Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί σχετικά με την μηχανή εσπρέσο που πρέπει να διαλέξετε για το σπίτι ή το γραφείο σας; Χωρίζοντας τις μηχανές εσπρέσο σε τρεις βασικές κατηγορίες, κάνουμε την επιλογή λίγο πιο έυκολη!
Με βάση τον καφέ μπορεί κανείς να παρασκευάσει αμέτρητα ροφήματα. Ένα από αυτά, είναι ίσως το απόλυτο ρόφημα του Αμερικάνικου Φθινοπώρου : ο Pumpkin Spice Latte!
Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει κανείς τη δική του καφετέρια και ποιες κακοτοπιές έχει να αντιμετωπίσει; Όλα γίνονται ευκολότερα, όταν κάποιος γνωρίζει και αγαπά το βασικό προϊόν της επιχείρησής του : τον καφέ.
Η παρασκευή του καφέ στο σπίτι είναι μια δύσκολη διαδικασία, αν θέλουμε να γίνει σωστά. Πολλές φορές, το φλυτζάνι που ετοιμάζουμε στο σπίτι δεν βγαίνει όπως θα επιθυμούσαμε, λόγω της λανθασμένης αποθήκευσης του καφέ.
Στον μαγικό κόσμο του καφέ, υπάρχουν πολλές συνταγές που συνδυάζουν τη γεύση του καφέ με μια δόση αλκοόλ. Στην Ισπανία, αυτό το πάντρεμα μας δίνει τον Carajillο!
Αν και ο καφές είναι σήμερα το δεύτερο δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, μετά τον νερό, η πολυτάραχη πορεία του έχει γνωρίσει ακόμα και απαγορεύσεις.
Στην κλασική ερώτηση «Καφέ ή τσάι» υπάρχει μια συνταγή από την μακρινή Ασία που καταφέρνει να συμβιβάσει τα δύο ροφήματα : γνωρίστε το YuangYang, το ρόφημα που αποτελείται από τσάι και καφέ!
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί κάθε λάτρη του καφέ, είναι η πραγματική περιεκτικότητα σε καφεΐνη των ροφημάτων που προτιμά, αλλά και πόσους καφέδες μπορεί να απολαύσει μέσα στην ημέρα. Μια επιστημονική μελέτη από την Αυστραλία προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Υπάρχουν χώρες που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες κουλτούρες καφέ που έχουν επηρεάσει την διεθνή πραγματικότητα του καφέ, όπως η Ιταλία. Αν και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τέτοιες δάφνες, έχει με τα χρόνια αναπτύξει την δική της, ιδιαίτερη κουλτούρα καφέ !
Το σπιτικό λικέρ είναι μια ανάμνηση που μας μεταφέρει κατευθείαν στο τραπέζι της γιαγιάς. Ας συνδυάσουμε την Ελληνική με την Ιταλική παράδοση με ένα σπιτικό λικέρ καφέ.
Η γενέτειρα του εσπρέσο και Μέκκα του καφέ, η Ιταλία, δεν παύει ποτέ να μας προσφέρει ποιοτικές επιλογές αυθεντικού εσπρέσο. Η Amigos Caffe προσφέρει επτά διαφορετικά χαρμάνια εσπρέσο από την Τεργέστη της βορειοδυτικής Ιταλίας !
Αν ασχολείστε με τον καφέ, θα έχετε αντιληφθεί ότι πλέον, όλο και περισσότερες μέθοδοι εκχύλισης αρχίζουν να γίνονται δημοφιλής ανάμεσα στους καφελάτρες. Μία από αυτές μας γυρνά στα πρώτα, βασικά βήματα του καφέ : η εκχύλιση «pour over».
Είναι γνωστό πως οι Ιταλοί δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις πρόσθετες γεύσεις στον καφέ τους, προτιμώντας να κρατάνε τα πράγματα απλά. Η εξαίρεση στον Ιταλικό κανόνα είναι ίσως ο Marocchino από την Βόρεια Ιταλία.
Όποιος ασχολείται έστω και λίγο παραπάνω με τον καφέ, θα έχει σίγουρα ακούσει για το περιβόητο «Τρίτο Κύμα» του καφέ – ή αλλιώς, στα αγγλικά, Third Wave, που έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές και στην χώρα μας.
Η γνωριμία με τις γεύσεις που κρύβει μέσα του ο καφές αποτελεί ένα πραγματικό ταξίδι σε μακρινές κι εξωτικές χώρες – με τη σειρά Monorigine της Cosmai Caffe, μπορούμε με μερικές γουλιές να ταξιδέψουμε σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.
Ο καφές έχει αποδειχτεί πως κάνει πολύ καλή παρέα με το αλκοόλ. Ένα από τα δημοφιλέστερα παντρέματα αλκοόλ και καφέ είναι χωρίς αμφιβολία ο πασίγνωστος Irish Coffee, ο Ιρλανδέζικος Καφές.
