Sale icons are gone, prices remain low as usual! Complied with FEK 35935/2023.
FREE shipping for purchases over 69 €
PHONE ORDERS 210 88 10 717
0
Pagina 3 from 32
  Previous Next   4 - 18

Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη Coffee Kombucha

03/10/2023
by coffees.gr

To ρόφημα που άλλοι λατρεύουν και άλλοι... λατρεύουν να μισούν, σε μια caffeinated εκδοχή.

Πως ο φραπές έγινε ένα από τα κορυφαία trends του TikTok

22/09/2023
by coffees.gr

Πως ο στιγμιαίος καφές έγινε ένα από τα κορυφαία trends του TikTok

 

Στην Ελλάδα, είχαμε πάντα Dalgona!

Όσοι είναι πάνω από 30, έχουν σίγουρα μνήμες από την εποχή που ο κυρίαρχος καφές στην Ελλάδα δεν ήταν άλλος από τον παγωμένο στιγμαίο καφέ, τον γνωστό μας φραπέ. Αν και το επίσημο αφήγημα της Nestle αναφέρει πως ο φραπές γεννήθηκε στο περίπτερο της εταιρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, και μάλιστα, σχεδόν κατά τύχη, η αλήθεια είναι ότι διαφημιστικές καταχωρήσεις που αφορούν τον φραπέ αλλά και εμφανίσεις του σε κινηματογραφικές ταινίες εντοπίζονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Άσχετα με το origin story του, ο φραπές αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της κουλτούρας του καφέ στην Ελλαδα για σχεδόν 40 χρόνια. Ξεκίνησε ως κάτι εισαγόμενο και ευρωπαϊκό, απευθυνόμενο στις κοσμοπολίτικες, ανώτερα εισοδηματικές τάξεις, για να καταλήξει στην πορεία συνώνυμο της λαϊκότητας και τις μαζικότητας, αλλά και της νεολαίας, εκτοπίζοντας τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Είναι ένας καφές εύκολος στην παρασκευή του, φθηνός και χορταστικός, που μπορούσε κανείς να απολαύσει τόσο σε μια έξοδο στην καφετέρια, όσο και στο σπίτι, στο ταξίδι, ή στην εργασία του. Το γεγονός ότι σερβίρεται παγωμένος τον έκανε απόλυτα ταιριαστό με το ελληνικό κλίμα και το ελληνικό καλοκαίρι – και μόνο αυτό, καθώς παρά την εξαιρετική του δημοφιλία στην χώρα μας, ο φραπές παρέμεινε ελληνική… πατέντα, αφού δεν τον συναντούσε κανείς σχεδόν σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.

Όλα αυτά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου η επέλαση του espresso είναι σαρωτική. Αν και η Ιταλική κουλτούρα του καφέ είχε εισαχθεί στη χώρα νωρίτερα, ο espresso, ο cappuccino και τα παγωμένα τους ξαδέλφια δεν θα αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία στο ελληνικό κοινό παρά στην αλλαγή της χιλιετίας. Ο φραπές παραγκωνίζεται, οι νεότερες ηλικίες προτιμούν Freddo, πολλές καφετέριες τον εξοβελίζουν από το μενού τους και ο φραπές αρχίζει να αφορά όλο και λιγότερο κόσμο.

 

Μάρτιος του 2020: Παγκόσμια πανδημία… Dalgona

Την άνοιξη του 2020, η πανδημία του Covid-19 χτυπά στον πλανήτη, κλείνοντας τον κόσμο στο σπίτι του κι αλλάζοντας δραματικά την καθημερινότητά του. Παράλληλα, ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, έχει αρχίσει να διαδίδεται ταχύτατα, και η νέα κανονικότητα του κορονοϊού το ευνοεί όσο τίποτα: εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο σπάζουν την καραντίνα ανεβάζοντας σύντομα βίντεο κάθε λογής κι επικοινωνώντας με αποκλεισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δημιουργώντας και τα αντίστοιχα trends.

Ένα από τα γαστρονομικά trends της καραντίνας ήρθε από την Νότια Κορέα, μιας από τις πρώτες χώρες που χτυπήθηκαν με τόση σφοδρότητα από τον νέο ιό. Μια παρέα αποκλεισμένων Κορεατών ανακάλυψε την πηχτή κρέμα που δημιουργεί ο στιγμαίος καφές αν χτυπηθεί για πολύ ώρα με κρύο νερό, συσχέτισε την υφή της και το χρώμα της με το παραδοσιακό γλυκό της Κορέας, το Dalgona, κι έτσι γεννήθηκε ο Dalgona Coffee. Εύκολος στην παρασκεύη του, χωρίς να απαιτεί περίεργα υλικά κι εξοπλσμό, φωτογενής, ιδανικός με λίγα λόγια για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού challenge. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πρώτοι μήνες του παγκόσμιου lockdown είχαν άρωμα… καφέ, με όλο τον κόσμο να ανακαλύπτει ξαφνικά τις χάρες και τις δυνατότητες του κρύου στιγμιαίου καφέ.

 

Το trend που ήρθε για να μείνει

O κορονοϊός πέρασε, τα lockdowns αποτελούν παρελθόν, όμως το TikTok παρέμεινε μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας και τα trends του διαμορφώνουν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας γαστρονομίας. Μια από αυτές τις τάσεις, που δείχνει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα τρία και πλέον χρόνια μετά την εμφάνισή της, αφορά τον στιγμιαίο καφέ και την πλούσια κρέμα του!

