα τέλη του αιώνα η παραγωγή είχε ήδη αυξηθεί πολύ. Τον επόμενο αιώνα, το νησί ήταν ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, και ταυτόχρονα ένας από τους ποιοτικότερους. Η προσάρτηση του Πουέρτο Ρίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1898 ήταν η αρχή το τέλους, καθώς η νέοι διοικητές του νησιού επένδυσαν στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή ζάχαρης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξε για αναγέννηση της καλλιέργειας του καφέ, με πολλές παλιές φυτείες να ζουν μια δεύτερη ζωή και τους κόκκους του νησιού να γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά του Specialty καφέ, αλλά κα στον… πάπα, καθώς το Πουέρτο Ρίκο είναι επίσημος προμηθευτής καφέ της Πόλης του Βατικανού.
Hacienda Buena Vista: ένα μνημείο της καφεκαλλιέργειας
Η Hacienda Buena Vista ιδρύθηκε το 1833 από έναν μετανάστη Καταλανικής καταγωγής, του Salvador Vives, που έφτασε στο νησί από την Βενεζουέλα. Εκμεταλλευόμενος τα νερά του γειτονικού ποταμού Canas, το κτήμα παρήγαγε μπανάνες, καλαμπόκι και αβοκάντο, έχοντας και νερόμυλο για την άλεση του καλαμποκιού, αλλά μετά από λίγα χρόνια, ο ιδιοκτήτες στράφηκαν στην καλλιέργεια του καφέ, μέχρι τα μέσα το 190υ αιώνα, οπότε και η παρακμή της καλλιέργειας του καφέ οδήγησε στο τέλος της φυτείας και στο κλείσιμο της.
Το 1984, ο Εθνικός Οργανισμός Συντήρησης στου Πουέρτο Ρίκο αγόρασε την Hacienda Buena Vista και αναστήλωσε πλήρως τόσο τα κτίσματα όσο και τον εξοπλισμό, που βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση. Από τότε, η φυτεία λειτουργεί σαν μουσείο, αφιερωμένο τόσο στην καλλιέργεια του καφέ, όσο και στη βιομηχανική αρχαιολογία και στην ιστορία του αποικιοκρατικού Πουέρτο Ρίκο.
Η Hacienda Buena Vista είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα φυτείας καφέ στο Πουέρτο Ρίκο, έχοντας επιβιώσει τόσο από το χρόνο όσο και από την παρακμή της καλλιέργειας του καφέ που εξαφάνισε πολλά αντίστοιχα κτήματα. Μια περιήγηση στη φυτεία δείχνει την εξέλιξη της καλλιέργειας του καφέ στη χώρα, μέσω της διαμόρφωσης, του εξοπλισμού και της αρχιτεκτονικής.
Επίσκεψη στη Hacienda Buena Vista, το όνειρο κάθε λάτρη του καφέ
H Hacienda Buena Vista προσελκύει πάνω από 40.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και καλύπτει πεισσότερο από 80 εκτάρια, στα οποία περιλαμβάνεται κι ένα κομμάτι τροπικού δάσους. Η εύκολη πρόσβαση, το ιδανικό κλίμα και το μαγευτικό τοπίο, αλλά και οι δραστηριότητες και οι γνώσεις που προσφέρει μια επίσκεψη την έχουν καταστήσει ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Πουέρτο Ρίκο.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τον αυθεντικό εξοπλισμός του 19ου αιώνα να λειτουργεί, να γνωρίσουν τα ζώα της φάρμας, και φυσικά να δοκιμάσουν φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ από τα καφεόδεντρα της Buena Vista, η μυρωδιά του οποίου καλύπτει τον αέρα. Μια οργανωμένη μάλιστα ξενάγηση στο χώρο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία παραγωγής καφέ όπως γινόταν το 19ο αιώνα, από την καλλιέργεια και το μάζεμα των «κερασιών» μέχρι την επεξεργασία, το καβούρδισμα και τη συσκευασία, με αυθεντικό εξοπλισμό και τεχνικές της εποχής.
Αν έχετε βαρεθεί τις παραλίες, τα beach bars και τις ξαπλώστρες και θέλετε κάτι διαφορετικό, πιο… μακρινό και πιο νόστιμο, η Hacienda Buena Vista σας περιμένει!
Ένα χειμωνιάτικο all-time classic αποκτά το θερινό του «ξαδελφάκι».
Η διαφαινόμενη κλιματική κρίση προμυνύει ένα ιδιαίτερα ζοφερό μέλλον για το αγαπημένο μας ρόφημα.
Practical tips for buying our first milk picher!