Όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον μας για τον καφέ, τόσο αυξάνουν και οι ορολογίες που συναντάμε, αναζητώντας ποιοτικούς καφέδες. Δυο ορολογίες για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος είναι ο washed και o non – washed coffee.
Έχετε αποφασίσει να κάνετε το επόμενο βήμα στον κόσμο του καφέ αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε ; Δοκιμάστε να εξερευνήσετε τις γεύσεις και τα αρώματα που κουβαλά ο καφές, ανάλογα με την χώρα παραγωγής του !
Κανείς δεν αφήνει στην άκρη την απόλαυση του καφέ το καλοκαίρι. Ωστόσο, με τις υψηλές θερμοκρασίες, ταιριάζουν οι παγωμένοι καφέδες – και γιατί όχι, τα παγωτά με γεύση καφέ !
Το κυνήγι των διαφορετικών γεύσεων και των ξεχωριστών εμπειριών έχει αγγίξει για τα καλά το χώρο του καφέ. Διάφορα καταστήματα ανά τον κόσμο, υπόσχονται ασυνήθιστους καφέδες σε εξίσου ασυνήθιστες τιμές.
Ο καφές είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο, με μόνο δημοφιλέστερο το… νερό. Καθώς καταναλώνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, ο καφές έχει γνωρίσει πολλές διαφορετικές παραλλαγές.
Στην αρχή ήταν ο φραπές, μετά ο φρέντο εσπρέσο και ο φρέντο καπουτσίνο κι ύστερα άλλοι, διαφορετικοί παγωμένοι καφέδες, όπως ο Cold Brew. Μήπως ήρθε η ώρα και για τον παγωμένο ελληνικό καφέ;
Όσο κι αν αγαπά κανείς την γεύση του καφέ, υπάρχουν φορές που θέλει κάτι διαφορετικό. Τέσσερις αρωματικοί καφέδες από τέσσερις διαφορετικές γωνιές του κόσμου μας κάνουν να βλέπουμε τον καφέ με άλλο μάτι.
Η παρασκευή του καφέ στο σπίτι μπορεί να είναι πολλές φορές ένας πονοκέφαλος για πολλούς εραστές του καφέ, αφού τα βήματα που πρέπει να εκτελεστούν σωστά, προκειμένου να απολαύσουμε έναν πετυχημένο καφέ, είναι πολλά – με το σωστό άλεσμα να παίζει καθοριστική σημασία.
Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε κρύους και παγωμένους καφέδες περισσότερο από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Μετά τον φραπέ και τον φρέντο, ένας νέος καφές, ο Cold Brew, αρχίζει να απασχολεί τους λάτρεις του καφέ.
Χύθηκε καφές στο τραπεζομάντηλο ; Αντί να γκρινιάζετε, μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι όμορφο, όπως μια σκηνή από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ένα περίτεχνο καράβι ή απλά ένα πορτραίτο. Αυτό τουλάχιστον κάνει η Ιταλίδα καλλιτέχνης, Giulia Bernardelli.
Η διάδοση των διαφορετικών τύπων καφέ στη χώρα μας είναι, χωρίς αμφιβολία, εντονότερη από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο περίεργοι, εξωτικοί καφέδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Ένα από αυτά τα ροφήματα είναι και ο γλυκός, αρωματικός βιετναμέζικος καφές, ή cà phê sữa đá, όπως είναι γνωστός στην πατρίδα του.
Το απλούστερο Ιταλικό επιδόρπιο έχει μόνο espresso και παγωτό!
Πόσα πράγματα γνωρίζεις για το αγαπημένο σου ρόφημα ; Είσαι σίγουρος πως γνωρίζεις από πού κατάγεται ο καφές, πώς πήρε το όνομά του ο καπουτσίνο ή αν έχει ποτέ απαγορευτεί η κατανάλωση του καφέ ; Κάνε το τεστ των δέκα ερωτήσεων που ετοιμάσαμε και δοκίμασε τις γνώσεις για τον καφέ !