Δεκάδες συνταγές που δημοσιεύονται στο TikTok εστιάζουν στη χρήση του στιγμιαίου καφέ με κρύο νερό, δημιουργώντας Dalgona, παγωμένο Dalgona, επιδόρπια με κρέμα καφέ, γλυκίσματα, ακόμα και… ψωμάκια ή ό,τι βάλει ανθρώπινος νους. Για όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον στιγμιαίο καφέ, η διαδικασία φαντάζει σχεδόν μαγική. Όσοι όμως, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, έχουν δοκιμάσει έναν παγωμένο φραπέ, η αντίδραση περιορίζεται μάλλον σε ένα σήκωμα του φρυδιού: η κρέμα του στιγμιαίο καφέ δημιουργεί εντυπωσιακά Social Media Posts, ενίοτε είναι και νόστιμη, αλλά σίγουρα δεν κομίζει κάτι καινούριο στην κουλτούρα καφέ.

 

Ζούμε πραγματικά σε παράξενες, όσο και ενδιαφέρουσες εποχές: μια παγκόσμια πανδημία κι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατόρθωσαν να κάνουν παγκόσμια μόδα μια ελληνική συνήθεια ταυτισμένη με άλλες δεκαετίες – κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Gesha, το χρυσάφι του Παναμά

19/09/2023
by coffees.gr

Πώς μια άγνωστη ποικιλία Arabica έγινε σε λίγα χρόνια ο πιο περιζήτητος καφές του κόσμου.

Mokasol: 50 Χρόνια στην υπηρεσία του αυθεντικού Ιταλικού espresso

14/09/2023
by coffees.gr

Η ιστορία της Mokasol ξεκινά το 1950 σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας, σε μια εποχή που το να προσφέρεις στο κοινό ένα καλό χαρμάνι espresso απαιτούσε δεξιοτεχνία και εμπειρία, καθώς όλες οι εργασίες γίνονταν χειροκίνητη. Σήμερα, πάνω από πενήντα χρόνια μετά και με την τρίτη γενιά της ίδιας οικογένειας στο τιμόνι της εταιρίας, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και τα πρότυπα τυποποίησης και συσκευασίας είναι αυστηρά και εγγυώνται την ποιότητα του espresso που φτάνει στον φλιτζάνι. Αυτό όμως που δεν άλλαξε, είναι το «χειροποίητο» πνεύμα της Mokasol, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν και παραμένει σημαντικός. Από την διαλογή των πρώτων υλών, μέχρι το καβούρδισμα, το blending και την συσκευασία, πραγματικοί λάτρεις και γνώστες του καφέ με πλούσια εμπειρία αναλαμβάνουν την επίβλεψη κάθε εργασίας.

Αυτό που επίσης δεν έχει αλλάξει, είναι το όραμα και οι αξίες της εταιρίας: η Mokasol συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικά blends, με ξεκάθαρα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πιστά στην παράδοση του Ιταλικού espresso και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από το σπίτι ως τον τομέα της εστίασης.

 

Από την εταιρική υπευθυνότητα στις σημαντικές βραβεύσεις

Προσαρμοσμένη στις συνθήκες της εποχής και ευθυγραμμισμένη με το παγκόσμιο τοπίο της αγοράς, η Mokasol έχει αποκτήσει μια σειρά πιστοποιήσεων που εγγυώνται όχι μόνο την ποιότητα των προϊόντων της, αλλά και την εταιρική υπευθυνότητα που την διακρίνει. Οι βιολογικοί της καφέδες είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα, ενώ τα χαρακτηριστικά σήματα UTZ Certified και RainForest Alliance Certification εγγυώνται ότι ο καφές έχει παραχθεί με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Τέλος, η πιστοποίηση Treedom Friend δηλώνει πως η Mokasol συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών C02.

Πέρα από αυτό, δεν είναι λίγοι οι καφέδες της Mokasol που φέρουν ένα ακόμα πολυτιμότερο σήμα, αυτό της βράβευσης σε σημαντικούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας. Έτσι, o Mokasol Arabica έχει αποσπάσει χρυσό μετάλλιο γεύσης στον διαγωνισμό International Coffee Tasting το 2019, ενώ ο Mokasol Gran Bar έχει κατακτήσει το ίδιο μετάλλιο στον διαγωνισμό του 2018 αλλά και το Χρυσό Μετάλλιο Εξαιρετικής Γεύσεις στα Mediterranean Taste Awards του Λονδίνου το 2022.

 

Γνωρίζοντας τα Espresso Blends της Μοkasol

Έχοντας ως αποστολή τη διάθεση στην αγορά ποιοτικών blends που να ακολουθούν τις επιταγές της Ιταλικής παράδοσης, πηγαίνοντας ωστόσο τη γεύση και το άρωμα ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, οι blenders της εταιρίας επιμελούνται μια σειρά από χαρμάνια που καλύπτουν κάθε γούστο, από τον 100% Arabica με την μαύρη συσκευασία, ως τους πιο εμπορικούς Intenso και Gran Bar, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στον κλάδο HoReCa.   

H Mokasol δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους βιολογικούς καφέδες, κι έτσι διαθέτει μια μεγάλη γκάμα βιολογικών espresso blends, που κυμαίνονται από 100% Arabica ως 100% Robusta, με κόκκους από χώρες όπως η Ινδία, το Κογκό, το Μεξικό και το Περού.

