Ο Παναμάς είναι μια χώρα που χωρίζεται ανάμεσα στην Κεντρική και την Νότια Αμερική. Κοιτίδα σημαντικών πολιτισμών κατά την προκολομβιανή περίοδο, ο Παναμάς αποτελούσε για χρόνια κομμάτι της Κολομβίας, μέχρι τη διάνοιξη της διώρυγας του Παναμά, που ένωσε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυσιπλοϊας. Η ιστορία της χώρας, όπως είναι φυσικό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διώρυγα και το ίδιο συμβαίνει και με την οικονομία της. Έτσι, παρόλο που το 40% της χώρας καλύπτεται από ζούγκλα και τροπικά δάση, η οικονομία της είναι από τις πιο ευημερούσες της περιοχής.
Η εξάρτηση της Παναμέζικης οικονομίας από τις θέσεις εργασίας που προσέφερε η διώρυγα είναι ίσως και ο λόγος που η καλλιέργεια του καφέ δεν αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα όσο σε άλλες χώρες της γειτονιάς της Κεντρικής Αμερικής. Παρόλα αυτά, ο Παναμέζικος καφές κατάφερε τα τελευταία είκοσι χρόνια να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο περιζήτητους καφέδες του κόσμου – ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!
Σύντομη ιστορία του καφέ στον Παναμά
Ο καφές φαίνεται πως εισήχθη στον Παναμά κατά τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, κυρίως από της γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα την Κόστα Ρίκα. Αρχικά, τα καφεόδεντρα του Παναμά προορίζονταν για εσωτερική κατανάλωση, και η καλλιέργεια του καφέ άργησε πολύ να συστματοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετές καφεοπαραγωγούς περιοχές, όπως η κοιλάδα Boquette, τα καφεόδεντρα δημιούργησαν μικρά, άγρια «δάση», τα οποία διατηρούνται ακόμα. Για χρόνια, ο καφές του Παναμά, παρόλο το ιδανικό terroir των εδαφών (ηφαιστειακά χώματα, πολλές βροχοπτώσεις, υψηλό υψόμετρο) ήταν απλά μια υποσημείωση στους Κεντροαμερικάνικους καφέδες, με τις υπόλοιπες χώρες του ισθμού να κλέβουν την παράσταση.
Η καλλιέργεια του καφέ στον Παναμά θα είχε μείνει ίσως αναξιοποίητη, αν δεν υπήρχε ο θρυλικός Gesha. Με τον όρο Gesha εννοούμε μια ποικιλία Arabica από την ομώνυμη περιοχή της Αιθιοπίας, η οποία εισήχθη αρχικά στην Τανζανία, έπειτα στην Κόστα Ρίκα και τέλος, κατά τη δεκατία του ’90, στον Παναμά. Η συγκεκριμένη ποικιλία βρήκε στο μικροκλίμα και το έδαφος του Παναμά το ιδανικό terroir, και ο Panama Gesha σάρωσε τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς, κατακτώντας τιμές ρεκόρ και αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγή ολόκληρης της χώρας.
Σήμερα, η παραγωγή καφέ στον Παναμά παραμένει μικρή, όμως οι αγρότες έχουν αποφασίσει να δώσουν έμφαση στην ποιότητα, παράγοντας εξαιρετικούς specialty καφέδες. Παρόλο που η συνολική παραγωγή δεν ξεπερνά τους 6000 τόννους ετησίως, οι Παναμέζικοι κόκκοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον περιζήτητους. Ιστορικές φυτείες, όπως η Kotowa και η Casa Ruiz, με ιστορία που αγγίζει τα 100 χρόνια, έχουν αναβαθμιστεί και προσαρμοστεί στο σήμερα, δίνοντας εξαιρετικό καφέ, ενώ κοινότητες ιθαγενών έχουν βρει μια οικονομική διέξοδο στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του καφέ που τους επιτρέπει να ζουν στα πατρογονικά τους εδάφη με αξιοπρέπεια.
Τι γεύση έχει ο Παναμέζικος Καφές;
Στον Παναμά καλλιεργείται τόσο Arabica καφές (80% - 85% του συνόλου) όσο και Robusta (15%-20% της παραγωγής). Ο τοπικός Robusta διατίθεται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, με το βάρος να πέφτει στον εκλεκτό Arabica, που ανήκει κυρίως στα υποείδη Catuai, Caturra, Gesha και Mondo Novo.
O Παναμέζικος καφές έχει έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, ενώ το γευστικό του προφίλ συνήθως είναι πολύπλοκο, με νότες μελιού, λουλουδιών, γιασεμιού αλλά και ξηρών καρπών. Το σώμα του είναι ελαφρύ και η οξύτητα ευχάριστη. Θα ταίριαζε εξαιρετικά για blending με κάποιον γήινο ασιατικό καφέ, όμως συνήθως διατίθεται στο εμπόριο σαν μονοποικιλιακή επιλογή, δεδομένης τόσο της υψηλής του ποιότητας όσο και της σπανιότητας του.
Οι κόκκοι του Παναμά δίνουν εξαιρετικούς espresso, γλυκόπιοτους και αρωματικούς, όμως συμπεριφέρονται εξίσου καλά και σε εκχυλίσεις φίλτρου.
Μια γευστική πρόταση αυθεντικού Παναμέζικου Καφέ
Καφές Espresso Paradiso Panama Casa Ruiz 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, Micro - Lot 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την φυτεία Casa Ruiz του Παναμά, μιας από τις παλαιότερες της χώρας. Σε υψόμετρο 1500 μέτρων και με εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα εδάφη φύονται τα καφεόδεντρα της Casa Ruiz και εν συνεχεία οι καρποί συλλέγονται χειρωνακτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα. Στο στόμα, ο καφές ισορροπεί μεταξύ του φρουτώδους χαρακτήρα και της ξηροκαρπάτης αίσθησης, που στέφεται από μια ζωηρή όσο κι ευχάριστη οξύτητα εσπεριδοειδών.
