Sale icons are gone, prices remain low as usual! Complied with FEK 35935/2023.
FREE shipping for purchases over 69 €
PHONE ORDERS 210 88 10 717
0
Pagina 5 from 32
  Previous Next   6 - 20

Five Coffee Recipes from the heart of the Black Africa

07/03/2023
by coffees.gr

The aromas and flavors of Africa in our cup.

Mocha Baked Alaska, an elegant dessert from the past

02/03/2023
by coffees.gr

An elegant and vintage dessert gets a different air with coffee aroma.

Meet the distinctive coffee of Burundi

22/02/2023
by coffees.gr

Fruity and with lively acidity, Burundi coffee deserves a second look.

Five Unique Traditional Coffee Recipes from Indonesia

15/02/2023
by coffees.gr

Exotic and original recipes from the fifth largest coffee producer in the world.

Papayo, an exotic Arabica coffee from Colombia

14/02/2023
by coffees.gr

A rare variety of coffee for strong emotions.

Crispy Chicken Wings With Brown Marinade

10/02/2023
by coffees.gr

Chicken Wings with Smoky Flavor, as if they came from New Orleans!

Tiki Mugs, to add color to our everyday life.

07/02/2023
by coffees.gr

From the South Pacific to our living room, with the most original shapes and colors.

After all, coffee with milk is good for health!

02/02/2023
by coffees.gr

One of the most enduring myths about coffee is busted!

SL28 and SL34, the treasures of Kenya

31/01/2023
by coffees.gr

Two unique Arabica varieties that hide within them everything that makes Kenyan coffee special.

Turmeric Latte, perfect for winter

25/01/2023
by coffees.gr

Exotic spices, milk and espresso in a unique marriage.

5 + 1 Coffee Origins that everyone is looking for right now

19/01/2023
by coffees.gr

From Africa to Latin America and the Pacific, five coffee origins that stand out in 2023.

Nepal: Coffee from the "Roof of the World"

17/01/2023
by coffees.gr

Although recent, coffee cultivation in remote Nepal is full of surprises and challenges.

Easy and quick Jelly Coffee, the ideal dessert

11/01/2023
by coffees.gr

Simple ingredients that can be found in every home, in a dessert perfect for beginners. 

Five Coffee Trends that will concern us in 2023

30/12/2022
by coffees.gr

What does the new year have in store for our favorite drink?

Simple, easy and yet delicious coffee truffles

22/12/2022
by coffees.gr

Why not give the coffee aroma to the simplest homemade sweet there is?

Pacamara, El Salvador's hidden secret

19/12/2022
by coffees.gr

A laboratory hybrid turned out to be one of El Salvador's best quality and tastiest coffees.

Christmas Trunk with Coffee aroma

15/12/2022
by coffees.gr

A different version of the popular European dessert.

Gadgdets που θα απογειώσουν τον espresso σε οικιακή μηχανή

13/12/2022
by coffees.gr

Επτά μαγικά εργαλεία που θα βελτιώσουν θεαματικά το φλιτζάνι σας.

SwissWater: Yγειινός Decaf Καφές με Όλη του τη Γεύση

12/12/2022
by coffees.gr

O decaf καφές είναι ένα συνεχές αίτιο τσακωμού ανάμεσα στους φανατικούς λάτρεις του καφέ. Αρκετοί τον προτιμούν, γιατί δε θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, δεν είναι λίγοι όμως όσοι τον αποφεύγουν εξίσου ή και περισσότερο φανατικά. Στα επιχειρήματα των φανατικών εχθρών του ντεκαφεινέ περιλαμβάνονται συνήθως οι ισχυρισμοί πως ο ντεκαφεινέ έχει αδύναμη γεύση και άρωμα, καθώς και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην αποκαφεϊνοποίηση.

Υπάρχει, άραγε, ντεκάφ καφές που δε χρειάζεται χημικά για την παραγωγή του, αλλά και διατηρεί τη γεύση και το άρωμα του όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτα; Υπάρχει – και παράγεται με την μέθοδο Swiss Water!