 

Eξερευνώντας τους καφέδες του κόσμου με την Mokasol

Πέρα από τα παραδοσιακά της Espresso Blends, και εκμεταλλευόμενοι τις σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο, η Mokasol διατηρεί μια σειρά Singe Origin Καφέδων, που επιτρέπει στους φανατικούς του espresso να εξερευνούν τις ξεχωριστές προελεύσεις του καφέ με τον καλύτερο τρόπο.

Η μονοποικιλιακή σειρά της Mokasol περιλαμβάνει τόσο Arabica όσο και Robusta κόκκους από όλο τον κόσμο, από παραγωγούς εγνωσμένης ποιότητας, με τους οποίους η εταιρεία συνεργάζεται επί σειρά ετών. Η σειρά περιλαμβάνει εκλεκτούς Arabica καφέδες από χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και η Νικαράγουα, αλλά και ποιοτικούς Robusta από την Ινδονησία, το Καμερούν και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων.

 

Aν σας έχει λείψει ο καλός, αυθεντικός Ιταλικός καφές και η προσήλωση στην ποιότητα είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτη, τότε τα blends της Mokasol θα γίνουν τα νέα αγαπημένα σας χαρμάνια!

Πόσο απαραίτητη είναι η ισοκατανομή στον espresso;

12/09/2023
by coffees.gr

Ειδικά εργαλεία που διανέμουν σωστά τον καφέ στο κλείστρο υπόσχονται ακόμα πιο νόστιμο κι αρωματικό καφέ.

Πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη την βιομηχανία του καφέ;

05/09/2023
by coffees.gr

Χωρίς αμφιβολία, η καταιγιστική είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας, μέσω δεκάδων εφαρμογών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που διανύουμε. Αν και η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστική βρίσκεται πολύ καιρό στις ζωές μας και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλά χρόνια, η μεγάλη δημοφιλία διαδικτυακών εφαρμογών όπως του Chat GTP και το Midjourney δείχνουν να αλλάζουν το τοπίο και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για τη θέση που θα λάβει το ΑΙ στις ζωές μας, στο άμεσο μέλλον.

Φυσικά, όταν λέμε ότι καμία πτυχή της καθημερινότητας δε πρόκειται να μείνει απρόσβλητη από την τεχνητή νοημοσύνη, το εννοούμε! Έτσι ο καφές, το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από την ΑΙ – εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για καφέ μιλάμε για μια τεράστια βιομηχανία που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η δουλειά των οποίων θα βελτιωθεί (ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, θα απειληθεί) από την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Τρεις τομείς που βρίσκει εφαρμογή η ΑΙ στην Βιομηχανία του Καφέ

 

Καλλιέργεια του καφέ: Εξειδικευμένες συσκευές όπως το Agri-Pad μπορούν σε δευτερόλεπτα να αναλύσουν και να συγκρίνουν ένα πλήθος πολύπλοκων παραγόντων (PH, σύσταση χώματος, κυκλοφορία αέρα, υψόμετρο, θερμοκρασία κλπ) ώστε να υποδείξουν στους παραγωγούς τα καλύτερα σημεία για την φύτεψη των καφεόδεντρων. Ακόμα, στη Βραζιλία αναπτύσσονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα αναγνωρίζουν έγκαιρα τα παράσιτα, τα έντομα και τους μύκητες που προσβάλλουν της καλλιέργειας, μειώνοντας της ζημιές ως και 45%, και αυτή αναμένεται να είναι μόνο η αρχή.

Καβούρδισμα του καφέ: Η διαδικασία του καβουρδίσματος του καφέ απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς το παραμικρό λάθος στο χρόνο, τη θερμοκρασία ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα μπορεί να αλλάξει εντελώς το προφίλ που επιθυμούμε να δώσουμε στους κόκκους μας. Όπως είναι φυσικό, η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαφώς λιγότερο επιρρεπής σε σφάλματα από τον άνθρωπο, κι έτσι με την απλή εισαγωγή ενός «roasting algorithm» στο μηχάνημα, το καβούρδισμα μπορεί να γίνει με ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πειραματικές εφαρμογές αποφασίζουν οι ίδιες το καβούρδισμα που χρειάζονται οι κόκκοι, βασιζόμενες σε μια πληθώρα δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά την «εκπαίδευση» τους.

Γευστικές Δοκιμές: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φτάσει σε σημείο να… δοκιμάζει καφέ, όμως δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε reports για καφέδες γραμμένα από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα οργανοληπτική συστατικά του καφέ (οξύτητα, γευστικές νότες, αίσθηση γλυκού ή πικρού κλπ) εξαρτώνται από τα χημικά χαρακτηριστικά κάθε κόκκου. Ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «διαβάσει» τα συστατικά αυτά και κατόπιν να τα εκφράσει στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι γευσιγνώστες του καφέ, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Φυσικά, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν πραγματικά έμπειρο γευσιγνώστη σε αυτό το επίπεδο, καθώς η καλλιέργεια της αισθητικής και του γούστου ακόμα δεν εμπίπτουν στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις από την είσοδο της AI στην βιομηχανία του καφέ;

Όπως είναι φυσικό, η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καφεβιομηχανία δεν έχε μόνο θετικά, αλλά και αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και δίκαια. Αρχικά, όπως και σε ένα ευρύτατο φάσμα της αγοράς εργασίας, αρκετές δουλειές θα αντικατασταθούν. Στην βιομηχανία του καφέ, αυτό μπορεί να αφορά copyrighters, σχεδιαστές και marketeers, τουλάχιστον στην ευρεία εμπορική κλίμακα, καθώς οι artisanal επιχειρήσεις πιθανώς θα συνεχίσουν να βασίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ακόμα, καθώς ένα κομμάτι της καλλιέργειας του καφέ «τρέχει» από μικροπαραγωγούς και συναιτερισμούς, που βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, εγείρονται ερωτήματα για το αν οι εφαρμογές που θα βελτιώσουν την καλλιέργεια του καφέ θα είναι πραγματικά προσβάσιμες από τους καλλιεργητές αυτής της κλίμακας. Δεδομένου του ανταγωνισμού που υφίστανται από τις καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας και τα μικρά μεροκάματα που ούτως ή άλλως εξασφαλίζουν, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους μικρό – καλλιεργητές να ανταγωνιστούν στην αγορά επί ίσοις όροις, αντί να τους «χαντακώσει».

