Sale icons are gone, prices remain low as usual! Complied with FEK 35935/2023.
FREE shipping for purchases over 69 €
PHONE ORDERS 210 88 10 717
0

Easy Banana Bread with coffee flavor

19/08/2020
by coffees.gr

The ultimate cake for delicious breakfasts.

What do the names of espresso blends mean?

18/08/2020
by coffees.gr

Names that indicate interesting stories

3 + 1 sweet coffees with just three ingredients, for the summer we have left.

17/08/2020
by coffees.gr

The delicious summer dessert does not have to be difficult!

Brazo de Mercedes από τις Φιλιππίνες

14/08/2020
by coffees.gr

Το "Μπράτσο της Παναγιάς" είναι εντυπωσιακό στην εμφάνιση και ιδιαίτερο στη γεύση.

Permafungi: growing mushrooms in used coffee

12/08/2020
by coffees.gr

A Belgian company has extremely innovative ideas.

Πέντε απολαυστικά λογοτεχνικά αποσπάσματα για τον καφέ

11/08/2020
by coffees.gr

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η λογοτεχνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καφέ, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη τέχνη. Η εικόνα του συγγραφέα στο γραφείο του, περικυκλωμένου από κούπες καφέ, τα ατέλειωτα συγγραφικά ξενύχτια που υποβοηθούνται από την καφεΐνη, τα λογοτεχνικά καφενεία όπου συγγραφείς και ποιητής συζητούν πάνω από τις κούπες τους επί παντός επιστητού, έχουν δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα μυθολογία γύρω από τον καφέ.

Επιλέξαμε πέντε χαρακτηριστικά αποσπάσματα αφιερωμένα στον καφέ, από πέντε μοναδικούς λογοτέχνες – που διαβάζονται ευχάριστα σε μια σκιερή παραλία, όταν κάνουμε διάλλειμα από το αγαπημένο μας μυθιστόρημα – πάντα μαζί με ένα καλό καφέ!

 

Πέντε απολαυστικά λογοτεχνικά αποσπάσματα για τον καφέ

 

Ο καφές ως καύσιμο για την καθημερινότητα

Ο καφές είναι απαραίτητος για την καθημερινότητα μας, όποιοι κι αν είμαστε. Τίποτα δε δείχνει πιο ξεκάθαρα το πόσο απαραίτητος είναι ο καθημερινός μας καφές από το παρακάτω απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Οι Άγριοι Ντετέκτιβ» του Ρομπέρτο Μπολάνιο.

«Είμαι άρρωστος για τα καλά. Η Ροζάριο με έβαλε να μείνω στο κρεβάτι. Πριν φύγει για τη δουλειά, πήγε σε ένα γείτονα, δανείστηκε ένα θερμός και μου άφησε μισό λίτρο καφέ. Και τέσσερις ασπιρίνες. Έχω πυρετό. Ξεκίνησα – και τελείωσα – δύο ποιήματα.»

 

Ο καφές ως γλυκιά ανάμνηση

Ο καφές είναι, επίσης, τόσο αναπόσπαστος την καθημερινή ρουτίνα, που καταλήγει να είναι μια δυνατή ανάμνηση μιας περιόδου, μιας σχέσης ή και ενός ανθρώπου. Πριν θυμηθούμε την Πρωτοψάλτη να τραγουδά «είσαι η λαχτάρα μου, ο καφές και τα τσιγάρα μου», ας δούμε πως χειρίζεται τον καφέ ως συστατικό των αναμνήσεων ο αμερικανός λογοτέχνης Charles Bukowski, στο ποίημά του «Άψητος με την αγάπη»

 

«Θα θυμάμαι το μικρό σου δωμάτιο

το να σε αισθάνομαι

το φως στο παράθυρο

τους δίσκους σου

τα βιβλία σου

τον πρωινό μας καφέ.»

 

Ο καφές ως τελετουργία

Η προετοιμασία του καφέ είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους καφελάτρες. Ίσως δεν υπήρχε καταλληλότερος για να περιγράψει με πραγματικό πάθος αυτή την μικρή τελετουργία, από έναν Ιάπωνα όπως ο συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι στο μυθιστόρημά του «Ο Κάφκα στην ακτή», στο οποίο ο καφές εμφανίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 70 φορές.