Irish Coffee ονομάζεται ο συνδυασμός καφέ, κρέμας γάλακτος και ιρλανδέζικου ουίσκι, και παρά το όνομά του, εμφανίστηκε με την σημερινή του μορφή στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά την δεκαετία του 1940, όταν οι μπάρμεν του μπαρ Buena Vista αξιοποίησαν την συνήθεια που είχαν οι Ιρλανδοί μετανάστες των ΗΠΑ να προσθέτουν λίγο ουίσκι στον καφέ τους. Αντίθετα με άλλους συνδυασμούς καφέ και αλκοόλ, όπως το εσπρέσο μαρτίνι, ο Irish Coffee κρατά το χαρακτήρα του καφέ – είναι εξάλλου ένα ζεστό ρόφημα, ιδανικό για κρύα πρωινά ή απογεύματα. Η μικρή δόση αλκοόλ που περιέχει τον κάνει ακόμα πιο θερμαντικό και η αντίθεση των γεύσεων είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Irish Coffee είναι ο ιδανικός χειμωνιάτικος καφές !
Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του Irish Coffee, καθώς κάθε καφετέρια και κάθε μπαρίστα εμπιστεύεται διαφορετικές αναλογίες και ελαφρώς διαφορετικά συστατικά. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την επιλογή της σωστής ζάχαρης, της κατάλληλης μάρκας ουίσκι, αλλά κυρίως για την υφή και την πυκνότητα της κρέμας γάλακτος που στεφανώνει τον ιρλανδέζικο καφέ. Στην παρακάτω συνταγή έχουμε κρατήσει της αναλογίες και τα συστατικά της συνταγής που καυχιέται πως είναι η αυθεντική, αφήνοντας μια ελευθερία στην επιλογή της μάρκας ουίσκι που προτιμάτε – αρκεί να είναι, φυσικά, ιρλανδέζικο.
Τι χρειαζόμαστε για έναν παραδοσιακό Irish Coffee;
Πως ετοιμάζουμε ένα λαχταριστό, ζεστό Irish Coffee;
Συμβουλές για τον καλύτερο Irish Coffee:
Καθώς ο καιρός σιγά σιγά κρυώνει, και οι φίλοι θα αρχίσουν να μαζεύονται ξανά σε σπίτια για καφέ, γλυκό και κουβέντα, ο Irish Coffee θα είναι η ιδανική επιλογή : ένας καφές που κρύβει μέσα του τόσο τα αρώματα του καφέ όσο και του ουίσκι, ένας καφές χειμωνιάτικος και θερμαντικός, μια κούπα που θα φέρει τους φίλους γύρω από το τραπέζι λίγο πιο κοντά!
Ανακαλύψτε χαρμάνια espresso ιδανικά για Irish Coffee, από τη συλλογή του Coffees.gr!
Καφές Espresso Hausbrandt Gourmet 1000g σε κόκκους: Ένα μείγμα από επιλεγμένους κόκκους 100% Arabica της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τα πλούσια και αρμονικά αρωματικά συστατικά του με τις πικάντικες και εσπεριδοειδών νότες καθώς και η ισορροπημένη οξύτητα προσφέρουν το τέλειο μείγμα με το εξαιρετικό καβούρδισμα.
Καφές Espresso Lavazza Barista Perfetto 1000g σε κόκκους: Ένα χαρμάνι εσπρέσο φτιαγμένο από 100% κόκκους Arabica, με ευχάριστα ανθικά αρώματα, ισορροπημένη ένταση και μέτριο σώμα, κατάλληλο για espresso αλλά και για cappuccino.
Καφές Espresso Lucaffe Mr Exclusive 100% Arabica 1000g σε κόκκους: Χαρμάνι καφέ Arabica από τη Νότια Αμερική και την Ασία με ένα πολύ μικρό ποσοστό από Κεντρική Αφρική. Μέτριο σώμα, γλυκιά γεύση, πολύ ευχάριστο άρωμα - που μερικές φορές μπορεί θυμίζει φρυγανισμένο ψωμί.
Για πολλούς ανθρώπους, και σίγουρα για όλους τους Ιταλούς, η λέξη καφές είναι σχεδόν συνώνυμη με τη λέξη εσπρέσο. Για να φτάσουμε όμως στην τελειοποίηση του εσπρέσο, χρειάστηκαν σχεδόν 100 χρόνια πειραματισμού και εξέλιξης.
Ο ελληνικός καφές, εκτός από διαχρονικά αγαπημένος, είναι και.. μαγικός. Μαγικός όχι μόνο στη γεύση, αλλά και λόγω της ικανότητάς του να προλέγει το μέλλον.
O καφές συναντάνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αρκετές διαφορές από χώρα σε χώρα. Μερικές από τις πιο ασυνήθιστες παραλλαγές του απαντώνται στην Ασία και πιο συγκεκριμένα, στην Ταϊλάνδη !
Συνήθως, όταν πρόκειται για τον καφέ, γνωρίζουμε πως όσο πιο φρέσκος είναι, τόσο το καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια, η μόδα του «παλαιωμένου» καφέ έρχεται να ταράξει αυτή την πεποίθηση !