 

Όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι ένας «Νέος, Γενναίος Κόσμος» εκεί έξω – αλλά είτε ετοιμάζεται από AI App είτε από barista, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε πάντα τον καφέ μας.

How many different espressos can you think of?

30/08/2023
by coffees.gr

Eight varieties of our favorite coffee, based on the Italian tradition. 

Σπιτική & Εύκολη Μαρμελάδα Καφέ, για τα καλύτερα πρωινά

24/08/2023
by coffees.gr

H απλή συνταγή που θα αναβαθμίσει κάθε brunch.

Latte Art: Τι εργαλεία χρειαζόμαστε;

22/08/2023
by coffees.gr

Χτίζουμε μια συλλογή Barista Tools που θα μας μετατρέψει σε Latte Art Experts.

Οι Πέντε Κανόνες του Καφέ στις Διακοπές

08/08/2023
by coffees.gr

O ελληνικός Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών, των εκδρομών, των αποδράσεων και της μετακίνησης από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια. Ένας μήνας χαλάρωσης, που παρά τη μαζικότητα των μετακινήσεων, είναι όντως μια μαγική νησίδα μέσα στη χρονιά, που κουβαλά τη δική της μυθολογία και χτίζει αναμνήσεις, από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι την ενήλικη ζωή. Και ο καφές; Πως συνδέεται με όλα αυτά ο καφές;

Ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, λατρεία και χόμπι για αρκετούς ανθρώπους και μια αγαπημένη συνήθεια για πολλούς άλλους. Φυσικά, αυτή την καθημερινότητα δεν την αποχωριζόμαστε στις διακοπές μας, απλά την προσαρμόζουμε στις κατάλληλες συνθήκες. Για αυτό, φτιάξαμε έναν «μικρό οδηγό» με πέντε συμβουλές για το ζήτημα «καφές και διακοπές», για να είναι οι καφέδες μας γλυκόπιοτοι και οι εκδρομές μας ακόμα πιο γλυκές!

 

Οι Πέντε Κανόνες του Καφέ στις Διακοπές

Προσαρμοζόμαστε Εύκολα: Οι διακοπές είναι συνώνυμες με την ανεμελιά, την ξεκούραση και – συνήθως – με την απόδραση σε μέρη μακριά από τις ανέσεις της πόλης. Αυτό συνάγεται κι ένα μικρό «ξεβόλεμα» σε κάποιες συνήθειες μας. Αν τα γούστα μας στον καφέ είναι συγκεκριμένα κι εκλεπτυσμένα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως σε ένα μικρό ορεινό χωριό ή σε ένα νησί της άγονης γραμμής, ίσως να μη βρούμε τέλεια εκχυλισμένο μονοποικιλιακό espresso – αν και με την επέλαση του τουρισμού, όλα να τα περιμένει κανείς. Ένας ελληνικός όμως κάτω από τον πλάτανο του χωριού ή ακόμα κι ένας παγωμένος φραπές μετά τα καλαμαράκια της ταβέρνας, είναι τόσο απολαυστικά στις διακοπές όσο και η ακριβότερη ποικιλία Panama Gesha.

Οργανωνόμαστε έγκαιρα: Αν είμαστε από τους τυχερούς που έχουν εξοχικό (ή που θα φιλοξενηθούν σε εξοχικό), δε χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις στον καλοκαιρινό μας καφέ. Με μια φτηνή και προσιτή μηχανή καφέ (μα μηχανή που δέχεται κάψουλες ή μια χειροκίνητη μηχανή τύπου Pour Over ή Dripper) μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε ώρα και στιγμή τον καφέ που μας αξίζει και, γιατί όχι, να μυήσουμε και τους φίλους μας σε αυτόν! Κάνουμε τα ψώνια μας σε καφέ κι αξεσουάρ, αφήνουμε λίγο χώρο στη βαλίτσα και γινόμαστε για λίγο ο barista της παρέας, αυτός που αναλαμβάνει το «ξύπνημα» της ανά πάσα στιγμή!

Περιορίζουμε τα Πλαστικά Μιας Χρήσης: Στην περίπτωση που ετοιμάζουμε μόνοι μας τον καφέ μας, οι διακοπές είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να περιορίσουμε, όσο μπορούμε, τα πλαστικά μιας χρήσης. Ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι – θερμός όχι μόνο θα μειώσει τα απορρίμματα μας, αλλά θα διατηρήσει και τον καφέ μας παγωμένο (ή ζεστό – γούστα είναι αυτά!) για περισσότερο χρονικό διάστημα. Είναι καιρός να εντάξουμε τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια στον εξοπλισμό των διακοπών μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, ώστε να χαιρόμαστε την παραλία, το δάσος ή το βουνό για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα.