«Έχει μάθει να το κάνει σωστά. Πρώτα αλέθεις τους κόκκους στο χέρι, βράζεις λίγο νερό στο βραστήρα με το λεπτό στόμιο, το αφήνεις να κάτσει για λίγο και μετά, αργά – το εννοώ, αργά – ρίχνεις το νερό στο χάρτινο φίλτρο. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, ο Oshima βάζει την μικρότερη πρέζα ζάχαρη που μπορεί να πιάσει, για το εφέ πιο πολύ, αλλά καθόλου γάλα – είναι καλύτερα έτσι, επιμένει.»

 

 

 

Ο καφές ως μοναχική απόλαυση

Ο τρόπος που απολαμβάνει κανείς τον καφέ του μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την εποχή του, τον χαρακτήρα του, αλλά και την κουλτούρα του καφέ που επικρατεί στην χώρα του. Γενικά, ο καφές είναι συνδεδεμένος, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, με την κοινωνικότητα, όμως υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να τον εντάσσουν στις μοναχικές απολαύσεις – και δεν έχουν και άδικο! Η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ γράφει σχετικά, στο μυθιστόρημά της «Τα Κύματα».

«Πόσο πιο όμορφη είναι η σιωπή – η κούπα με τον καφέ, το τραπέζι. Πόσο πιο όμορφο το να κάθομαι μονάχη, σαν το μοναχικό θαλασσοπούλι που ανοίγει τα φτερά του στον ορίζοντα. Αφήστε με να κάτσω εδώ για πάντα, παρέα με τα πιο πεζά πράγματα, την κούπα του καφέ, αυτό το μαχαίρι, αυτό το πιρούνι, με αυτά τα πράγματα τα αυθύπαρκατα, που βρίσκω τον εαυτό μου.»

 

Ο καφές ως έμπνευση

Τι είναι αυτό που τραβά, διαχρονικά, τους λογοτέχνες κοντά στον καφέ; Μάλλον το γεγονός ότι ο καφές βοηθά στην πνευματική συγκέντρωση και μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για απρόσκοπτη πνευματική λειτουργία – αλλά ας αφήσουμε τον πραγματικά καφεμανή (έπινε πάνω από 50 κούπες καφέ την ημέρα, λένε) συγγραφέα Ονορέ Ντε Μπαλζάκ να μας τα πεί με τον μοναδικό του τρόπο.

«Ο καφές γλιστρά στο στομάχι και θέτει όλες τις νοητικές μου διεργασίες σε κίνηση… Οι αναμνήσεις εμφανίζονται, έχοντας ψηλά τα ζωηρά τους λάβαρα · το ιππικό των μεταφορών ξεδιπλώνεται με ένα τρομερό καλπασμό · το πυροβολικό της λογικής γεμίζει και μετρά τα φυσίγγια του · υπακούοντας τις διαταγές της φαντασίας, οι ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν θέσεις μάχης, όλα παίρνουν μορφή και σχήμα, οι χαρακτήρες εμφανίζονται, το ίδιο και η πλοκή – το χαρτί γεμίζει μελάνι. Αυτή η νυχτερινή εργασία αρχίζει και τελειώνει με χειμάρρους από αυτό το μαύρο υγρό, αυτή η μάχη αρχίζει και τελειώνει με αυτή τη μαύρη σκόνη»

 

Το καλοκαίρι, με την χαλάρωση και την ραστώνη, προσφέρεται για το διάβασμα βιβλίων. Κάθε φορά που γυρνάμε μια σελίδα, ρουφώντας μια γουλιά από τον παγωμένο μας καφέ, ας αναλογιστούμε πόσος καφές έχει χυθεί για την λογοτεχνία!

 

 

Με στοιχεία από τον ιστότοπο https://www.tolstoytherapy.com/

 

Back to children's summers, with homemade "Merenda Cafe"!

07/08/2020
by coffees.gr

Taste of coffee, in one of the most popular snacks.

Illy & Lavazza: two coffee giant that remain family businesses

05/08/2020
by coffees.gr

Two families that lead authentic Italian espresso!

Ginger Ale Latte, η ιδανική επιλογή για τον καύσωνα!

30/07/2020
by coffees.gr

The power of coffee and the peppery taste of ginger in an original iced coffee.

4 reasons to buy your coffee in beans

29/07/2020
by coffees.gr

When it comes to really good coffee, the choice is one way.