A difficult but definitely interesting year.
Christmas wouldn't have their magic without their particular flavors - and this delicious feast could not lack coffee.
A special recipe with the approval of Istituto Espresso Italiano.
Μια κούπα καφέ σε ένα σπίτι με ένα δίχρονο γεμάτο περιέργεια, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική περιπέτεια.
Unique coffee from the area of the Great Lakes.
Travel to the four corners of the horizon with four distinct ethnic coffees.
An Italian company from the north roasts the rarest coffees in the woods!
High altitude, ideal climate and organic farming compose a truly special coffee.
Λαχταριστός Orange Coffee, για μυρωδάτα πρωινά
Coffee and orange marry in a unique combination.
We give Christmas coffee the taste and aroma it deserves, with the 101Caffe capsules!
One of the highest quality and most aromatic coffees in Central America.
Εξερευνώντας τις ιδιαίτερες γεύσεις το καφέ σε βάθος, με micro-lot κόκκους.
When the Slow Food Movement joined forces with Lavazza, a new coffee movement was born.
Ένα πραγματικά νόστιμο... μελάνι από την Νότια Αμερική.
The new Barista Pro chocolate drinks will drive you crazy!
It is indeed such a harmful habit to drink coffee without a snack;
A blood-stained coffee is enough to say "Trick or Treat"!
Ο καφές σήμερα μπορεί να είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα του κόσμου, όμως πριν αρκετά χρόνια ήταν κάτι πραγματικά ασυνήθιστο για τους δυτικούς ουρανίσκους. Με καταγωγή από την Αιθιοπία και διάδοση που οφείλεται στον Αραβικό κόσμο, ο καφές ήταν για δεκαετίες το μυστικιστικό, απόκρυφο ρόφημα της Ανατολής, που δημιουργούσε ερωτήματα και απορία στους Ευρωπαίους.
Αν θέλουμε να ανακαλύψουμε συνταγές από το παρελθόν του καφέ, πριν ο espresso κατακτήσει όλο τον πλανήτη και πριν ο Cold Brew γίνει το φετίχ της γενιάς του Instagram, θα πρέπει να στραφούμε στην Αραβική Χερσόνησο, αλλά και στις γειτονικές αφρικανικές χώρες. Τα καραβάνια των Αράβων εμπόρων, οι οποίοι ήταν δεινοί καφεπότες, διέδωσαν την κατανάλωση του καφέ σε όλα τα γειτονικά κράτη – και μερικές από τις παμπάλαιες αυτές τεχνικές επιβιώνουν και σήμερα.
Μια τέτοια συνταγή είναι και ο Kahawa από το Κονγκό. Εμπορικό σταυροδρόμι για πολλά χρόνια, το Κονγκό υιοθέτησε το ρόφημα Kahwa από τους άραβες, μαζί με την συνήθεια της προσθήκης των μπαχαρικών. Όταν αργότερα, στα χρόνια της αποικιοκρατίας, το Κονγκό έγινε καφεοπαραγωγός χώρα, οι παλιές συνταγές διατηρήθηκαν και διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Πλούσιος σε αρώματα, τόσο λόγω του γευστικού προφίλ του αφρικάνικου καφέ, όσο και λόγω των μπαχαρικών, ο Kahawa του Κονγκό θα κάνει την κουζίνα να μοσχομυρίζει σαν μαγευτική αραβική όαση.
Τι χρειαζόμαστε για έναν Κογκολέζικο Kahawa;
Πως ετοιμάζουμε τον Κογκολέζικο Kahawa;
Γευστικές Προτάσεις για αυθεντική γεύση από Αφρική!
Στο Κονγκό παράγεται τόσο Arabica, όσο και Robusta, και οι ντόπιοι ανέκαθεν απολάμβαναν και τις δύο ποικιλίες, με το Robusta να είναι λίγο πιο δημοφιλείς, καθώς η παραγωγή Arabica συνήθως διοχετεύεται στις εξαγωγές. Για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αυθεντικότητα, επιλέγουμε καφέδες απόα την Αφρική, με αρώματα και γευστικές παλέτες παρόμοιες με τους κόκκους του Κονγκό.
New York Monorigini Camerun 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από τα ηφαιστειακά εδάφη του Καμερούν. Ένας από τους καλύτερους Robusta που κυκλοφορούν, με έντονες νότες πικρής σοκολάτας και φουντουκιών και πλούσια, βουτυράτη επίγευση.
Caffe Lab Etiopia Bale Mountain 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την περιοχή Arsi στο Bale Mountain της Αιθιοπίας. Κομψός και ντελικάτος, με δροσερές νότες εσπεριδοειδών και τσαγιού, είναι η επιτομή του αρωματικού αφρικάνικου καφέ.
Caffe Lab Rwanda Nova Café Des Mamas 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Βόρεια Ρουάντα. Οι κόκκοι είναι όλοι Peaberry και είναι πλούσιοι σε άρωμα, με νότες σοκολάτας, τσαγιού και ζωηρή οξύτητα εσπεριδοειδών.
Η ταξιδιάρικη διάθεση μπορεί να μας βρει ακόμα και μέσα στο σπίτι, ένα πρωινό Κυριακής – το μόνο που χρειάζεται, είναι η μυρωδιά ενός πανάρχαιου καφέ, του Kahawa από το Κογκό.