Δεν Πετάμε τα Σκουπίδια Μας Όπου Να’ Ναι: Μερικές φορές, ο «καφές απέξω» είναι αναπόφευκτος στις διακοπές, και μαζί του κι ένα μικρό βουναλάκι απορριμμάτων: πλαστικό ή χάρτινο ποτήρι, καλαμάκι, σελοφάν, σακούλα… Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο «Καλός ο Γλάρος» παραμένει πάντα επίκαιρος. Δεν πετάμε τα απορρίμματα μας  στην παραλία, στο βουνό, στο έδαφος για κανένα λόγο, δεν «ξεχνάμε» να τα πάρουμε μαζί μας, δεν κάνουμε art installations με τα ποτήρια του freddo σε παγκάκια και τειχάκια. Τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί σε μια σακούλα και τα πετάμε στον πλησιέστερο κάδο, ενώ φροντίζουμε, αν είναι δυνατόν, αν ανακυκλώσουμε ό,τι ανακυκλώνεται.

Καταναλώνουμε… υπεύθυνα: Στις διακοπές εννοείται ότι το ρίχνουμε λίγο έξω, χωρίς τύψεις: παγωτά, τηγανιτές πατάτες, γλυκό στο τοπικό καφενείο… ας κρατήσουμε τις θερμίδες του καφέ μας χαμηλές! Αποφεύγουμε τη συνεχή κατανάλωση καφέδων με σαντιγί και σιρόπια, καθώς είναι θερμιδικές βόμβες, με υλικά αμφίβολης, τις περισσότερες φορές, ποιότητας. Είναι προτιμότερο να απολαύσουμε ένα παγωτό ή ένα γλυκό, παρά έναν παγωμένο καφέ που ξεχειλίζει σιρόπι καραμέλα κι έτοιμη σαντιγί. Ακόμα, το ακατάστατο ωράριο των διακοπών είναι πιθανό να μας κάνει να αυξήσουμε την κατανάλωση καφέ γενικά, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί πρόβλημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Αν όμως παρατηρήσουμε ευερεθιστότητα, αυπνίες ή στομαχικές ενοχλήσεις, καλό είναι να κάνουμε μια παύση και να συνεχίσουμε τα καφεδάκια μας την επόμενη ημέρα.

 

Οι διακοπές είναι οι μέρες που αφήνουμε πίσω μας τους κανόνες – όμως, αυτές τις πέντε συμβουλές, μπορούμε να τις ακολουθήσoυμε, για τις πιο γλυκόπιοτες αποδράσεις!

 

 

Καφές & Καύσωνας: Μικρός Οδηγός επιβίωσης.

21/07/2023
by coffees.gr

Χωρίς αμφιβολία, το νούμερο ένα θέμα συζήτησης αυτές τις ημέρες είναι ο παρατεταμένος καύσωνας, που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Ο θερμότερος Ιούλιος των τελευταίων ετών μας επιφύλαξε πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες, που ειδικά στα αστικά κέντρα δημιουργούν συνθήκες πραγματικής δυσφορίας. Σε μια τέτοια συνθήκη, όσο πρόσκαιρη κι αν είναι, είναι δεδομένο ότι πολλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας αλλάζουν. Τι συμβαίνει όμως με το αγαπημένο μας ρόφημα, τον καφέ, σε συνθήκες ακραίας ζέστης;

Ο καφές μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες των ημερών, αλλά και να μας δημιουργήσει προβλήματα αν τον χρησιμοποιήσουμε λάθος. Ετοιμάσαμε έναν μικρό «οδηγό επιβίωσης καύσωνα» για καφελάτρες, που δεν θέλουν να αποχωριστούν το αγαπημένο τους ρόφημα ούτε στο κοκκίνισμα του υδράργυρου.

 