 

Τι είναι και πως λειτουργεί η Μέθοδος Swiss Water;

Η μέθοδος Swiss Water χρησιμοποιεί μόνο νερό για την απομάκρυνση της καφεΐνης από τον καφέ και ονομάστηκε έτσι λόγω της ανακάλυψής της στην Ελβετία το 1933, να και χρειάστηκαν περίπου 80 χρόνια για να διαδοθεί και να αρχίσει η εμπορική της εκμετάλλευση.

Αρχικά, κόκκοι πράσινου καφέ μουλιάζουν σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα και έπειτα φιλτράρονται μέσω ενεργού άνθρακα, ο οποίος συγκρατεί τα μόρια της καφεΐνης. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται το εκχύλισμα πράσινου καφέ (GCE), το οποίο περιέχει όλα τα υδατοδιαλυτά στοιχεία του καφέ, εκτός από την καφεΐνη. Κατόπιν, ο καφές που θέλουμε να αποκαφεϊνοποιήσουμε προστίθενται στο GCE, και δημιουργείται μια αντίδραση, μέσω της οποία τα μόρια της καφεΐνης από τους κόκκους του καφέ «μεταναστεύουν» προς το GCE. Καθώς το GCE είναι κορεσμένο με τα υπόλοιπα υδατοδιαλυτά στοιχεία, τα μόνο που ολοκληρώνουν την «μετανάστευση» είναι τα μόρια της καφεΐνης. Το GCE ξαναφιλτράρεται και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, με την αποκαφεϊνοποίηση να διαρκεί συνολικά 8-10 ώρες, μέχρι να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, την αφαίρεση της καφεϊνης σε ποσοστό που αγγίζει το 99.9%.

 

Σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες μεθόδους αποκαφεϊνοποίησης;

Η βασική διαφορά της Swiss Water μεθόδου είναι πως σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, χρησιμοποιεί μόνο νερό και κανένα χημικό στοιχείο, είτε φυσικό είτε συνθετικό. Αν και τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της καφεϊνης είναι δεδομένο ότι δεν είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, είναι δεδομένο ότι η παρουσία τους δε πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένους αριθμούς, η οποίοι μάλιστα ελέγχονται από τους αρμόδιους οργανισμούς ελέγχου. Από αυτή την άποψη, ένας decaf καφές χωρίς καθόλου χημικά είναι σίγουρα προτιμότερος.

Σε ό,τι αφορά τη γεύση, οι κόκκοι περνούν από επεξεργασία, οπότε είναι δεδομένο ότι ο decaffeinated καφές σίγουρα έχει ελαφρά διαφορετική γεύση σε σχέση με τον αρχικό καφέ. Ωστόσο, η swiss water μέθοδος είναι γενικά πιο ήπια και το αποτέλεσμά της είναι οπωσδήποτε πιο γευστικό σε σύγκριση με decaf καφέδες άλλων μεθόδων. Οι περισσότεροι decaf καφέδες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς γεύσης και cupping, είναι καφέδες που έχουν προκύψει με τη swisswater μέθοδο.

Έχει ο Swisswater Decaf Καφές κάποια μειονεκτήματα;

Αρκετοί υποστηρίζουν πως για τη συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα νερού, κάτι όχι ιδιαίτερα ορθό από περιβαλλοντική άποψη, αν και το 80% περίπου του νερού που δαπανάται μπορεί, καθαρό πλέον, να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χρήσεις. Ακόμα, αρκετοί τείνουν να θεωρούν πως ο swisswater decaf είναι «πιο αποκαφεϊνοποιήμενος» σε σχέση με άλλους decaf καφέδες, παρανόηση που πηγάζει από τον χαρακτηρισμό του ως πιο υγιεινού καφέ και η οποία δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τέλος, ένας swiss water καφές είναι συνήθως πιο ακριβός από έναν αντίστοιχο συμβατικό decaf, λόγω της επίπονης διαδικασία και της τεχνογνωσίας που απαιτείται για την παραγωγή του.