Iced Mango Latte, a tropical coffee from Asia

20/07/2020
by coffees.gr

We are used to combining coffee with various "strange" ingredients… why not with the most popular tropical fruit?

What is the intensity of a coffee and what factors it is depended on?

17/07/2020
by coffees.gr

About tension and other demons ...

When we are faced with the choice of the next blend that we will try, we will have noticed that most coffee packages have some special markings, in order to better inform us. These signs usually refer to the body, the acidity, the sweetness, and of course the "intensity".

But what exactly is the infamous "intensity" of a blend? We try to explain this feature in simple words, but also to dispel some misunderstandings around it!

 

What exactly is the intensity of coffee?

The term "intensity", when describing a blend of coffee, refers mainly to its overall character. With the term intensity we try to describe how rich and how intense the aroma of coffee is, always in combination with its "body". This is a definition that is relatively difficult to describe in detail in words, but that can nevertheless be understood relatively easily by anyone who has a relevant experience in the field of coffee and has tried.

"Intensity" is one of the most difficult quantities to measure, in terms of the taste profile of coffee. This is due on the one hand to the fact that subjectivity is very strong and personal taste plays a decisive role, and on the other hand to the fact that in order for a blender to decide the intensity of a blend it creates, it takes into account different factors, which are not always objective.



What does the intensity of coffee depend on?

As for the overall character of the blend, and individual characteristics such as aroma and body, the intensity of a blend depends on many factors. Initially, the intensity is related to the ratio of Arabica and Robusta that a blend has, with the increased presence of Robusta generally increasing the intensity. Also, the individual varieties used, as well as the country of origin, but also the ratio between them, affect the intensity of a coffee blend. Of course, the degree of roasting also plays a role, with the most roasted blends being considered, in general, blends of greater intensity.



How do you measure the intensity of coffee?

In espresso blends on the market, the intensity is usually measured on a scale of 5, 10 or 12, with the main purpose of informing consumers about the character of each blend. It is important to emphasize that this categorization is of course indicative, is not subject to any international standard and can differ significantly from company to company, while the personal taste bud makes things even more complicated. It is not unlikely that a blend with an intensity of "5" looks to someone less "intense" than a blend of equal intensity from another company.

In general, and using the scale of 10, which is used by several coffee companies, we can expect the following characteristics from an espresso blend, depending on the indicated volume:

1 - 4: light body, delicate aroma
5 - 7: balanced coffee, rich in aroma
8 - 10: coffee with a strong body and a particularly strong aroma.


Does higher volume mean more caffeine?

Although some factors that affect the intensity of the coffee, such as the presence of Robusta in the blend or the varieties included, affect the caffeine content of a blend, the intensity does not necessarily mean a higher caffeine content. The association of intensity with the strength of coffee is one of the most well-known misunderstandings in the world of coffee. While the intensity simply describes the coffee's taste profile, precisely because of its taste characteristics, it tends to be confused by many coffee lovers with the caffeine content, which generally does not correspond to reality.

So, while in general some high-intensity blends may indeed be louder than others of lower intensity, this is not the rule and you should of course not take into account if what we are interested in when buying a coffee is its content in caffeine.



Sweet coffees, strong, low or high intensity, single variety or in blends, everything is a matter of personal taste. Good coffee is always important, the coffee we deserve!

Coffee Caipirinha: taste Brazil in a glass

16/07/2020
by coffees.gr

The most popular Brazilian cocktail meets Brazilian coffee.

Is Cold Brew healthier than other coffees?

15/07/2020
by coffees.gr

Less Acidity, More Caffeine!

Caffe Salentina, the manifesto of Italian simplicity

06/07/2020
by coffees.gr

A sweet, cool coffee from Puglia.

What coffee should I choose to prepare Cold Brew?

03/07/2020
by coffees.gr

A mini guide to always make our Cold Brew as we like it.

Iced Coconut Latte, light and refreshing!

01/07/2020
by coffees.gr

Give a tropical, exotic note to your daily enjoyment

Does coffee cause dehydration?

26/06/2020
by coffees.gr

A well-known coffee legend is being debunked!

Home made Espresso Frozen Yoghurt with simple ingredients. 

25/06/2020
by coffees.gr

The popular yogurt dessert acquires a coffee aroma.