5+1 Καφε – Συμβουλές για τον Καύσωνα

  • O καφές ΔΕΝ προκαλεί αφυδάτωση: Αυτός ο μύθος έχει αποδειχθεί ένας από τους πλέον ανθεκτικούς ανάμεσα σε όσους σχετίζονται με τον καφέ. O κόκκος αλήθειας που περιέχει αυτός ο ισχυρισμός σχετίζεται με την διουρητική δράση της καφεΐνης, όμως οι ειδικοί συμφωνούν πως η απώλεια υγρών μετά την κατανάλωση καφέ κινείται στα όρια του φυσιολογικού. Αν η κατανάλωση κατά τις μέρες του καύσωνα μείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, συνδυαστεί με αρκετό νερό και αποφευχθεί η ταυτόχρονη κατανάλωση άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων (όπως το παγωμένο τσάι ή τα αναψυκτικά με cola) τότε δεν υπάρχει πραγματικά κανένας κίνδυνος.
  • Ο ζεστός καφές μπορεί να μας δροσίσει περισσότερο από τον κρύο: Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ένας ζεστός καφές μπορεί να κάνει τη ζέστη πιο ανεκτή, χάρη σε ένα μηχανισμό του ανθρώπινου σώματος που ονομάζεται αλλοδυνία, σύμφωνα με το οποίο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος γίνεται ανεκτότερη, λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας του ροφήματος. Η ιδρωτοποιός δράση του ζεστού καφέ (όπως και του πικάντικου φαγητού) επίσης μπορεί να μας δροσίσει. Δεν είναι τυχαίο που στα ζεστά καλοκαίρια της Ιταλίας ή των αραβικών χωρών δεν υπάρχει κρύος καφές ούτε για δείγμα!
  • Προσέχουμε τη ζάχαρη και τη σαντιγί: Αρκετοί από τους κρύους, δροσιστικούς καφέδες του καλοκαιριού είναι θερμιδικές βόμβες γεμάτες ζάχαρη, σιρόπια και σαντιγί. Είναι σοφό να αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωση τέτοιου είδους ροφημάτων, όμως ειδικά τις μέρες του καύσωνα οι περιττές θερμίδες και τα βαριά ροφήματα είναι καλό να αποφεύγονται.
  • Δεν το παρακάνουμε: Τόσο ο ίδιος ο καύσωνας, όσο και τα παρελκόμενα του (τυχόν δραστηριότητες που πρέπει να ακυρώσουμε, κοπιαστικές εργασίες που γίνονται ακόμα πιο κοπιαστικές, η ροή της πληροφορίας στα κοινωνικά δίκτυα) δημιουργούν έντονα επίπεδα άγχους. Παρόλο που ο καφές δεν ευθύνεται για το άγχος, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει ευερεθιστότητα, η οποία σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, να πυροδοτήσει αγχώδεις κρίσεις, το οποίο είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε τις μέρες του καύσωνα.
  • Συνδυάζουμε τον καφέ με άλλα υγρά: Ο καφές δεν αφυδατώνει, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα σοφό εκ μέρους μας να περιοριστούμε αποκλειστικά σε αυτόν. Πίνουμε άφθονο νερό, πολλούς χυμούς φρούτων (φυσικούς, χωρίς ζάχαρη), ώστε να αφήσουμε χώρο στον οργανισμό μας για το αναζωογονητικό μας καφεδάκι – κρύο ή ζεστό, ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Προσαρμόζουμε τις συνήθειες μας: Ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα με πολλές προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Έτσι, για όσο διαρκεί ο καύσωνας, είναι καλό να προσαρμόσουμε κάποιες από τις συνήθειες μας. Αποφεύγουμε το delivery της ώρες της μεγάλης θερμικής καταπόνησης, και κανονίζουμε τις εξόδους μας για καφέ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν και ο καλοκαιρινός καφέ είναι συνυφασμένος με τα «τραπεζάκια έξω», οι κλιματιζόμενοι χώροι ίσως είναι καλή ιδέα για μερικές πραγματικά ζεστές ημέρες.

 

Για τις καυτές ημέρες που περνάμε, δεν χρειάζεται πανικός: ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών, προστατευόμαστε όσο μπορούμε από τον ήλιο και τη ζέστη και κάνουμε λίγη υπομονή – με τον αγαπημένο μας καφέ στο χέρι, φυσικά.

Εξερευνώντας τον καφέ του Αγίου Δομίνικου

17/07/2023
by coffees.gr

Μια από τις γωνιές του κόσμου στην οποία πρωτοκαλλιεργήθηκε καφές, η Καραϊβική, συνεχίζει να μας δίνει εξαιρετικές σοδειές.

Τέσσερις ενναλακτικές μέθοδοι αξιοποίησης του χρησιμοποιημένου καφέ

12/07/2023
by coffees.gr

Παλεύοντας την κλιματική αλλαγή με ένα... καφεδάκι.

Πέντε Τρόποι να αξιοποιήσουμε τον καφέ που έχει περισσέψει

11/07/2023
by coffees.gr

Η δημιουργικότητα στην υπηρεσία μείωσης του food waste.

Ενα διαφορετικό μουσείο για τον καφέ στο Πουέρτο Ρίκο

07/07/2023
by coffees.gr

Κάθε καλοκαίρι, όλοι αρχίζουμε να ονειρευόμαστε διακοπές, ταξίδια και αποδράσεις. Κάποιοι τυχεροί θα τα καταφέρουν, κάποιοι θα τα αφήσουν για μετά, αλλά όλοι μας αρχίζουμε να καταστρώνουμε πλάνα διαφυγής. Αν έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα και αγαπάτε τον καφέ, το… resort των ονείρων βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο, στην Καραϊβική. Τι θα λέγατε για μια επίσκεψη σε φυτεία καφέ 200 ετών στις παρυφές του τροπικού δάσους, όπου θα πιείτε εξαιρετικό καφέ και θα γνωρίσετε πως λειτουργούσαν αυτές οι φυτείες την εποχή των αποικιοκρατών;

Αν όλα αυτά σας ακούγονται δελεαστικά, υπάρχει η Hacienda Buena Visa στο Πουέρτο Ρίκο – αλλά ας την γνωρίσουμε από την αρχή.

 

Σύντομη Ιστορία του καφέ στο Πουέρτο Ρίκο

Ο καφές εισήχθη στο Πουέρτο Ρίκο το 1736, από τη γειτονική Μαρτινίκα, και οι πρώτες καλλιέργειες σκόπευαν απλά στην κάλυψη των αναγκών των ντόπιων αποικιοκρατών, όπως μέχρι τα τέλη του αιώνα η παραγωγή είχε ήδη αυξηθεί πολύ. Τον επόμενο αιώνα, το νησί ήταν ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, και ταυτόχρονα ένας από τους ποιοτικότερους. Η προσάρτηση του Πουέρτο Ρίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1898 ήταν η αρχή το τέλους, καθώς η νέοι διοικητές του νησιού επένδυσαν στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή ζάχαρης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξε για αναγέννηση της καλλιέργειας του καφέ, με πολλές παλιές φυτείες να ζουν μια δεύτερη ζωή και τους κόκκους του νησιού να γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά του Specialty καφέ, αλλά κα στον… πάπα, καθώς το Πουέρτο Ρίκο είναι επίσημος προμηθευτής καφέ της Πόλης του Βατικανού.