 

Δύο SwissWater Decaf Καφέδες από τη συλλογή του Coffees.gr!

Rhodigium Decaffeinato Ad Aqua Swisswater: Ένα χαρμάνι espresso αποτελούμενο από 100% Arabica κόκκους, με ισορροπημένο σώμα και οξύτητα, αλλά χωρίς καφεϊνη. Η αφαίρεση της καφεϊνης γίνεται με χρήση νερού, με την φυσική μέθοδο Swisswater. Στο φλιτζάνι, χαρακτηρίζεται από νότες φουντουκιού, αμυγδάλου και σοκολάτας, με την μακρά επίγευση να αφήνει μια αίσθηση δημητριακών.

Caffè Lab Brasile Decaffeinato Swisswater: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές βιολογικής καλλιέργειας από την Βραζιλία, από την περιοχή Mina Gerais. Η αφαίρεση της καφεϊνης από τος πράσινους κόκκους γίνετια με τη μέθοδο Swisswater,. Το αποτέλεσμα είναι ένας specialty καφές με νότες αμυγδάλου και μαύρης σοκολάτας, απολαυστική επίγευση και δυνατό σώμα, απροσδόκητο για decaf καφέ.

 

Αν αγαπάτε τον καλό espresso, αλλά δεν αντέχετε την καφεϊνη, ίσως βρήκατε την επόμενή σας επιλογή σε decaf καφέδες.

Να επιλέξει κανείς Pressurized ή Non Pressurized Καλάθι Κλείστρου;

09/12/2022
by coffees.gr

Όποιος έχει αποφασίσει να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με τον espresso που πίνει και να αναζητήσει το ιδανικό φλιτζάνι, έχει σίγουρα βρεθεί μπροστά σε ένα διαχρονικό δίλλημα, το οποίο συνοψίζεται στη φράση «pressurized ή non pressurized».

Αν και για τους μη μυημένους αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο… εξωτικά, είναι όροι που αναφέρονται στο καλαθάκι του κλείστρου, δηλαδή στο καλάθι που δέχεται τον αλεσμένο καφέ προκειμένου να εκχυλιστεί. Τα Pressurized και τα Non-Pressurized καλάθια έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, τα δικά τους χαρακτηριστικά, τα δικά τους προτερήματα και ελαττώματα και είναι κατάλληλα για διαφορετικούς λάτρεις του espresso. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα, πριν πάρουμε τις αποφάσεις μας.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Pressurized και Non – Pressurized Καλαθιών Κλείστρου;

Στα Pressurized καλάθια κλείστρου (αναφέρονται μερικές φορές και ως «double wall» καλάθια) η τρυπητή βάση ακολουθείται από ένα δεύτερο «τοίχο» ο οποίος έχει μια μικρή τρύπα, μέσα από την οποία περνά ο εκχυλισμένος καφές. Ο τρόπος κατασκευής του pressurized καλαθιού δημιουργεί περισσότερη πίεση κατά την εκχύλιση και για αυτό τα καλάθια αυτής της κατηγορίας προτιμώνται στις οικιακές μηχανές ευρείας χρήσης και πολύ σπανιότερα στις επαγγελματικές μηχανές που συναντάμε στις επιχειρήσεις εστίασης.

Από την άλλη πλευρά, τα non – pressurized καλάθια κλείστρου είναι η πρώτη και παλαιότερη μορφή των καλαθιών του γκρουπ. Μοιράζονται τον ίδιο σχεδιασμό, με την διαφορά πως ο δεύτερος «τοίχος» απουσιάζει, οπότε δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που να δημιουργεί τεχνητά πίεση κατά την εκχύλιση, με την άλεση του καφέ και το tamping να παίζουν τον πρώτο ρόλο. Τα non pressurized καλάθια χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις επαγγελματικές μηχανές espresso, αλλά και σε όσους έχουν τον espresso σαν hobby και θέλουν να έχουν στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης.

