Σε μια εποχή που ο εσπρέσο είναι δημοφιλής όσο ποτέ και οι εναλλακτικές μορφές εκχύλισης καφέ κερδίζουν συνεχώς έδαφος, κάποιες παραδοσιακές και απλές συσκευές, όπως η ταπεινή «γαλλική πρέσα», μένουν παραγκωνισμένες, όμως η ιστορία τους είναι συχνά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Όντας το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου, ο καφές έχει γίνει αφορμή, μεταξύ άλλων, και για διάφορα εκκεντρικά ρεκόρ.
Ο καφές είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο ρόφημα, αφού παντρεύεται εύκολα με πληθώρα υλικών και συνοδευτικών, δίνοντας ξεχωριστά ροφήματα. Ο Café con Miel από την Ισπανία είναι ένας λαχταριστός, χειμωνιάτικος καφές με μέλι!
Το tamper – η στην αργκό των καφελατρών, το πατητήρι – είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του επαγγελματία, αλλά και του ερασιτέχνη barista. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το tamper μας, προκειμένου να αποδίδει σωστά;
Οι κόκκοι του καφέ είναι πραγματικά μαγικοί, καθώς μας δίνουν ένα από τα πιο νόστιμα ροφήματα του κόσμου. Ποιος θα φανταζόταν πως μπορούν να μετατραπούν σε όμορφα σκουλαρίκια;
Τα Χριστούγεννα είναι συνδυασμένα με γλυκόπιοτα, εορταστικά κοκτέιλ… τι γίνεται όταν θελήσουμε να συνδυάσουμε αυτά τα ποτά με τον αγαπημένο μας εσπρέσο;
Πλέον, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο καφές δεν είναι μόνο απολαυστικός, μα και ευεργετικός για την υγεία. Πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη του, η κατανάλωση καφέ βοηθά καταλυτικά στην υγεία ενός πολύ σημαντικού οργάνου: του συκωτιού!
Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ευφάνταστοι καφέδες με αλκοόλ από τον Irish Coffee και τον Espresso Corretto : ο French Connection Coffee συνδυάζει αγαπημένες γεύσεις και δανείζεται το όνομά του από μια κλασική ταινία της δεκαετίας του 1970.
Η φυσική πικράδα του καφέ είναι ένα φυσιολογικό και συχνά επιθυμητό χαρακτηριστικό. Όταν όμως αρχίζει να γίνεται δυσάρεστη, ίσως είναι δείγμα πως κάνουμε κάτι λάθος ή πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τις συνήθειες μας.
Οι λάτρεις του καφέ που αγαπούν να "ψάχνουν" το φλυτζάνι τους λίγο παραπάνω, συχνά μιλούν για μια ακόμη παράμετρο που επηρεάζει τη γεύση του καφέ: το υψόμετρο!
Αυτή την εποχή, τα καταστήματα πλημμυρίζουν με ειδικά «Christmas Blend» που υπόσχονται να δώσουν χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην καθημερινή απόλαυση του καφέ. Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε το δικό μας Christmas blend στο σπίτι;
H Ιταλική κουλτούρα του καφέ είναι πραγματικά ανεξάντλητη, αφού οι γείτονές μας, όντας φανατικοί λάτρεις του καφέ, έχουν αναπτύξει κατά καιρούς διάφορους τρόπους καβουρδίσματος, ανάμειξης χαρμανιών και εκχύλισης του καφέ. Πριν όμως την εφεύρεση του εσπρέσο, που είναι συνώνυμος με τον Ιταλικό καφέ, τι καφέ απολάμβαναν οι Ιταλοί;
Ένα από το πράγματα που έρχονται στο νου όταν σκέφτεται κανείς το Μαρόκο, είναι χωρίς αμφιβολία τα εξωτικά μπαχαρικά. Αυτά τα μεθυστικά αρώματα έχουνε περάσει και στον καθημερινό καφέ του Μαρόκου, κάνοντάς τον ιδιαίτερα απολαυστικό.
Όποιος πειραματίζεται με την παρασκευή εσπρέσο στο σπίτι, γνωρίζει ότι πρέπει να ελέγξει πολλές παραμέτρους, προκειμένου να καταλέξει σε ένα απολαυστικό φλιτζάνι. Μία παράμετρος εξίσου καθοριστική με τις άλλες, αλλά συχνά παραγνωρισμένη, είναι το σωστό tamping.
Χωρίς αμφιβολία, ο Cold Brew είναι μια από τις δημοφιλέστερες νέες τάσεις στον χώρο του καφέ τα τελευταία χρόνια. Αν και ο καιρός ψυχραίνει, υπάρχουν τρόποι να απολαύσουμε τον Cold Brew σε εύκολα και δροσιστικά κοκτέιλ!
Πολλά ροφήματα που βασίζονται στον εσπρέσο παίρνουν τον ιδιαίτερο τους χαρακτήρα από το αφρόγαλο, όπως ο cappuccino ή ο macchiato. Πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε ποιοτικό αφρόγαλο στο σπίτι;
Ο καφές φίλτρου έχει αποκτήσει για πολλούς κακό όνομα ως άνοστος και χωρίς άρωμα, όμως μπορούμε να τον απογειώσουμε με μερικές απλές συμβουλές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καλύτερο συνοδευτικό για έναν εσπρέσο, είναι ένα λαχταριστό, φρεσκοψημένο μπισκότο. Ακόμα καλύτερα, αν μιλάμε για σπιτικά μπισκότα με γεύση εσπρέσο!
Κονταροχτυπιέται με τον καφέ για την δεύτερη θέση του πιο δημοφιλούς ποτού σε ολόκληρο τον κόσμο και για χιλιάδες ανθρώπους αποτελεί μια αγαπημένη πρωινή ή και απογευματινή συνήθεια: με την μοναδική του γεύση αλλά και τις ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητές του, το τσάι έχει κατακτήσει την ανθρωπότητα!
Αν είστε ιδιοκτήτης καφετέριας, γνωρίζετε πως ακόμα κι αν έχετε μια καλή μηχανή εσπρέσο, ποιοτικά χαρμάνια καφέ και εξειδικευμένο προσωπικό, οι πελάτες σας δε θα απολαμβάνουν πραγματικά καλό εσπρέσο, αν αμελήσετε ένα βασικό καθήκον : τον καθαρισμό και τη συντήρηση της εσπρεσιέρας σας!