Αν και οι λάτρεις του καφέ διχάζονται ανάμεσα στις δύο βασικές ποικιλίες, την Arabica και την Robusta, υπάρχει μία τρίτη, αγνοημένη από τους περισσότερους, ποικιλία. Αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής, η Coffee Liberica είναι η λιγότερο γνωστή ποικιλία καφέ.
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο καφές γίνεται όλο και πιο ενημερωμένο - άρα και πιο απαιτητικό. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει όποιος κάνει τα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο του καφέ και αποφασίζει να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στο αγαπημένο του ρόφημα, είναι η διαχρονική διαφορά μεταξύ των δύο βασικών ποικιλιών καφέ, της Αrabica και της Robusta.
Μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά πράγματα για μια πόλη, επισκεπτόμενος τα καφενεία της. Η καθημερινή ιστορία κάθε πόλης επηρεάζει και επηρεάζεται από την πιο γνωστή καθημερινή συνήθεια των κατοίκων της, τον καφέ. Και αν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιβιώνουν ακόμα καφετέρειες και καφενεία που είναι σε θέση να διηγηθούν αυτή ακριβώς την ιστορία, στην Αθήνα τα περισσότερα στέκια που θα μπορούσαν να μας δώσουν εικόνες για την συνήθεια του καφέ (και άρα, για όλη την καθημερινότητα) σε περασμένες δεκαετίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Το δεύτερο σε κύκλο εργασιών ακατέργαστο προϊόν, μετά το πετρέλαιο, και το δεύτερο, μετά το νερό, δημοφιλέστερο ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καφές, έχει πίσω του μια ιστορία που αγγίζει τα 700 συνεχόμενα χρόνια. Η διάδοσή του υπήρξε συναπαστική, αφού ξεκίνησε από την Αφρική, για να ταξιδέψει στην Αραβική Χερσόνησο, την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική, ενώ συνδέθηκε με πολέμους, αποικιοκράτες, πειρατές, ευγενείς και θρησκευτικούς ηγέτες.
Δε χωράει αμφιβολία πως οι κάψουλες εσπρέσο αποτελούν πλέον μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για την οικιακή παραγωγή καφέ. Η ευκολία στη χρήση τους, οι λογικές τιμές στις οποίες διατίθενται πλέον οι σχετικές καφετιέρες αλλά και η μεγάλη ποικιλία που μπορεί να βρει κανείς σήμερα σε κάψουλες εσπρέσο, έχουν κατά κάποιο τρόπο «εκδημοκρατίσει» τον ποιοτικό καφέ, κάνοντάς τον εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Οι κάψουλες καφέ δεν μπήκαν στη ζωή μας παρά μόνο πρόσφατα – αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ νομίζουμε ότι έχουμε κάνει σωστά όλα τα βήματα για την παρασκευή ενός απολαυστικού εσπρέσο στο σπίτι, όταν το φλυτζάνι πλησιάσει στο στόμα και τη μύτη μας αντιλαμβανόμαστε πως κάτι δεν πήγε όπως θα θέλαμε. Το άρωμα δεν είναι έντονο, η γεύση δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε, ο καφές μας είναι θαμπός ή θολός και γενικά απέχει αρκετά από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Οι λόγοι που μπορούν να καταστρέψουν την οικιακή απόλαυση του καφέ είναι συνήθως οι παρακάτω.
Παλαιότερα, το καφενείο, εκτός από χώρος απόλαυσης του καφέ, αποτελούσε και σημείο συνάντησης, πλήρως ενταγμένο στη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης. Πολυτελή, πρωτοποριακά, στέκια λογοτεχνών ή πολιτικών ή απλά φτωχικά καφενεία των καθημερινών ανθρώπων, τα παλαία καφενεία της Ευρώπης είναι φορείς πολιτισμού και ιστορίας.
Παρακάτω βρίσκονται τέσσερα ευρωπαϊκά καφενεία που λειτουργούν πάνω από 240 χρόνια – το ένα μάλιστα έχει ελληνικό άρωμα, ενώ το άλλο βρίσκεται στην Ελλάδα !