Hacienda Buena Vista: ένα μνημείο της καφεκαλλιέργειας

Η Hacienda Buena Vista ιδρύθηκε το 1833 από έναν μετανάστη Καταλανικής καταγωγής, του Salvador Vives, που έφτασε στο νησί από την Βενεζουέλα. Εκμεταλλευόμενος τα νερά του γειτονικού ποταμού Canas, το κτήμα παρήγαγε μπανάνες, καλαμπόκι και αβοκάντο, έχοντας και νερόμυλο για την άλεση του καλαμποκιού, αλλά μετά από λίγα χρόνια, ο ιδιοκτήτες στράφηκαν στην καλλιέργεια του καφέ, μέχρι τα μέσα το 190υ αιώνα, οπότε και η παρακμή της καλλιέργειας του καφέ οδήγησε στο τέλος της φυτείας και στο κλείσιμο της.

Το 1984, ο Εθνικός Οργανισμός Συντήρησης στου Πουέρτο Ρίκο αγόρασε την Hacienda Buena Vista και αναστήλωσε πλήρως τόσο τα κτίσματα όσο και τον εξοπλισμό, που βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση. Από τότε, η φυτεία λειτουργεί σαν μουσείο, αφιερωμένο τόσο στην καλλιέργεια του καφέ, όσο και στη βιομηχανική αρχαιολογία και στην ιστορία του αποικιοκρατικού Πουέρτο Ρίκο.

Η Hacienda Buena Vista είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα φυτείας καφέ στο Πουέρτο Ρίκο, έχοντας επιβιώσει τόσο από το χρόνο όσο και από την παρακμή της καλλιέργειας του καφέ που εξαφάνισε πολλά αντίστοιχα κτήματα. Μια περιήγηση στη φυτεία δείχνει την εξέλιξη της καλλιέργειας του καφέ στη χώρα, μέσω της διαμόρφωσης, του εξοπλισμού και της αρχιτεκτονικής.

Επίσκεψη στη Hacienda Buena Vista, το όνειρο κάθε λάτρη του καφέ

H Hacienda Buena Vista προσελκύει πάνω από 40.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και καλύπτει πεισσότερο από 80 εκτάρια, στα οποία περιλαμβάνεται κι ένα κομμάτι τροπικού δάσους. Η εύκολη πρόσβαση, το ιδανικό κλίμα και το μαγευτικό τοπίο, αλλά και οι δραστηριότητες και οι γνώσεις που προσφέρει μια επίσκεψη την έχουν καταστήσει ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Πουέρτο Ρίκο.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τον αυθεντικό εξοπλισμός του 19ου αιώνα να λειτουργεί, να γνωρίσουν τα ζώα της φάρμας, και φυσικά να δοκιμάσουν φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ από τα καφεόδεντρα της Buena Vista, η μυρωδιά του οποίου καλύπτει τον αέρα. Μια οργανωμένη μάλιστα ξενάγηση στο χώρο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία παραγωγής καφέ όπως γινόταν το 19ο αιώνα, από την καλλιέργεια και το μάζεμα των «κερασιών» μέχρι την επεξεργασία, το καβούρδισμα και τη συσκευασία, με αυθεντικό εξοπλισμό και τεχνικές της εποχής.

 

Αν έχετε βαρεθεί τις παραλίες, τα beach bars και τις ξαπλώστρες και θέλετε κάτι διαφορετικό, πιο… μακρινό και πιο νόστιμο, η Hacienda Buena Vista σας περιμένει!

 

 

 

Ποια χαρμάνια espresso είναι κατάλληλα για Freddo;

05/07/2023
by coffees.gr

Eίναι σίγουρα ο δημοφιλέστερος κρύος καφές στην Ελλάδα, η συνήθεια που θυμόμαστε αμέσως μόλις ο καιρός γλυκάνει: ο λόγος φυσικά για τον Freddo Espresso, αλλά και τον ξάδερφό του, τον Freddo Cappuccino. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για τον «εθνικό» μας καφέ, που γνωρίζει απίστευτη δημοφιλία, τόσο στην εστίαση όσο και στην κατοίκον κατανάλωση, κατά τους ανοιξιάτικους και τους θερινούς μήνες.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις όσων αγαπούν τον καφέ, είναι «Ποιος καφές είναι κατάλληλος για Freddo»; Φυσικά, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς το θέμα του προσωπικού γούστου είναι ιδιαίτερα σημαντικό – ωστόσο, καταρτίσαμε έναν «οδικό χάρτη» χωρίζοντας τα blends σε «δυνατά» και σε «φρουτώδη» και καλύπτοντας σχεδόν όλα τα γούστα, τόσο για όσους αγαπούν τον Freddo τους με δυνατό σώμα και γεύση που διατηρείται αναλλοίωτη, όσο και όσους δεν αποχωρίζονται τα μεθυστικά αρώματα του Arabica ούτε το καλοκαίρι.