 

Ποια είναι τα οφέλη ενός Pressurized και ποια ενός Non – Pressurized Καλαθιού;

To βασικό όφελος που έχουμε από ένα pressurized καλαθάκι, είναι ότι βελτιώνει σημαντικά τη σταθερότητα στις εκχυλίσεις, καταλήγοντας σε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα ακόμα και αν ο χειριστής της μηχανής δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος. Ακόμα και αν η άλεση δεν είναι ακριβώς όπως πρέπει ή το tamping δεν έχει γίνει σωστά, η πίεση που δημιουργείται ενδέχεται να δώσει ανεκτά αποτελέσματα. Στις οικιακές μηχανές, όπου η ταχύτητα είναι αρκετές φορές το ζητούμενο και οι χειριστές όχι ιδιαίτερα έμπειροι, αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος. Ακόμα, η δημιουργία κρέμας στον espresso είναι σημαντικά ευκολότερη, ακόμα και με τη χρήση ήδη αλεσμένου καφέ, κάτι επίσης σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά, τα non pressurized καλάθια επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης, μέσω της ακρίβειας στην άλεση και στο tamping. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που βρίσκονται ψηλότερα στις προτιμήσεις τόσο των επαγγελματιών baristi, όσο και των ερασιτεχνών που θέλουν να κατανοήσουν τη διαδικασία τις εκχύλισης σε βάθος και να βελτιώσουν ουσιαστικά τον καφέ που πίνουν. H χρήση τους είναι σαφώς δυσκολότερη, αφού απαιτεί συνεχή πειραματισμό και ακρίβεια, ενώ μικρές διαφορές (διαφορετικό χαρμάνι, άλλος βαθμός άλεσης, διαφορετικό tamping) μπορούν να εκτοξεύσουν ή να καταδικάσουν μια εκχύλιση. Ο espresso που βγαίνει από non-pressurized καλάθι τείνει να έχει βαρύτερο σώμα,  ενώ αν η εκχύλιση επιτύχει, η κρέμα είναι κι αυτή επιτυχημένη.

 

Να επιλέξει κανείς Pressurized ή Non Pressurized Καλάθι;

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν υπάρχει τρόπος να απαντήσει κανείς για το ποιο καλάθι είναι «καλύτερο», παρά μόνο αναλογιζόμενος τη χρήση για την οποία το χρειάζεται. Αν κάποιος θέλει να πίνει συνεχώς καλό espresso, γρήγορα κι εύκολα, χωρίς να ασχολείται ιδιαίτερα με τις τεχνικές λεπτομέρειες τις εκχύλισης, είναι καλύτερο να μείνει στο pressurized καλαθάκι που πιθανότατα διαθέτει ήδη το κλείστρο της μηχανής του, καθώς τα αποτελέσματα με ένα non pressurized καλάθι χωρίς την εξάσκηση και την ακρίβεια, πιθανότατα θα είναι απογοητευτικά.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί σε βάθος με τις εκχυλίσεις του, δοκιμάζει συνεχώς νέα χαρμάνια, θέλει να βγάζει από κάθε καφέ που δοκιμάζει το μέγιστο και είναι διατεθειμένος να επενδύσει χρόνο προκειμένου να εμβαθύνει, το non-pressurized καλάθι είναι μονόδρομος, που θα του ανοίξει νέους ορίζοντες στον espresso.

 

O espresso είναι μια απλή, καθημερινή συνήθεια, αλλά μπορεί να γίνει κι ένα συναρπαστικό χόμπυ, σχεδόν μια επιστήμη. Όλα είναι θέμα επιλογών, η απόλαυση όμως ενός καλού καφέ είναι πάντα το ζητούμενο.

 

Pagina 5 from 32
  Previous Next   6 - 20