Ποια χαρμάνια espresso είναι κατάλληλα για Freddo;

Τα «δυνατά», για Freddo Espresso που δεν χάνει το σώμα του

Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του Freddo Espresso, είναι η αίσθηση του «νερουλιάσματος», καθώς ο πάγος λιώνει και αραιώνει τον καφέ μας. Καθώς ο καφές πίνεται κατά βάση ζεστός, δεν είναι πάντα εύκολο να ανακαλύψουμε καφέδες που να κρατούν το σώμα, τη γεύση και το άρωμά τους στις κρύες παρασκευές. Δεν είναι λίγοι οι λάτρες του καφέ που προτιμούν χαρμάνια με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε Robusta για τον Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino του, καθώς ο Robusta προσφέρει ένταση και σώμα στο χαρμάνι, κρατώντας τη γεύση και την αίσθηση του καφέ αναλλοίωτη.  Ακόμα και όσοι δε συμπαθούν ιδιαίτερα το «κακό παιδί» του καφέ, τον Robusta, θα αλλάξουν γνώμη δοκιμάζοντας έναν λαχταριστό freddo από ένα χαρμάνι με περιεκτικότητα 30-40% σε Robusta.

Cosmai Prestige: Χαρμάνι espresso που αποτελείται από 70% Arabica και 30% Robusta από την Βραζιλία, την Τανζανία, την Γουατεμάλα και την Ινδία. Αρωματικό και ισορροπημένο, χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση κι έντονο άρωμα, ενώ δεν χάνει τον χαρακτήρα του στις κρύες παρασκευές.

Haubrandt Trieste: Χαρμάνι espresso με αναλογία Arabica Robusta 70/30, με έντονες νότες γλυκόριζας, κακάου και φρυγανισμένου ψωμιού, με την εγγύηση της Haubrandt και την μοναδική γεύση του αυθεντικού Ιταλικού espresso, προσφέρει ανεπανάληπτους κρύους καφέδες για το καλοκαίρι.

Amigos Qualita Blu: Συνεχίζουμε την περιήγηση στην Τεργέστη, με το «μπλε» χαρμάνι της Amigos. Με αναλογία 60% Arabica και 40% Robusta και επιλεγμένους κόκκους καφέ από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το «μπλε» χαρμάνι χαρακτηρίζεται από νότες μελιού και κακάου, έχει πυκνή αίσθηση στο στόμα και είναι εξίσου απολαυστικό σαν Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino, πέρα από την κλασική, ζεστή εκδοχή.

 

Τα «φρουτώδη – ανθικά», για όσους δεν αποχωρίζονται τον Arabica ούτε στους παγωμένους καφέδες τους

Αντίθετα με όσους απολαμβάνουν την ένταση του Robusta στην παγωμένη εκδοχή του espresso, υπάρχουν φυσικά και οι «αμετανόητοι»: οι ακραιφνείς λάτρεις του Arabica που επιμένουν να απολαμβάνουν τα ιδιαίτερα, πολύπλοκα αρώματά του και σε έναν Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino. Στον καφέ δεν υπάρχει «σωστό και λάθος», καθώς σημασία έχει να απολαμβάνουμε καφέδες που ταιριάζουν στο δικό μας , προσωπικό γευστικό αισθητήριο. Ένα χαρμάνι αρωματικού Arabica μπορεί φυσικά, στα χέρια ενός έμπειρου barista ή home barista, να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κρύες παρασκευές – απλά απαιτείται, ενδεχομένως λίγη περισσότερη προσοχή.

Epos Caffe Zeus: Το «βασιλικό» χαρμάνι της Σικελικής Epos Caffe παίρνει το όνομά του από τον Βασιλιά των Θεών, τον Δία, και κρύβει μέσα του κόκκους Arabica από την Βραζιλία, την Ονδούρα, την Ινδία και την Κολομβία. Ο χαρακτήρας του είναι φρουτώδης και πλούσιος, όμως η πλούσια επίγευση θυμίζει σχεδόν παγωτό καφέ, σε έναν Freddo Cappuccino που θα ξετρελάνει τους εραστές του Arabica.

Ipanema Espresso: Αποτελούμενος αποκλειστικά από κόκκους Arabica από την φάρμα Ipanema της Βραζιλίας, ο Ipanema Espresso είναι η ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τη ζωηρή οξύτητα στο Freddo τους, καθώς οι νότες εσπεριδοειδών και μελιού που κυριαρχούν δίνουν ξεχωριστή αίσθηση στον κρύο καφέ.

Lavazza Tierra: H ναυαρχίδα της εξαιρετικά ποιοτικής σειράς Tierra της Lavazza, με τα πλούσια ανθικά και φρουτώδη αρώματα, έχει φυσικά φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ένα τόσο ποιοτικό χαρμάνι φυσικά αποδίδει εξαιρετικά καλά και στην κρύα του εκδοχή, και αποτελή μια εξαιρετική επιλογή για όσους δε θέλουν να αποχωριστούν την λεπτεπίλεπτη και ντελικάτη αρωματική παλέτα του Arabica ούτε το καλοκαίρι.

 

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, και λαχταριστοί Freddo Espresso και Freddo Cappuccino γεμίζουν τα ποτήρια μας – ας επιλέξουμε τα καλύτερα χαρμάνια, γιατί σημασία έχει μόνο ο καλός καφές. Ο καφές που μας αξίζει!

Η θερινή, παγωγμένη μεταμόρφωση του Irish Coffee

03/07/2023
by coffees.gr

Ένα χειμωνιάτικο all-time classic αποκτά το θερινό του «ξαδελφάκι».

Πως επηρεάζει τον καφέ η κλιματική αλλαγή;

27/06/2023
by coffees.gr

Η διαφαινόμενη κλιματική κρίση προμυνύει ένα ιδιαίτερα ζοφερό μέλλον για το αγαπημένο μας ρόφημα.

What should we have in mind when choosing a milk pitcher?

23/06/2023
by coffees.gr

Practical tips for buying our first milk picher!

Pagina 3 from 32
  Previous Next   4 - 18